Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας 2022!

Περίληψη: Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας - Εσύ πως θα τη γιορτάσεις φέτος; Πόσο ευγνώμων είσαι για όλα τα καλά στη ζωή σου;

Πόσο ευτυχισμένος νιώθεις αυτήν τη περίοδο της ζωής σου; Τι είναι αυτό που σε γεμίζει χαρά και αγαλλίαση; Κάθε μέρα είναι μία γιορτή, αρκεί να βρίσκουμε τα θετικά πράγματα που μας έχουν συμβεί και να ευγνωμονούμε για αυτά. Σήμερα είναι μία ακόμη πιο ιδιαίτερη μέρα όμως, γιατί είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Ευτυχίας! Πρόκειται για αυτή τη μία ημέρα μέσα στο χρόνο που σου δίνει το έναυσμα να κάνεις τον προσωπικό σου απολογισμό και να συνειδητοποιήσεις πόσα καλά έχεις στη ζωή σου και πόσο ευτυχισμένος μπορείς να νιώσεις αν δε σε καταβάλουν τα αρνητικά συναισθήματα που σου δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας.

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας: Πότε και πως ξεκίνησε

Η ιδέα για την Παγκόσμια Ημέρα της Ευτυχίας καθιερώθηκε από τον σύμβουλο του ΟΗΕ Jayme Illien στην πρώτη διάσκεψη για την ευτυχία στις 12 Ιουλίου 2012. Πρόκειται για μία ετήσια εκδήλωση του ΟΗΕ, η οποία προωθεί τη σημασία της ευτυχίας και το ανθρώπινο δικαίωμα που έχουν όλοι να τη νιώσουν και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου. Ο πρώτος εορτασμός πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου 2013, με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται από τους Ndaba Mandela και Chelsea Clinton στο συνέδριο TedXTeen στην Νέα Υόρκη. Το φετινό θέμα είναι το «Build Back Happier», το οποίο επικεντρώνεται στην παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία του Covid-19 και ενθαρρύνει όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να ευαισθητοποιηθούν για τη σημασία της ευτυχίας για την ανθρωπότητα. Η εκστρατεία διοργανώνεται από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Action for Happiness και αποσκοπεί στη μείωση της παγκόσμιας ανισότητας, στον τερματισμό της φτώχειας και στην προστασία του πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές, ελπίζοντας πως όλος ο κόσμος θα είναι ευτυχισμένος από το 2022 και μετά. Τα προηγούμενα χρόνια, πολλοί διάσημοι συμμετείχαν στον εορτασμό. Για παράδειγμα, το 2013 έγινε η πρώτη 24ωρη παγκόσμια ζωντανή μετάδοση βίντεο του παγκοσμίως επιτυχημένου τραγουδιού Happy, με τραγουδιστή τον Pharrell Williams.

Video Duration
4:01

Η ευτυχία και η έννοια της

Η έννοια της ευτυχίας ξεκίνησε να μελετάται πριν από περίπου 2.500 χρόνια, από μεγάλους φιλόσοφους όπως τον Σωκράτη, τον Αριστοτέλη, τον Κομφούκιο και τον Βούδα, οι οποίοι αφιέρωσαν τη ζωή τους στην αναζήτηση της σημασίας αυτής της λέξης. Αν και η έννοια της έχει αποδοθεί από πολλούς, αυτοί που απέδωσαν στην ουσία την τελική έννοια είναι οι ψυχολόγοι Dr. Martin Seligman και Dr. Mihaly Csikszentmihalyi, οι οποίοι όρισαν την θετική ψυχολογία ως την "επιστήμη της θετικής υποκειμενικής εμπειρίας, των θετικών ατομικών χαρακτηριστικών και των θετικών θεσμών". Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της ευτυχίας είναι ότι οι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι τείνουν να ζουν περισσότερο και να έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακά προβλήματα.

Η ευτυχία σε καθημερινά πράγματα

Σταμάτα να αναζητείς την ευτυχία σε λάθος μέρη. Η ευτυχία βρίσκεται κάθε μέρα μπροστά σου, αρκεί να μπορείς να την αναγνωρίσεις. Ευτυχία είναι να έχεις δίπλα σου ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, να διαβάζεις ένα όμορφο βιβλίο, να πας μια όμορφη βόλτα, να κάνεις μία όμορφή συζήτηση ή να έχεις χρόνο για τον εαυτό σου, με τον εαυτό σου! Όλα αυτά είναι ευτυχία. Ευτυχία είναι ένα ταξίδι με φίλους, ένα οικογενειακό τραπέζι, μία επιτυχία στη δουλειά, ένα όμορφο τραγούδι και ένα όμορφο κομπλιμέντο. Για τον καθένα από εμάς η ευτυχία είναι υποκειμενική και βρίσκεται σε διαφορετικά πράγματα της καθημερινότητάς μας. Ήρθε η στιγμή να γεμίσεις το μυαλό και την καρδιά σου με όλα τα όμορφα γεγονότα που συμβαίνουν μέσα στη μέρα σου και να αφήσεις στην άκρη κάθε τι που σε πληγώνει. Έτσι θα πάρεις και τη δύναμη να αντιμετωπίσεις όλες τις δύσκολες καταστάσεις και να προχωρήσεις παρακάτω με δυναμισμό και ευγνωμοσύνη.

imera-eutuxias-01

Ευτυχία μέσα από τη φροντίδα του εαυτού μας

Ακόμα και αν νιώθεις πως όλα πάνε στραβά, κλείσε τα μάτια σου, χαλάρωσε και σκέψου. Πάνε πραγματικά όλα στραβά ή μήπως είμαι λίγο απαισιόδοξος; Σίγουρα μέσα από τη φροντίδα του εαυτού μας, μαθαίνουμε να τον αγαπάμε και να τον προσέχουμε, και κάπως έτσι τον κάνουμε και χαρούμενο. Η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τις πράξεις και τα συναισθήματά μας. Πως θα δημιουργήσουμε όμως θετική ψυχολογία; Ας δούμε μερικά tips παρακάτω!

  1. Εξάσκησε το χόμπι σου
  2. Διάβασε ένα βιβλίο
  3. Πήγαινε εκείνη τη βόλτα ή το ταξίδι που τόσο καιρό αμελείς
  4. Βάλε μουσική και χόρεψε. Εκτονώσου!
  5. Κάνε μία καλή πράξη
  6. Διάβασε θετικές ειδήσεις
  7. Κάνε γυμναστική
  8. “Επικοινώνησε” το πρόβλημα σου

Αυτές και πολλές ακόμα πρακτικές θα σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα και να βρεις την ευτυχία που κρύβεται μέσα σου. Χαρούμενη μέρα της ευτυχίας λοιπόν, γεμάτη με πολλά χαμόγελα και πολλές όμορφες στιγμές. Σήμερα και κάθε μέρα, γιατί.. όπως είπαμε και παραπάνω, κάθε μέρα είναι γιορτή και όλοι μας αξίζουμε να την απολαμβάνουμε!