Outliers: Οι Έλληνες founders μοιράζονται τα αγαπημένα τους βιβλία

Περίληψη: Οι Έλληνες entrepreneurs διαβάζουν και προτείνουν βιβλία που τους βοήθησαν να κάνουν το επιχειρηματικό τους όνειρο πραγματικότητα.

Αν ασχολείσαι έστω και αποσπασματικά με το κομμάτι του business σίγουρα θα έχεις πετύχει λέξεις όπως «νεοφυείς επιχειρήσεις», «οικοσύστημα», «εξαγορές» και «χρηματοδοτήσεις». Με όπλο τις νέες τεχνολογίες ανθεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ένα δίκτυο νέων επιχειρήσεων, με παρουσία στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου. Πρόσεξε όμως δε μιλάμε για τις συνηθισμένες επιχειρήσεις που όλοι έχουμε λίγο πολύ στο μυαλό μας. Πίσω από κάθε επιτυχημένη startup βρίσκεται μια άγνωστη ιστορία, ένα προσωπικό όραμα και μια ακατάβλητη θέληση για καινοτομία. Αυτές τις κρυφές ιστορίες των ελληνικών startups φέρνει στο προσκήνιο η Endeavor Greece. Μέσα από τη σειρά podcast «Outliers», οι άνθρωποι πίσω από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που κατέκτησαν την Ελλάδα και το εξωτερικό, μιλούν για τα μυστικά της επιτυχίας και τις προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Από αυτή την προσπάθεια στήριξης της καινοτομίας δε θα μπορούσαν να λείπουν τα Public. Όπως έχουμε αποδείξει, οι ταλαντούχοι νέοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας μας, ενώ σε σταθερή βάση επενδύουμε σε νεοφυείς και scale-up επιχειρήσεις. Αυτή τη φορά μιλήσαμε με τους founders των πιο επιτυχμένων startups, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας βιβλία που τους συντρόφευσαν στο επιχειρηματικό τους ταξίδι. Γιατί όπως θα καταλάβεις το κλειδί για κάθε success story είναι η γνώση.

Άγγελος Σταυράκης (Safesize) – Sapiens

Ξεκινάμε με τον Άγγελο Σταυράκη, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Safesize. Θέλοντας να δώσει λύση στο αιώνιο πρόβλημα της παγκόσμιας αγοράς υπόδησης – το σωστό μέγεθος παπουτσιού – ο Άγγελος Σταυράκης και η ομάδα της Safesize ανέπτυξαν μια καινοτόμα τεχνολογία «virtual fitting». Η τεχνολογία αυτή σκανάρει παπούτσια και πόδια σε 3D μέσω ειδικών πελματογράφων, και προτείνει στους καταναλωτές το σωστό μέγεθος. To βιβλίο που συστήνει ο Έλληνας founder είναι το «Sapiens-Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου» του Yuvah Noah Harari. Στο διάσημο best seller, o Ισραηλινός συγγραφέας κάνει ένα τάξιδι στην ιστορία του ανθρώπινου είδους προσφέροντας μια μοναδική ερμηνεία για τα γεγονότα που διαμόρφωσαν το σύγχρονο κόσμο όπως τον ξέρουμε.

Ιάκωβος Σταμούλης (Think Silicon) – Ξεκινήστε από το γιατί

Τα smartwatches είναι όπως γνωρίζεις ένα από τα πιο hot trends στην παγκόσμια αγορά συσκευών τεχνολογίας. Πίσω από τις κάρτες γραφικών σε πολλά μοντέλα κρύβεται η ελληνική startup Think Silicon. Ο Ιάκωβος Σταμούλης ξεκίνησε μαζί με τον Γιώργο Σιδηρόπουλο το project της Think Silicon στην Πάτρα το 2007. Σήμερα η εταιρεία έχει φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη εξυπηρετώντας μερικούς από τους παγκόσμιους ηγέτες της αγοράς ημιαγωγών. Αγαπημένο βιβλίο του co-founder Ιάκωβου Σταμούλη είναι το «Ξεκινήστε από το γιατί» του Simon Sinek. Για τον Simon Sinek το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο «γιατί». Το «γιατί» είναι η λέξη που καθοδηγεί, εμπνέει και δείχνει το δρόμο στους πρωτοπόρους που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο.

Άσπα Λέκκα (JOKR) – Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων

Η Άσπα Λέκκα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση innovator. Από το μαθηματικό τμήμα των Ιωαννίνων και τη θέση τερματοφύλακα στην εθνική ομάδα handball έως το Harvard και τον κόσμο των επιχειρήσεων, η ιστορία της Άσπας Λέκκα είναι πηγή έμπνευσης για όσους θέλουν να πετύχουν στο χώρο του business. Αρκεί να πούμε πως σήμερα είναι συνιδρύτρια και COO της JOKR, μια από τις κορυφαίες Quick Commerce startups που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια και Λατινική Αμερική, με αποτίμηση που ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια. Αγαπημένο βιβλίο της Ελληνίδας co-founder είναι «Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων». Στο βιβλίο του, ο Stephen Covey μιλά για το πώς μπορούμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας, υιοθετώντας απλές αλλά σημαντικές συνήθειες στην καθημερινή μας ζωή.

outliers-book-proposals-01

Αλέξης Πανταζής & Αιμίλιος Μάρκου (Hellas Direct) – Θόρυβος & The Tipping Point

Ο Αλέξης Πανταζής και ο Αιμίλιος Μάρκου πέτυχαν να κάνουν disrupt σε έναν κλάδο με ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αυτόν της ασφάλισης. Με την ίδρυση της Hellas Direct το 2011, οι δύο founders άλλαξαν τα δεδομένα στον ασφαλιστικό τομέα αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας και των data. Οι ιδρυτές και CEOs της Hellas Direct μας παρουσίασαν δύο βιβλία-σημεία αναφοράς στην προσπάθειά τους. Το βιβλίο «Θόρυβος»: Ένα ελάττωμα της ανθρώπινης κρίσης» είναι μια επιστημονική μελέτη με θέμα τους μη συνειδητούς παράγοντες που επηρεάζουν την κρίση μας, οι οποίοι μας οδηγούν να συμπεριφερόμαστε ανορθολογικά. Ένα εξίσου ανατρεπτικό βιβλίο είναι το «The Tipping Point» του Malcolm Gladwell. Ξεκινώντας από το φαινόμενο του σημείου καμπής, ο Καναδός συγγραφέας περιγράφει πώς οι ιδέες, τα εμπορικά προϊόντα, τα trends, η μόδα ακόμα και τα κοινωνικά φαινόμενα διαδίδονται παγκοσμίως.

Νίκος Δρανδάκης – Good to Great

Ένα από τους πιο δραστήριους outliers στο χώρο των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων είναι ο Νίκος Δρανδάκης. Αυτοδίδακτος προγραμματιστής, ιδρυτής του πετυχημένου app Taxibeat και με συμμετοχή σε πολλά άλλα επιχειρηματικά projects, ο Νίκος Δρανδάκης φέρει πανάξια τον τίτλο του serial entrepreneur. Στη βιβλιοθήκη του βρίσκουμε το βιβλίο «Good to Great» του Jim Collins. O Αμερικανός ερευνητής απαντάει στο ερώτημα γιατί κάποιες επιχειρήσεις καταφέρνουν να κάνουν το πολυπόθητο step-up και γιατί άλλες είναι καταδικασμένες να μείνουν στάσιμες.

Άλεξ Λοΐζου (Trouva) – Ένα τίποτα μπορεί να αλλάξει τα πάντα

Ο Άλεξ Λοΐζου είναι ο ιθύνων νους πίσω από το marketplace του trouva.com. Το Trouva είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα πωλήσεων η οποία συνεργάζεται με εκατοντάδες ανεξάρτητα καταστήματα σε όλη την Ευρώπη. Στην πλατφόρμα συγκεντρώνονται και πωλούνται σπάνια αντικείμενα από μικρά καταστήματα, μπουτίκ και ανερχόμενα brand. Ο co-founder και CEO της Trouva, προτείνει το βιβλίο «Ένα τίποτα μπορεί να αλλάξει τα πάντα». Αξιοποιώντας δεδομένα από τη βιολογία, τη ψυχολογία και τη νευροεπιστήμη, ο συγγραφέας James Clear, δίνει έξυπνα καθημερινά tips για να αποκτήσουμε καλύτερες συνήθειες και συνολικά μια καλύτερη ζωή.

Γιώργος Χατζηγεωργίου (Zoe) - Άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι

O Γιώργος Χατζηγεωργίου είναι η επιτομή του να μην τα παρατάς. Μετά από 9 αποτυχημένες αιτήσεις σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας γίνεται δεκτός στο Clarkson University της Νέας Υόρκης. Από εκεί ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι σε σπουδαίες εταιρείες και πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Το 2017, ο Γιώργος Χατζηγεωργίου ιδρύει στο Λονδίνο τη Zoe. Η healthech startup συλλέγει ειδικά δεδομένα αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο να βελτιώσει την υγεία των ανθρώπων. Η εταιρεία του Έλληνα co-founder συμμετείχε ενεργά και στη μάχη κάτα του Covid. Το βιβλίο που προτείνει ο Γιώργος Χατζηγεωργίου είναι το βιβλίο της Carol Dweck«Άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι». Στο παγκόσμιο best seller, η Αμερικανή ερευνήτρια ψυχολόγος αποδεικνύει πως η επιτυχία εξαρτάται πρώτα από όλα από τις πεποιθήσεις μας και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα.

Βίκτωρ Τροκούδης (Plum) - Τόλμησε να ηγηθείς

Μία από τις startups που «άνθισαν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι η Plum. Με σπουδές στο Harvard και θητεία στη TransferWise ο Βίκτωρ Τροκούδης ξεκίνησε το project της Plum τo 2016. Μαζί με τον Άλεξ Μιχαήλ σχεδίασε ένα app αποταμίευσης και επενδύσεων με στόχο να βοηθήσει τους καταναλωτές να διαχειριστούν καλύτερα τα χρήματά τους. Ήδη η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο μετράει περισσότερους από 2 εκατομμύρια χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις χώρες της Ε.Ε και θεωρείται ένας από τους δυνατούς «παίκτες» στο χώρο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech). Βιβλίο-σταθμός για τον συνιδρυτή και CEO της Plum είναι το «Τόλμησε να ηγηθείς» της Brené Brown. H Αυστραλή expert σε θέματα ενδυνάμωσης, αυτοβελτίωσης και leadership μιλά για τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν πραγματικά έναν ηγέτη, αλλά και για το πώς το θάρρος και η ευαλωτότητα ανοίγουν το δρόμο προς την επιτυχία.

Αργύρης Κανίνης (Softomotive) - The Lean Startup

Όταν ο Αργύρης Κανίνης και ο Μάριος Σταυρόπουλος ίδρυσαν τη Softomotive στην Αθήνα το 2005 είχαν ένα όραμα. Να αλλάξουν τα δεδομένα στο χώρο του B2B κάνοντας τη ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών προσβάσιμη σε όλους. 17 χρόνια μετά η επιτυχία της Softomotive φτάνει πολύ πέρα από τα ελληνικά σύνορα. 9.000+ επιχειρήσεις παγκοσμίως χρησιμοποιούν τις λύσεις automation που έχει αναπτύξει η εταιρεία του Αργύρη Κανίνη, ενώ το 2020 μπήκε το… κερασάκι στην τούρτα, με την εξαγορά της Softomotive από τη Microsoft. Εκτός από co-founder της Softomotive, o Αργύρης Κανίνης είναι επίσης ιδρυτής και πρόεδρος της Gigaroxx, εταιρείας consulting που βοηθάει startup και early-stage επιχειρήσεις. Το βιβλίο που μας προτείνει είναι το «The Lean Startup». Το εκδοτικό φαινόμενο του Eric Ries είναι ο απόλυτος οδηγός επιβίωσης για τις επιχειρήσεις που θέλουν να ξεχωρίσουν μέσω της καινοτομίας.

Όπως δείχνουν τα παραδείγματα των Outliers, η καινοτομία είναι πολλά περισσότερα από μια εταιρεία με μεγάλη αποτίμηση. Είναι το πάθος, η υπομονή και η επιμονή σε ένα δρόμο μακρύ, δύσβατο αλλά πέρα για πέρα συναρπαστικό. Αν θες να ανακαλύψεις ακόμα περισσότερες ιστορίες από ανθρώπους που έκαναν πραγματικότητά το όραμά τους, μείνε συντονισμένος στο podcast της Endeavor και στο public.gr.