Ο Jack Nicholson έχει γενέθλια! Πόσο καλά ξέρεις τις ταινίες του;

Περίληψη: Ο Jack Nicholson γίνεται 85 ετών! Ας γιορτάσουμε τα γενέθλια του με από ένα αφιέρωμα στη ζωή και την καριέρα του, αλλά και ένα κουίζ για τις ταινίες του!

Ο Jack Nicholson είναι ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του Χόλυγουντ. Με καριέρα που ξεπερνά τα 50 χρόνια, ρόλους σε περισσότερες από 60 ταινίες και δεκάδες βραβεύσεις για την υποκριτική του, είναι αδιαμφισβήτητα ένας ζωντανός θρύλος της ηθοποιίας. Ο Jack Nicholson έχει σήμερα γενέθλια και γίνεται 85 χρονών! Δεν μπορούμε να χάσουμε την ευκαιρία να του ευχηθούμε χρόνια πολλά λοιπόν, μέσα από μία σύντομη αναδρομή στη ζωή και την καριέρα του, αλλά και ένα fun κουίζ που ετοιμάσαμε!

Η ζωή του Jack Nicholson

Ο Jack Nicholson γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1937, στο Neptune του New Jersey. Μεγάλωσε πιστεύοντας πως γονείς του είναι ο John και η Ethel May Nicholson, ενώ η June Nicholson θεωρούσε πως είναι η μεγαλύτερη αδερφή του. Όταν ο Jack ήταν 26 χρονών η June θα έφευγε από τη ζωή λόγω καρκίνου. Αυτό έγινε το 1963. Περισσότερο από μία δεκαετία αργότερα, ένας δημοσιογράφος του περιοδικού TIME ετοίμαζε ένα αφιέρωμα στον Nicholson και κατά την έρευνά του ανακάλυψε κάτι σοκαριστικό. Όπως αποκαλύφθηκε, η June δεν ήταν αδερφή του, αλλά μητέρα του, ενώ οι John και Ethel Nicholson ήταν οι παππούδες του! Η πραγματική του μητέρα τον απέκτησε στα 17 της, αλλά ήταν ανύπαντρη και δεν ήξερε ποιος είναι ο πατέρας, οπότε η οικογένεια αποφάσισε να μεγαλώσει τον Jack σαν να είναι παιδί του John και της Ethel.

Στο σχολείο ήταν αρκετά καλός μαθητής, αλλά δεν τον ενδιέφερε να σπουδάσει. Έτσι αποφάσισε να κάνει μερικές περιστασιακές δουλειές ως έφηβος, όπως ναυαγοσώστης για ένα καλοκαίρι. Το 1954 αποφάσισε να αφήσει πίσω του το New Jersey και να μετακομίσει στο Los Angeles. Εκεί έμενε ήδη η June, την οποία τότε θεωρούσε ακόμα αδερφή του και η οποία φιλοδοξούσε να γίνει ηθοποιός. Στο Los Angeles μία από τις πρώτες του δουλειές ήταν πωλητής σε κατάστημα παιχνιδιών, ενώ παράλληλα έκανε και εξωτερικές δουλειές για το τμήμα κινουμένων σχεδίων της εταιρίας παραγωγής MGM. Στην MGM ένας παραγωγός τον ξεχώρισε για την εξωτερική του εμφάνιση και κάπως έτσι άνοιξε η πόρτα για το χώρο της ηθοποιίας.

Η σπουδαία καριέρα του Jack Nicholson

Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε το 1958, σε μία χαμηλού προϋπολογισμού ταινία για έναν έφηβο που νομίζε ότι διέπραξε μία δολοφονία. Στα 60s η καριέρα του Nicholson συνεχίστηκε στο ίδιο μοτίβο, με ακόμα περισσότερες μικρές παραγωγές, κυρίως ταινιών τρόμου. Η ερμηνεία που τον έκανε ευρέως γνωστό και μεγάλωσε το όνομα του στο Hollywood ήταν το Easy Rider του 1969, για το οποίο μάλιστα προτάθηκε και για Όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου. Από το σημείο αυτό και έπειτα, η μία επιτυχία διαδεχόταν την άλλη, με τις ταινίες Five Easy Pieces (1970) και The Last Detail (1973) να τον φέρνουν ξανά υποψήφιο για το χρυσό αγαλματίδιο, αυτή τη φορά στην κατηγορία του Α’ Ανδρικού ρόλου.

Το πρώτο Όσκαρ ήταν θέμα χρόνου και αυτό ήρθε τελικά το 1976. Τα 70s ήταν κι αυτά γεμάτα επιτυχίες για τον διάσημο ηθοποιό, με ρόλους σε σημαντικές ταινίες όπως το Chinatown του Roman Polanski και το Στη Φωλιά του Κούκου του Miloš Forman. Ο διασημότερος ρόλος του, όμως, προβλήθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1980. Η ερμηνεία του ως Jack Torrance στο The Shining του Stanley Kubrick έχει αφήσει εποχή στην ιστορία του κινηματογράφου και είναι συνυφασμένη με την καριέρα του Nicholson. Και τις επόμενες 3 δεκαετίες ο Jack Nicholson συνέχισε να προσφέρει εξαιρετικές ερμηνείες. Στα 80s ξεχώρισαν οι ρόλοι του στις ταινίες Reds, Terms of Endearment και Batman. Στα 90s κέρδισε τις εντυπώσεις για την ερμηνεία του στο A Few Good Men, δίπλα στον Tom Cruise, ενώ στα 00s τον απολαύσαμε στο The Departed του Martin Scorsese. Μετά από δεκαετίες επιτυχημένης καριέρας, ο Jack Nicholson έχει πλέον αποσυρθεί από την ηθοποιία. Η καριέρα του έκλισε βρίσκοντάς τον ως τον άνδρα ηθοποιό με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ στην ιστορία των βραβείων, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως έχει υπάρξει υποψήφιος για Όσκαρ ερμηνείας (Α’ ή Β’ ανδρικού ρόλου δηλαδή) σε πέντε διαφορετικές δεκαετίες!

Jack Nicholson movie quiz!

Σου υποσχεθήκαμε ένα κουίζ σχετικά με την κινηματογραφική καριέρα του Jack Nicholson και αυτό ακριβώς σου ετοιμάσαμε! Απάντησε σε 6 ερωτήσεις (+1 bonus, η οποία είναι… ευκολάκι πιστεύουμε) και δες πόσο καλά γνωρίζεις την καριέρα του θρυλικού ηθοποιού που γίνεται σήμερα 85 χρονών.