Η πολύχρωμη καρδιά μας χτυπάει στο Σύνταγμα

Περίληψη: Ενόψει του φετινού Athens Pride, τα Public αγκαλιάζουν το θεσμό φορώντας τις πιο pop αποχρώσεις τους.

Το Athens Pride, η κορυφαία γιορτή της διαφορετικότητας που έγινε θεσμός, επιστρέφει το Σάββατο στους δρόμους της Αθήνας με σκοπό να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να προβάλει τα αναφαίρετα δικαιώματα της LGBTQI+ κοινότητας. Με κεντρικό σύνθημα «ΆΝΕΥ ΟΡΩΝ» χιλιάδες μέλη και υποστηρικτές της ελληνικής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αναμένεται για άλλη μια χρονιά να συγκεντρωθούν στην καρδιά της Αθήνας βροντοφωνάζοντας υπέρ μιας ισότιμης, υπερήφανης και ελεύθερης ζωής. Στο φετινό Athens Pride 2022, το Public δηλώνει περήφανα παρών.

Σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, το Public Συντάγματος θα φορέσει τα χρώματα του ουράνιου τόξου ενώ μια μεγάλη καρδιά με τη φράση «We celebrate uniqueness» θα κοσμήσει το κτίριο του καταστήματος. Μέσα από αυτή την ενέργεια το Public θα βάλει το δικό του λιθαράκι στην γενναία προσπάθεια ανάδειξης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και στην προάσπιση της ελεύθερης έκφρασης της προσωπικότητας.

athens-pride-2022-02

Η ιστορία του Pride στην Ελλάδα

Τα τραγικά γεγονότα στο μπαρ Stonewall Inn της Νέας Υόρκης το 1969, προκάλεσαν κύματα αντιδράσεων όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Η 28η Ιουνίου καθιερώθηκε ως η Ημέρα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας και γι’ αυτό το λόγο ακόμα και σήμερα πολλά από τα Pride διοργανώνονται τον μήνα Ιούνιο. Στις 28 Ιουνίου του 1980, γίνεται στην Αθήνα η πρώτη απόπειρα διοργάνωσης ελληνικού Pride. Δύο χρόνια αργότερα, η εκδήλωση επαναλαμβάνεται  στο Ζάππειο. Μετά από διάλειμμα μιας δεκαετίας, οι εκδηλώσεις υπερηφάνειας συνεχίζονται με ατομικές πρωτοβουλίες σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τον Ιούνιο του 2005, πραγματοποιείται στην Πλατεία Κλαυθμώνος το πρώτο Athens Pride, σηματοδοτώντας την έναρξη των Παρελάσεων Υπερηφάνειας με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

Τα επόμενα χρόνια, το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας – Athens Pride καθιερώνεται ως θεσμός στη συνείδηση του κόσμου. Από την πρώτη στιγμή γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για τα δικαιώματα των LGBTQI+ ατόμων. Ξεκινώντας με μόλις 500 συμμετέχοντες το 2005, το Athens Pride έχει εξελιχθεί σήμερα στη μεγαλύτερη εκδήλωση της LGBTQI+ κοινότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κινητοποιώντας δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Εκτός από την αυξημένη συμμετοχή του κόσμου, η μεταφορά της διοργάνωσης μπροστά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το 2017 είναι ένα σύμβολο του δημοκρατικό χαρακτήρα του Pride και του αιτήματος για μια πραγματικά ανοικτή κοινωνία. Μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς και μισαλλοδοξία.

Athens Pride 2022: Πολιτιστικές εκδηλώσεις και events για καλό σκοπό

Εκτός από την μεγαλειώδη παρέλαση της κεντρικής ημέρας της Athens Pride Week, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας «τρέχουν» εντυπωσιακές ψυχαγωγικές, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Σήμερα Παρασκευή, είναι η τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων πριν κορυφωθούν οι εορτασμοί με το αυριανό main event. Στο χώρο του «The Project Gallery», μπορείς να παρακολουθήσεις την έκθεση «By their lights» του Ludovico Andrea D’Auria. Με την πεποίθηση ότι κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να λάμπει, ο σπουδαίος καλλιτέχνης μας ταξιδεύει με εικαστικό τρόπο στην queer κοινότητα του Λονδίνου.

athens-pride-2022-01

Στο «The Project Gallery» θα πραγματοποιηθεί επίσης συζήτηση με θέμα το queer food culture και τη σχέση ανάμεσα στην queer ταυτότητα και το φαγητό. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να μοιραστούν φωτογραφίες και ιστορίες γύρω από το φαγητό και να ανταλλάξουν απόψεις για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική queer κοινότητα.

Αν είσαι φίλος της μόδας, αξίζει να περάσεις μια βόλτα από την ATOPOS. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός  θα παρουσιάσει μια σειρά χάρτινων, μη υφασμένων φορεμάτων σχεδιασμένων από τον Travis Hutshinson τον φημισμένο σχεδιαστή που συνέδεσε το όνομά του με τη drag, gay, punk και καλλιτεχνική σκηνή της Νέας Υόρκης.

Στο Athens Pride 2022 θα βρίσκεται σύσσωμος και ο κόσμος του ελληνικού πενταγράμμου. Μετά την παρέλαση, θα πραγματοποιηθεί συναυλία στην πλατεία Συντάγματος με τη συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνών. Η Έλενα Παπαρίζου, οι Onirama, η Marseaux, η Joanne και ο Iάσονας Μανδηλάς θα ξεσηκώσουν το κοινό με τις μεγάλες τους επιτυχίες. Στη σκηνή του Athens Pride 2022 θα εμφανιστούν επίσης η Κατερίνα Βρανά, ο ody icons, ο Sam Albatros και η Mary Sunshine. Παρουσιαστής θα είναι ο ένας και μοναδικός Γιώργος Καπουτζίδης.

athens-pride-2022-03

Στο φετινό Athens Pride διεκδικούμε και γιορτάζουμε τη μοναδικότητα ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ. Να είσαι εκεί!