Γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης μαθαίνοντας με βιβλία!

Περίληψη: Μπες στον κόσμο της τέχνης διαβάζοντας! Τα καλύτερα βιβλία για να μάθεις… περί τέχνης, αλλά και να γνωρίσεις τον κόσμο της τέχνης στα παιδιά σου!

Η Παγκόσμια Ημέρα της Τέχνης είναι μια ημέρα θεσπισμένη (πλέον και από την UNESCO) για να προωθήσει την ανάπτυξη, την εξάπλωση και την απόλαυση της τέχνης! Είναι γνωστό πως η τέχνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ανθρώπων, ενώ διαχρονικά έχει αποτελέσει ένα όχημα για την ειρήνη, προωθώντας την αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών, τη μεταφορά της γνώσης, αλλά και την ενθάρρυνση του διαλόγου. Η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης γιορτάζεται στις 15 Απριλίου, ημέρα των γενεθλίων ενός από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες παγκοσμίως, του Λεονάρντο Ντα Βίντσι!

Η ημέρα αυτή μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στην τέχνη, να γνωρίσουμε νέους καλλιτέχνες, αλλά και να ασχοληθούμε οι ίδιοι με την τέχνη, είτε μαθαίνοντας περισσότερα πράγματα για αυτήν, είτε περνώντας χρόνο οι ίδιοι, ζωγραφίζοντας, πλάθοντας, φτιάχνοντας!

Στην ιστορία της τέχνης, ως ανθρωπότητα, έχουμε τεράστια παρακαταθήκη και ατελείωτο έργο. Μόνο και μόνο στον τομέα της ζωγραφικής, είναι χιλιάδες τα έργα και εκατοντάδες οι καλλιτέχνες, αρκετούς από τους οποίους μπορεί να γνωρίζουμε κατ' όνομα, αλλά μόνο οι ειδικοί μελετητές της τέχνης μπορούν να γνωρίζουν και τους καλλιτέχνες και τα έργα τους, αλλά και να κατανοούν περισσότερα πράγματα για αυτά. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και τα βιβλία για να μας διδάξουν τα απαραίτητα, όπως το "Χρονικό της τέχνης", μια έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, το οποίο στις 687 σελίδες του θα αναλάβει να μας επιμορφώσει σε ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουμε… περί τέχνης!

Βιβλία για τους μικρούς Πικάσο της ζωής μας

Για μικρότερες ηλικίες, όμως, έχουμε κάτι αντίστοιχο, το "Πρώτο μου βιβλίο για την ιστορία της τέχνης", το οποίο έχει ό,τι χρειάζεται για παιδιά 6 με 9 ετών, για να βάλουν τις βάσεις για την τέχνη από την προϊστορία μέχρι και τις μέρες μας. Από την άλλη, ίσως και παράλληλα, το "Είμαι ένας καλλιτέχνης" είναι το ιδανικό βιβλίο για να εμφυσήσει σε ένα παιδί την περιέργεια για την τέχνη μα συνάμα και να βάλει το μικρόβιο της ζωγραφικής! Ομοίως και το "Ζωγραφική… όλα ξεκινούν με μια τελεία", το οποίο είναι ιδανικό βιβλίο για να κάνει τα παιδιά να αποκτήσουν ενδιαφέρον για τη ζωγραφική σε ένα λίγο πιο "σοβαρό" επίπεδο από τους μαρκαδόρους. Όλοι οι καλλιτέχνες, ας μην ξεχνάμε, ήταν κάποτε παιδιά και δεν ξεκίνησε κανένας ζωγραφίζοντας… αριστουργήματα! Για την παιδική ηλικία σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών μπορείς να διαβάσεις στο "Οι Μεγάλοι… μικροί", ένα βιβλίο που αφηγείται σημαντικά γεγονότα τα οποία διαμόρφωσαν την προσωπικότητα των μεγαλύτερων Ελλήνων καλλιτεχνών. Αλλά και ως ένας καλός οδηγός για όλες τις μορφές τέχνης, ένα βιβλίο που απαντά στα πλέον φλέγοντα ερωτήματα όλων των παιδιών σε σχέση με την τέχνη, το "Γιατί η τέχνη είναι γεμάτη με γυμνούς ανθρώπους" είναι ένας οδηγός τέχνης για παιδιά 9-12 ετών!

Μένουμε στα βιβλία για παιδιά και βρίσκουμε το βιβλίο "Ο κήπος του Ματίς", ένα βιβλίο αφιερωμένο στην τέχνη του Ανρί Ματίς, ενός από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του κινήματος του φοβισμού, αλλά και του (μετα-)εξπρεσιονισμού. Από την άλλη, έχουμε και δύο βιβλία με θέμα τη Φρίντα Κάλο, το "Πορτραίτα ζωγράφων – Φρίντα Κάλο" και το "Φρίντα Κάλο" για παιδιά 3-6 ετών. Τα βιβλία είναι αφιερωμένα στη ζωή και στο έργο της μεγάλης αυτής ζωγράφου.

Βιβλία τέχνης για όλους

Τα βιβλία για μεγαλύτερους απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, από την εφηβεία μέχρι και τα… βαθιά γεράματα. Ακριβώς όπως και η ίδια η τέχνη. Για αρχή, γνώρισε τους μεγάλους ζωγράφους μέσα από το βιβλίο "Οι μεγάλοι ζωγράφοι". Από εκεί, μπορείς να επικεντρωθείς σε ζωγράφους των οποίων τα έργα σε "αγγίζουν" ή τους οποίους θεωρείς "εμπνευσμένους" ή ιδιαιτέρως επιδραστικούς στην παγκόσμια τέχνη. Ένας από τους μεγάλους είναι σίγουρα και ο "δικός μας" Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, κατά κόσμον "Ελ Γκρέκο". Στο "El Greco, ο Έλληνας" θα μάθεις για τη ζωή και τα έργα του. Ένας άλλος μεγάλος Έλληνας ζωγράφος είναι ο Νικόλαος Γύζης, με ένα βιβλίο που φέρει το επώνυμό του ως τίτλο ("Γύζης") να είναι αφιερωμένο σε αυτόν και τα έργα του, πολλά από τα οποία γνωρίζουμε λόγω θεματολογίας (Επανάσταση του '21). Περνώντας σε κάτι πιο σύγχρονο, στο ομώνυμο βιβλίο θα μάθεις για τον "Κλωντ Μονέ", τον πρωτοπόρο της ελαιογραφίας. Αλλά καλό θα είναι να γνωρίσεις και την άλλη πλευρά της ζωγραφικής, την πιο "abstract" μορφή της, με τον "σχεδόν Έλληνα" Τζόρτζιο Ντε Κίρικο ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί και πρόδρομος του σουρεαλισμού και της μεταφυσικής στη ζωγραφική. Το βιβλίο "Τζόρτζιο Ντε Κίρικο" θα σου δώσει πολλή τροφή για σκέψη.

Κλείνουμε με ένα ιδιαίτερο βιβλίο, το "Διάλογοι", στο οποίο μπορείς να διαβάσεις διαλόγους που είχε ο συγγραφέας Δημοσθένης Δαββέτας, με πολλούς μεγάλους καλλιτέχνες, όταν εργαζόταν στην εφημερίδα Libération! Στις σελίδες του θα βρεις εξομολογήσεις καλλιτεχνών όπως ο Andy Warhol, ο Joseph Beuys, η Abramovic, αλλά και ο Σαμαράς και ο Κουνέλλης, μεταξύ πολλών άλλων. Μπορείς να βρεις εκεί τη "ματιά" του Δαββέτα, ο οποίος αντιλήφθηκε την αξία πολλών από αυτούς τους καλλιτέχνες, όταν ήταν ακόμη νέοι και άγνωστοι, κάτι που ίσως σε κάνει να εκτιμήσεις περισσότερο αμφιλεγόμενα ή και δύσπεπτα έργα τέχνης.

Τελικά, η τέχνη είναι κάτι το υποκειμενικό. Σίγουρα θα δεις έργα και καλλιτέχνες που σου αρέσουν, αλλά και άλλους που δεν θα σου αρέσουν. Στην τέχνη δεν υπάρχει αντικειμενικό κριτήριο "καλότητας"· σημασία έχει για κάποιο έργο τέχνης το αν σε "αγγίζει". Αν τα καταφέρει, τότε είναι καλό. Αν καταφέρει και το κάνει για πολλούς ανθρώπους, είναι αριστούργημα. Γνώρισε την τέχνη από κοντά και είναι βέβαιο το ότι θα αρχίσεις να βλέπεις και τον κόσμο με άλλο μάτι.