Ο συγγραφέας Κωστής Γκιμοσούλης «έφυγε» από τη ζωή

Περίληψη: Ο γνωστός ποιητής και πεζογράφος Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών, προκαλώντας θλίψη στον λογοτεχνικό κόσμο.

Ο κόσμος των ελληνικών γραμμάτων είναι πλέον φτωχότερος καθώς ο ποιητής και πεζογράφος Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών. Πρωτοεμφανίστηκε στο λογοτεχνικό προσκήνιο τη δεκαετία του ’80 και έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές και διηγήματα.

Η ζωή του Κωστή Γκιμοσούλη

Ο Κωστής Γκιμοσούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Παιδί της Αθήνας, μεγάλωσε στην Κυψέλη, έζησε στο Κουκάκι και την Καλλιθέα. Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Νομική Σχολή. Για χρόνια εργάστηκε ως συμβολαιογράφος στο συμβολαιογραφείο του πατέρα του στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί ήρθε σε επαφή με αρκετούς συγγραφείς. Η είσοδός του στον χώρο των γραμμάτων έγινε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, με τη δημοσίευση ενός διηγήματός του σε εφημερίδα. Και έπειτα άρχισε μία συγγραφική διαδρομή δεκαετιών.

Το λογοτεχνικό έργο του Κωστή Γκιμοσούλη

Το «επίσημο» ξεκίνημα της λογοτεχνικής καριέρας του Κωστή Γκιμοσούλη έγινε το 1983, όταν εκδόθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του συγγραφέα, με τίτλο «Ο ξυλοκόπος πυρετός». Από την πρώτη κιόλας δουλειά του εισέπραξε την αποδοχή του κοινού και των κριτικών. Έτσι την ίδια κιόλας χρονιά εκδόθηκε η συλλογή «Η Αγία Μελάνη». Τη δεκαετία του ’80 θα εκδιδόταν επίσης η συλλογή «Το στόμα κλέφτης». Στα 90s στράφηκε περισσότερο στην πεζογραφία, με έργα όπως «Μια νύχτα με την κόκκινη» και «Ανατολή».

Το 2001 εκδόθηκε το ιδιαίτερο βιβλίο «Μαύρος Χρυσός». Ξεχωρίζει γιατί περιλαμβάνει ποιήματα, διηγήσεις αλλά και ζωγραφιές με νερομπογιές από τον ίδιο των Κωστή Γκιμοσούλη. Ακόμα και ηθοποιός έχει υπάρξει καθώς το 1997 υποδύθηκε έναν ήρωά του στη μικρού μήκους ταινία «Δεύτερο κράνος» της Αθηνάς Σακελλαρίου, που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Τελευταία του εκδοτική δουλειά είναι το βιβλίο «Μπιλ ο χλομός». Εκδόθηκε το 2019 και σε αυτό γίνονται εμφανείς κάποιες από τις αναζητήσεις του σχετικά με το νόημα τη ύπαρξης και της ζωής. Χαρακτηριζόταν από έντονη παρατηρητικότητα και διάθεση να μάθει. Οι εμπειρίες του μεταφράζονταν συχνά σε λογοτεχνική έμπνευση, όπως στην περίπτωση του έργου «Δύο μήνες στην αποθήκη», το οποίο έγραψε κατά την παραμονή του στο νοσοκομείο πριν από περίπου 10 χρόνια.

Ο κόσμος του πολιτισμού αποχαιρετά τον Κωστή Γκιμοσούλη

«Ιδιαίτερη ποιητική μορφή στον χώρο των γραμμάτων, εμφύσησε στα κείμενά του την ελευθερία πνεύματος και την αέναη καλλιτεχνική περιπλάνηση που ταξίδευαν πάντα και τον ίδιο.» Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτησε τον Κωστή Γκιμοσούλη η Εταιρεία Συγγραφέων, η οποία μέσω ανακοίνωσής της έκανε γνωστή την είδηση του θανάτου του. Τα δικά της αποχαιρετιστήρια λόγια για τον σημαντικό Έλληνα συγγραφέα εξέφρασε και η Υπουργός Πολιτισμού, δηλώνοντας: «Ο πεζογράφος και ποιητής Κωστής Γκιμοσούλης υπήρξε μια ιδιαίτερη μορφή στο χώρο των γραμμάτων. Ακαταπόνητος και παραγωγικός, με προσωπική γραφή που συχνά επέλεγε υπαρξιακή θεματολογία, εξέφρασε τις αγωνίες και τα όνειρα της μεταπολιτευτικής γενιάς, της γενιάς του. Στις ποιητικές συλλογές του, στα μυθιστορήματα και στα διηγήματά του απαθανατίζει ένα προσωπικό σύμπαν ελευθερίας. Ο πρόωρος θάνατός του είναι απώλεια για τα ελληνικά γράμματα. Στην οικογένειά του και στους φίλους του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.»

Έργα του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, ενώ για την ποιητική του συλλογή «Ο ξυλοκόπος πυρετός» πήρε το Βραβείο Μαρίας Ράλλη για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς. Η μεγάλη λογοτεχνική παρακαταθήκη του Κωστή Γκιμοσούλη περιλαμβάνει 5 ποιητικές συλλογές και δεκάδες πεζά.