Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών: Πάρε ένα τηλέφωνο!

Περίληψη: Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και δεν μπορούμε παρά να κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών.

Κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου γιορτάζουν οι τηλεπικοινωνίες! Αυτή η ημέρα έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως World Telecommunication and Information Society Day. Ο εορτασμός αυτός είναι αφιερωμένος στην επικοινωνία μέσα από την τεχνολογία, οπότε το σύνθημά μας για φέτος είναι ένα: «Πάρε ένα τηλέφωνο!». Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών είναι η καλύτερη ευκαιρία! Και μόλις τελειώσεις την κλήση, γύρνα πάλι σε αυτό το άρθρο για να απαντήσεις στις ερωτήσεις του fun quiz που σου ετοιμάσαμε! Μην ξεχάσεις να στείλεις το link και στους αγαπημένους σου για να κάνουν κι εκείνοι το κουίζ.

Πάρε ένα τηλέφωνο για την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνίων

Η επικοινωνία είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης από την πρώτη στιγμή, αλλά η τηλεπικοινωνία είναι ένα πολύ σύγχρονο φαινόμενο! Μπορεί σήμερα να θεωρούμε δεδομένο πως μπορούμε να μιλήσουμε σε πραγματικό χρόνο με όλο τον κόσμο, ακόμα και με ζωντανό βίντεο, όμως κάτι τέτοιο είναι δυνατό λίγα μόνο χρόνια.

Video Duration
0:29

Θυμάσαι τον ήχο που έκανε το 56K dial up modem όταν ήθελες να συνδεθείς στο internet; Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε! Και ακόμα τα θυμόμαστε πολύ ξεκάθαρα. Παλιά δεν ήμασταν συνδεδεμένοι μόνιμα και το να μπούμε on line ήταν ένα αξιοσημείωτο συμβάν της ημέρας. Όπως αξιοσημείωτο ήταν πως η σύνδεση «έπεφτε» αμέσως μόλις σήκωνε κανείς το τηλέφωνο που χτυπούσε... Κι άντε πάλι από την αρχή η σύνδεση στο internet μετά! Ακόμα και το internet είναι σχετικά «φρέσκο» όμως, στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών. Απλά η εξέλιξή του ήταν τόσο ραγδαία που τα πρώτα του χρόνια φαντάζουν αρκετά μακρινά πλέον.

Πριν το ίντερνετ, το τηλέφωνο ήταν το μέσο που ένωνε τον πλανήτη από μακριά! Τι κι αν οι διεθνείς κλείσεις κόστιζαν όσο… μισό ενοίκιο ή οι αριθμοί με πολλά 9 ήταν εκνευριστικοί (Γιατί; Γιατί έπρεπε να κάνεις μεγαλύτερη διαδρομή περιστρέφοντας το καντράν φυσικά!), το ότι είχες τη δυνατότητα να καλέσεις κάποιον στην άλλη άκρη του πλανήτη και να συνομιλήσετε ήταν επαναστατικό.

Γύρνα στη home screen του smartphone σου λοιπόν, άνοιξε μία εφαρμογή instant messaging ή βίντεο κλήσεων, και κάλεσε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο που είναι μακριά. Ή αν νιώθεις μεγάλη νοσταλγία κάνε μία κλήση από το σταθερό τηλέφωνο!

Η ιστορία των τηλεπικοινωνιών

Η πρώτη πατέντα για τηλεφωνική συσκευή ανήκει στον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και κατατέθηκε στο γραφείο ευρεσιτεχνιών της Ουάσιγκτον στις 14 Φεβρουαρίου 1876. Παρότι η δική του πατέντα εγκρίθηκε πρώτη, φαίνεται πως υπήρχε άλλη μία αίτηση, αυτή του Ελίσα Γκρέι, η οποία έφτασε πρώτη στο γραφείο αλλά επεξεργάστηκε αργότερα από αυτή του Μπελ. Επιπλέον, αρκετά χρόνια νωρίτερα, ο Ιταλός εφευρέτης Αντόνιο Μεούτσι είχε εφεύρει μία συσκευή φωνητικής επικοινωνίας, δηλαδή ένα τηλέφωνο. Μάλιστα, το 1871 φαίνεται πως είχε προσπαθήσει να κατοχυρώσει την εφεύρεσή του, αλλά δεν είχε τα χρήματα για τη διαδικασία.

Οι τηλεπικοινωνίες όπως τις ξέρουμε σήμερα ξεκινούν ακόμα και πριν από το τηλέφωνο. Προάγγελος του τηλεφώνου είναι φυσικά ο τηλέγραφος. Τον Ιούλιο του 1837 μπαίνει σε λειτουργία ο πρώτος ηλεκτρικός τηλέγραφος, επιτρέποντας στους ανθρώπους να επικοινωνούν μεταξύ τους ακόμα κι από μεγάλες αποστάσεις. Ακόμα κι αν αυτή η επικοινωνία δεν ήταν άμεση, αποτέλεσε ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα. Βέβαια, ανάλογα τον τρόπο με τον οποίο ορίζουμε τις τηλεπικοινωνίες, μπορούμε να πούμε πως ο άνθρωπος είχε τηλεπικοινωνίες από την αρχαιότητα. Στην Λατινική Αμερική και την Κίνα χρησιμοποιούνταν τα σήματα καπνού για επικοινωνία από απόσταση, ενώ πιο μετά ήρθαν τα ταχυδρομικά περιστέρια να βοηθήσουν τον άνθρωπο να μεταφέρει τα μηνύματά του.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την ίδρυση της Διεθνής Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, 4 χρόνια νωρίτερα. Με τα χρόνια και με την επανάσταση που έχει φέρει το internet, ο ΟΗΕ αποφάσισε το 2005 τον εορτασμό μίας παγκόσμιας ημέρας για την κοινωνία της πληροφορίας, η οποία θα είναι και αυτή στις 17 Μαΐου. Άρα από το 2006 οι δύο παγκόσμιες ημέρες ενώθηκαν και γιορτάζουμε πλέον κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας. Κάθε χρόνο η μέρα αυτή έχει ένα ξεχωριστό μήνυμα. Για το 2022 αυτό είναι «Digital technologies for older persons and healthy ageing». Με αυτό το μήνυμα επισημαίνεται ο ρόλος που παίζουν (και θα παίξουν στο μέλλον) οι τηλεπικοινωνίες στην υποστήριξη των ανθρώπων ώστε να παραμείνουν υγιείς, διασυνδεδεμένοι και ανεξάρτητοι.

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών – The Quiz

Ο κώδικας Μορς είναι μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν ή μέθοδος επικοινωνίας; Αν το Nokia 3310 πέσει πάνω σε ένα τούβλο, θα σπάσει το τούβλο ή το Nokia 3310; Τι σημαίνει το emoji που γελάει αλλά ταυτόχρονα κλαίει; Τσέκαρε τις τηλεπικοινωνιακές σου γνώσεις στο super fun κουίζ που ετοιμάσαμε!