Ayrton Senna: Η προσωποποίηση του πνεύματος της ταχύτητας

Περίληψη: Το βιβλίο του Βασίλη Τσακίρογλου, «Senna – Το πνεύμα της ταχύτητας» φωτίζει άγνωστες πτυχές της ζωής αλλά και του θανάτου του κορυφαίου οδηγού της Formula 1.

Μπορεί να πιστεύεις πως ο κορυφαίος πιλότος της Formula 1 ήταν ο Schumacher. Ίσως να θεωρείς καλύτερο τον Max Verstappen. Μπορεί ακόμη και να νομίζεις πως ο Nigel Mansell ή ο Alain Prost ήταν καλύτεροι. Αν όμως ρωτήσεις τους ίδιους τους πιλότους της Formula 1 για το ποιος ήταν ο μεγαλύτερος πιλότος όλων, η απάντηση είναι μία και μονολεκτική: Senna. Και το βιβλίο «Senna – Το πνεύμα της ταχύτητας», του Βασίλη Τσακίρογλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι είναι αυτό που τον κάνει ξεχωριστό και γιατί ο μύθος του Βραζιλιάνου παραμένει αναλλοίωτος μέσα στις δεκαετίες.

Μια βροχερή μέρα στο Monaco

Το αστέρι του Senna είχε αρχίσει να λάμπει από μικρή ηλικία, όταν κέρδιζε πρωταθλήματα kart, αλλά και τα πρωταθλήματα Formula Ford και British Formula 3. Αλλά εκείνο το απόγευμα του Ιούνη του 1984 έμελλε να δείξει σε όλο τον κόσμο το τι ερχόταν. Υπό βροχή, ο Senna ξεκίνησε από την 13η θέση, οδηγώντας εκείνη την πρώτη του χρονιά στην Formula 1 μια ταπεινή Toleman–Hart. Ενώ όλοι οι υπόλοιποι πάσχιζαν να κρατηθούν μακριά από τις μπαριέρες των στενών δρόμων του πριγκιπάτου, ο Senna χόρευε στη βροχή!

Η εντελώς μη ανταγωνιστική Toleman προσπερνούσε, μπροστά στα εμβρόντητα μάτια όλων, τα υπόλοιπα μονοθέσια το ένα μετά το άλλο, τις Ferrari, τις Renault, τις McLaren, τις Lotus. Μάλιστα, στον 24ο γύρο, ο Senna έγραψε και τον γρηγορότερο χρόνο! Και… στον γύρο 32, προσπέρασε και τον «κύριο καθηγητή» Alain Prost και την McLaren-TAG του για να πάρει την πρώτη θέση! Αλλά… ο αλυτάρχης Jacky Ickx σταμάτησε (παράτυπα) τον αγώνα λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, λόγω «υπερβολικής βροχής». Η θέση των μονοθεσίων, όμως, λαμβάνεται από τον τελευταίο πλήρως συμπληρωμένο γύρο, σε αυτή την περίπτωση τον 31ο, οπότε ο Prost ήταν ακόμα πρώτος. Ο Senna μπορεί να έχασε την 1η θέση, αλλά έδειξε ξεκάθαρα τι έρχεται.

Ο Senna και η υπερβατική ταχύτητα

Επιστρέφουμε στο Monaco, στο οποίο ο Senna παραμένει θρύλος, αλλά πλέον βρισκόμαστε στο 1988. Ο Senna έχει μετακομίσει στη McLaren, αφού πέρασε δύο χρόνια στη Lotus, και έχοντας πάρει μαζί του τους κορυφαίους κινητήρες Honda Turbo από την προηγούμενή του ομάδα. Στη McLaren βρήκε τον… Alain Prost και εκεί ξεκίνησε η πιθανότατα μεγαλύτερη κόντρα στην ιστορία της Formula 1. Αλλά στο Monaco του 1988, ο Senna βγήκε στις κατατακτήριες και, έτσι απλά, συνέτριψε το ρεκόρ του ομόσταυλού του Prost, κατά 0,5 δευτερόλεπτο! Και δεν σταμάτησε εκεί! Αλλά ας αφήσουμε τον ίδιο να το διηγηθεί:

«Στις κατατακτήριες […] θυμάμαι να ξεκινάω και να πηγαίνω πιο γρήγορα και πιο γρήγορα. Ήμουν πρώτος για μερικά δέκατα, μετά για μισό δευτερόλεπτο, και μετά σχεδόν ένα, και μετά πάνω από ένα δευτερόλεπτο. Απλά… πήγαινα, γρήγορα και πιο γρήγορα, και σε κάποια φάση ήμουν πάνω από δύο δευτερόλεπτα πιο γρήγορος από όλους τους άλλους, μαζί και τον [ομόσταυλό του Prost] με το ίδιο μονοθέσιο. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα – ξαφνικά! – ότι είχα ξεπεράσει το συνειδητό. Το Monaco είναι στενό και μικρό, κι εκείνη τη στιγμή ήταν σαν να βρισκόμουν σε ένα τούνελ· η πίστα ήταν απλά ένα τούνελ μόνο για εμένα. Ήταν τρέχα–τρέχα–τρέχα μέσα στα φυσικά όρια της πίστας. Ήταν σαν να ήμουν σε ράγες. […] Ξαφνικά κατάλαβα ότι είχα ξεφύγει. Μείωσα ταχύτητα, πήγα πίσω στα pits και είπα στον εαυτό μου ότι δεν θα ξαναβγώ αυτή τη μέρα. Γιατί αυτή τη στιγμή ήμουν ευάλωτος επειδή είχα ξεπεράσει τα δικά μου όρια, και του μονοθεσίου: όρια που δεν είχα αγγίξει πιο πριν. Ήταν κάτι που – όχι πως δεν είχα τον έλεγχο – αλλά δεν είχα τον συνειδητό έλεγχο, ακριβώς, του τι γινόταν. Απλά έτρεχα–έτρεχα–έτρεχα.»

Ο άρχοντας της βροχής

Πλέον αποκαλείται «ο γύρος των θεών». Πάμε στο Donnington Park και στο 1993. Ο Senna οδηγεί ακόμη McLaren, οι Honda Turbo είναι παρελθόν και πλέον η ομάδα χρησιμοποιεί παλιούς κινητήρες Ford! Η κραταιά τότε Williams Renault πέταγε, μαζί της και η Benetton-Ford (η ομάδα που προέκυψε από την εξαγορά της… Toleman!), ενώ η McLaren είχε… θέματα. Σε βροχερό καιρό, ο Senna ξεκινά τέταρτος, στην εκκίνηση πέφτει πέμπτος, και… μέσα στον πρώτο γύρο έχει περάσει τους πάντες, μεταξύ αυτών και τον Schumacher, τον Prost, και τον Hill! Ο Γύρος των Θεών έχει ολοκληρωθεί. Αλλά όχι και ο αγώνας, ο οποίος τελειώνει με τον Senna πρώτο, έχοντας ρίξει γύρο στους πάντες εκτός από τον 2ο (Damon Hill), ο οποίος ήταν κοντά στο ενάμισυ λεπτό πίσω!

Ο Senna ως είδωλο

Ο Senna ήταν παιδί εύπορης οικογένειας από τη Βραζιλία. Αλλά δεν αρκέστηκε στο να αποτελεί είδωλο· ίδρυσε έναν οργανισμό ειδικά για να διοχετεύει χρήματα για την εξάλειψη της φτώχειας, την εκπαίδευση, και την υγεία των παιδιών της χώρας του. Ο Senna ήταν ένας βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος, κι εκτός πίστας ήταν ένας πραγματικός gentleman. Οι εικόνες του να προσεύχεται πριν από κάθε αγώνα είναι σχεδόν ανατριχιαστικές.

Ακόμη και την ημέρα του θανάτου του, ο Senna σκόπευε να διοργανώσει μποϊκοτάζ των οδηγών της Formula 1 με αίτημα την βελτίωση της ασφάλειας των μονοθεσίων – καθώς σε εκείνο το μαύρο τριήμερο στην Imola της Ιταλίας είχαν προηγηθεί το ανατριχιαστικό ατύχημα του Rubens Barrichello και το θανατηφόρο ατύχημα του Roland Ratzenberger. Μάλιστα, στο διαλυμένο μονοθέσιο του Senna βρέθηκε η σημαία της Αυστρίας, την οποία είχε σκοπό να ανεμίσει προς τιμήν του Ratzenberger. Στην κηδεία του Senna στην Βραζιλία παρευρέθηκαν πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπων, και η χώρα κήρυξε τριήμερο πένθος. Ο Senna δεν ήταν απλά ένας πιλότος· ήταν κάτι πολύ, πολύ μεγαλύτερο.

Senna – Το πνεύμα της ταχύτητας

Στο βιβλίο του Βασίλη Τσακίρογλου «Senna – Το πνεύμα της ταχύτητας» θα μάθεις πολλές άγνωστες πτυχές του Ayrton Senna, τους ανθρώπους που τον καθόρισαν, τη σχέση του με τον μεγάλο του αντίπαλο Alain Prost, αλλά και το πώς αντιμετώπισε τον νεαρό τότε Michael Schumacher. Παράλληλα, θα μάθεις λεπτομέρειες για τα τελευταία 24ωρα της ζωής του, αλλά και για το ίδιο το συμβάν που κόστισε τη ζωή του.

Ο Senna ήταν, ίσως, ο μοναδικός πιλότος της Formula 1 ο οποίος έγινε πιο μεγάλος από το ίδιο το σπορ! Και γι' αυτό είναι, όχι ο GOAT, αλλά ο GOD της Formula 1.

Ιστορίες που εμπνέουν, στα Public

Η ζωή, το έργο, και ο μύθος του Ayrton Senna είναι μία από τις ιστορίες που γίνονται παράδειγμα! Τη δική τους σπίθα έμπνευσης μας χαρίζουν πολλοί ακόμα σπουδαίοι άνθρωποι, όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Εμμανουήλ Καραλής από το χώρο του αθλητισμού, ο συγγραφέας Δημήτρης Ζάχαρης και ο 266ος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος. Ακόμα περισσότερες κορυφαίες προσωπικότητες σε περιμένουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων μας και στο public.gr, για να γνωρίσεις τις ιστορίες τους και να ανακαλύψεις το ανθρώπινο μεγαλείο που κρύβουν οι γνωστές και άγνωστες στιγμές της ζωής τους.