Οι Guns N’ Roses έρχονται στην Ελλάδα! Πόσο καλά τους γνωρίζεις;

Περίληψη: Συναυλία Guns N’ Roses στην Ελλάδα; Ναι, είναι αλήθεια! Η θρυλική μπάντα έρχεται στη χώρα μας! Κάνε το κουίζ και δες πόσο καλά τους ξέρεις!

Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έσκασε η είδηση ότι οι θρύλοι της rock μουσικής, Guns Ν’ Roses, θα επισκεφτούν για ακόμη μια φορά την Ελλάδα στο πλαίσιο της φετινής τους περιοδείας! Η μοναδική αυτή συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Ιουλίου στο Ο.Α.Κ.Α., όπου και αναμένεται να μην πέφτει καρφίτσα! Λίγους μήνες πριν τους δούμε live, ας κάνουμε μία αναδρομή στην τεράστια πορεία τους και ας θυμηθούμε κορυφαίες στιγμές. Και στο τέλος υπάρχει και μία πρόκληση. Κάνε το κουίζ μας για να αποδείξεις πόσο μεγάλος fan των GnR είσαι!

Guns N’ Roses – Μια ζωή γεμάτη rock ’n’ roll σκηνικά 

Η ιστορία της τεράστιας αυτής μπάντας ξεκινάει το 1984. Εκείνη την περίοδο δύο από τους ιδρυτές της, ο Izzy Stradlin και ο Tracii Guns, συγκατοικούσαν. Ήταν μέλη των συγκροτημάτων Hollywood Rose και L.A. Guns αντίστοιχα. Όταν οι δεύτεροι χρειάστηκαν νέο τραγουδιστή, ο Stadlin πρότεινε τον frontman της μπάντας του, Axl Rose. Ωστόσο, έπειτα από κάποιες διαφωνίες μεταξύ μελών και manager των συγκροτημάτων, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα νέο group.

Έτσι, μέσα στο 1985 δημιουργήθηκαν οι Guns Ν’ Roses, με το όνομα να προκύπτει από τον συνδυασμό αυτών που είχαν οι πρώην μπάντες των μελών. Ύστερα από κάποιες πρόβες την παρέα συμπλήρωσε ο iconic μπασίστας Duff McKagan. Τότε συμπληρώθηκε το κλασικό line up, το οποίο, αποτελείτο από τους: Izzy Stradlin, Steven Adler, Axl Rose, Duff McKagan και φυσικά τον superstar κιθαρίστα, Slash αυτοβιογραφία του οποίου είναι ένα μικρό αριστούργημα).

Τα πρώτα βήματα, η επιτυχία και οι «αναταράξεις»

Πέρασαν τον πρώτο χρόνο της καριέρας τους παίζοντας σε διάφορα γνωστά venues της ευρύτερης περιοχής του Hollywood, εκμεταλλευόμενοι φυσικά και τον «πρότερο βίο» που είχαν με τις μπάντες του. Τελικά, υπέγραψαν με την τεράστια Geffen Records και μπήκαν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το ντεμπούτο τους.

Όταν ο πρώτος σου δίσκος είναι το Appetite for Destruction (τσέκαρε εδώ ένα παζλ με το εξώφυλλο), τα λόγια είναι περιττά! Οι Guns Ν’ Roses μας υποδέχονται με το Welcome To The Jungle (από τα πιο επικά opening tracks σε ντεμπούτο, όπως και το Rock ’n’ Roll Star των Oasis), μας απογειώνουν με το It's So Easy και στη συνέχεια μας δίνουν τα superhits: Paradise City και Sweet Child o' Mine. Οι καλλιτέχνες που θα παρακαλούσαν να έχουν έστω ένα από τα παραπάνω τραγούδια στην καριέρα τους είναι αμέτρητοι. Οι «αλητήριοι» από το L.A. τα είχαν στον πρώτο τους δίσκο! Μέχρι και σήμερα θεωρείται από τα πιο εμπορικά album όλων των εποχών, έχοντας πουλήσει πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα!

Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, η ιστορία είναι λίγο έως πολύ γνωστή! Ακολούθησε ο δεύτερος δίσκος με τίτλο Lies, αρκετά tour dates και στις 17 Σεπτεμβρίου του 1991, οι GnR κυκλοφορούν τα έπη που ακούν στο όνομα Use Your Illusion I και Use Your Illusion II! Τι να πει κανείς για την πρώτη δουλειά που κυκλοφόρησαν μέσα στα ’90s; Μόνο αν σκεφτείς ότι το November Rain παίζεται μέχρι και σήμερα, σε καθημερινή βάση, στα ραδιόφωνα, καταλαβαίνεις πολλά!

Ακολούθησε η «μεγαλύτερη περιοδεία στην ιστορία της rock μουσικής»! Είχε διάρκεια 28 μηνών και αποτελείτο από 194 συναυλίες. Μπορεί να ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη οικονομικά, όμως, βρήκε το συγκρότημα μέσα σε έναν «τυφώνα» φήμης, καταχρήσεων και καυγάδων! Ο Axl Rose έπαιζε ξύλο με το κοινό, κάτι που, σε συνδυασμό με μια γενικευμένη τρέλα που επικρατούσε στις τάξεις της μπάντας, έφερε την αποχώρηση του κιθαρίστα και ιδρυτικού μέλους, Izzy Stradlin. Μάλιστα, ήταν το τελευταίο tour με τον Slash μέχρι το 2016! Ακολούθησαν διάφορες κυκλοφορίες, όπως το The Spaghetti Incident?, ένα album με διασκευές σε συγκροτήματα όπως οι New York Dolls και οι The Stooges, όμως, στη συνέχεια οι Slash, McKagan και ο ντράμερ Matt Sorum (που είχε αντικαταστήσει τον Adler), αποχώρησαν από την μπάντα.

Το επόμενο album ήρθε 15 χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2008. Ήταν το Chinese Democracy, το οποίο, ο Axl ετοίμαζε για περίπου οκτώ χρόνια. Μάλιστα, έφερε άλλη μια πρωτιά στην μπάντα, αυτή του πιο ακριβού rock album, αφού ο τελικός «λογαριασμός» έφτασε τα 13 εκατομμύρια δολάρια! Ωστόσο, γνώρισε αρκετά μεγάλη επιτυχία. Αυτός είναι και ο τελευταίος δίσκος της μπάντας μέχρι και σήμερα. Το 2016 οι Slash και Duff McKagan επέστρεψαν στις τάξεις του group και έκτοτε πραγματοποιούν μεγάλες περιοδείες, όπως η φετινή που θα τους φέρει ξανά στην Ελλάδα! Ελπίζουμε κάποια στιγμή να ακούσουμε και μια νέα δισκογραφική δουλειά!

Κάποια rock ’n’ roll σκηνικά της καριέρας τους

Όταν προκάλεσαν επεισόδια στους δρόμους

Τον Αύγουστο του 1992 βρήκε τους Guns N’ Roses να περιοδεύουν με τους Metallica (επικό line-up). Η συναυλία τους στο Μόντρεαλ, είναι μια από τις πιο «άτυχες» όλων των εποχών. Εκείνο το βράδυ, λόγω ενός λάθους υπολογισμού, ο τραγουδιστής των Metallica, James Hetfield, έπιασε φωτιά onstage με αποτέλεσμα να διακοπεί η εμφάνισή τους για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια, όμως, ο Axl αντιμετώπισε προβλήματα με τη φωνή του και έτσι, οι GnR αναγκάστηκαν να διακόψουν και αυτοί νωρίς. Όπως είναι φυσικό αυτό δεν άρεσε στο κοινό που άρχισε να τα σπάει όλα μέσα και έξω από τον συναυλιακό χώρο! Χρειάστηκε η επέμβαση 300 αστυνομικών για να ηρεμίσουν τα πράγματα!

Ο Axl «μανουριάζει» με τον εαυτό του

Στις 26 Μαρτίου του 1986 η μπάντα ήταν έτοιμη να υπογράψει το πρώτο της δισκογραφικό συμβόλαιο με τη Geffen Records. O Axl ξύπνησε «στραβωμένος» και προσπαθούσε να βρει τους φακούς επαφής του. Δεν τα κατάφερε και θεώρησε ότι κάποιος από τη δισκογραφική τους έκρυψε για να μην μπορεί να διαβάσει το συμβόλαιο! Έφυγε από το σπίτι και δεν πήγε στο ραντεβού. Τελικά, ο Slash και η μάνατζερ της μπάντας τον βρήκαν και τον έπεισαν να υπογράψει, φτάνοντας με περίπου 2 με 4 ώρες καθυστερημένος στη συνάντηση.

Live χωρίς τον τραγουδιστή

Στις 23 Οκτωβρίου του 1986 οι Guns Ν’ Roses άνοιγαν τη συναυλία του τεράστιου Alice Cooper. Ο Axl μπέρδεψε την ώρα που έπρεπε να είναι στη σκηνή και έφτασε μετά την εμφάνιση της μπάντας, η οποία έπαιξε με τα υπόλοιπα μέλη να τραγουδούν «freestyle» τους στίχους! Στη συνέχεια, από τα νεύρα τους, έσπασαν το καμαρίνι -κλασική αξία.

Όταν ο Steven Adler έσπασε το χέρι του

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η περιοδεία για το Appetite for Destruction, ο ντράμερ του συγκροτήματος ενεπλάκη σε έναν καυγά! Ένας λάθος υπολογισμός είχε ως αποτέλεσμα να ρίξει μπουνιά σε μια έναν στύλο φωτός. Έσπασε το χέρι του και για ένα μέρος της περιοδείας τον αντικατέστησε ο ντράμερ των Cinderella, Fred Coury.

The Guns N’ Roses quiz! 

Δεν θα μπορούσαμε να σε αφήσουμε χωρίς ένα δυνατό quiz! Απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις για να προετοιμάζεσαι σιγά  σιγά για τη μεγάλη συναυλία των Guns N’ Roses στις 22 Ιουλίου!