Θεατρικοί συγγραφείς που αγαπήσαμε!

Περίληψη: Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου αποτελεί ευκαιρία να θυμηθούμε κάποιους από τους σημαντικότερους κλασικούς και σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς!

Το 1962 καθιερώθηκε ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα, με δρώμενα και σχετικές εκδηλώσεις. Μάλιστα, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Δ.Ι.Θ. επιλέγει κάθε χρόνο μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από κάποια χώρα-μέλος για να γράψει το μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε παγκοσμίως. Το μήνυμα για το 2021 το είχε υπογράψει η διεθνούς φήμης Αγγλίδα ηθοποιός Έλεν Μίρεν.

Η ανάγκη του ανθρώπου να αφηγείται ιστορίες και να μιμείται καταστάσεις και πάθη είναι πανάρχαια και συνυφασμένη με τη φύση του. Επιπλέον, το θέατρο είναι μια από τις ευγενέστερες και ταυτόχρονα ψυχαγωγικές μορφές επικοινωνίας, ένα μέσο δημιουργικής έκφρασης που συνενώνει τους ανθρώπους, υπενθυμίζοντάς τους τα κοινά τους προβλήματα και την κοινή τους φύση. Έχει λοιπόν αξία να αναφερθούμε σε κάποιους από τους σημαντικότερους και δημοφιλέστερους θεατρικούς συγγραφείς, τους οποίους μπορείτε να βρείτε σε μεγάλη ποικιλία και εξαιρετικές μεταφράσεις μέσα από την τεράστια συλλογή του Public.

Κλασικοί θεατρικοί συγγραφείς

Ο Σαίξπηρ θεωρείται δίκαια ο αξιότερος συνεχιστής κι άμεσος απόγονος των αρχαίων Ελλήνων τραγικών ποιητών. Ο «Βάρδος» ξεχώρισε όχι μόνο για τα θεατρικά του που αποτελούν σημείο αναφοράς για κάθε σύγχρονο θεατρικό συγγραφέα, αλλά και για την ποίησή του. Όσον αφορά το καθ’ εαυτό θεατρικό του έργο, η έννοια του Σαιξπηρικού χαρακτήρα έχει σχετιστεί αξεδιάλυτα πλέον με εκείνη του ψυχογραφήματος, καθώς ο συγγραφέας επιτυγχάνει να παρουσιάσει τους ήρωές του πολυσύνθετους και ταυτόχρονα φυσικούς και αισθητικά άρτιους. Για πρώτη επαφή με το έργο του μέγιστου θεατρικού συγγραφέα προτείνουμε τα «Άμλετ», «Ο Βασιλιάς Ληρ», «Μάκβεθ», «Οθέλλος».

theatrikoi-syggrafeis-01

Όταν το 1898 το Θέατρο της Μόσχας ανέβασε τον «Γλάρο» του Αντόν Τσέχωφ, μια νέα εποχή ξεκίνησε για το παγκόσμιο θέατρο. Η επανάσταση που έφερε ο Ρώσος θεατρικός συγγραφέας έλαβε χώρα σε πολλαπλά επίπεδα: στη δραματουργία και την τεχνοτροπία, τη θεατρική σκηνοθεσία, αλλά και την υποκριτική και την ερμηνεία των ρόλων, επηρεάζοντας έκτοτε και τη νεότερη δραματουργία. Το θέατρο του Τσέχωφ είναι εκείνο της ψυχολογικής εμβάθυνσης, του φανταστικού ρεαλισμού και των λεπτών αποχρώσεων. Έργα όπως «Ο θείος Βάνιας», «Οι τρεις αδελφές. Ο βυσσινόκηπος. Ο γάμος. Το κύκνειο άσμα» παραμένουν αγαπημένες επιλογές των απανταχού θεατρόφιλων σε όλο τον κόσμο.

Σύγχρονοι θεατρικοί συγγραφείς

Ο Γερμανός Μπέρτολτ Μπρεχτ άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο θεατής παρακολουθούσε μια θεατρική παράσταση, επινοώντας αυτό που έγινε ευρύτερα γνωστό ως αποστασιοποίηση (με τεχνικές όπως ο έντονος φωτισμός, οι συχνές διακοπές κλπ.). Στόχος του ήταν να διδάξει και να προτρέψει το κοινό να σκέφτεται για τον εαυτό του. Η ζωή του υπήρξε πολυκύμαντη, καθώς αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί κυνηγημένος από τους Ναζί, να καταφύγει στην Αμερική και μετά το τέλος του πολέμου να επιστρέψει στην τότε Λ.Δ. της Γερμανίας όπου παρέμεινε ως τον θάνατό του. Στις κορυφαίες στιγμές του συγκαταλέγονται «Η όπερα της πεντάρας», «Η μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της», «Ο καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία», «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν».

theatrikoi-syggrafeis-02

Κρυφά πάθη που οδηγούν τους ανθρώπους στην καταστροφή, σεξουαλικά απωθημένα, βασανισμένες, ευαίσθητες ψυχές που αναζητούν την ευτυχία, την αγάπη και καταλήγουν συνήθως διαψευσμένες… αυτός είναι ο απαισιόδοξος μα ταυτόχρονα πανέμορφος κόσμος που έπλασε η μοναδική πένα του Τενεσί Ουίλιαμς. Αυτός ο σπουδαίος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας του Νότου έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο και συνεχίζει να ανεβαίνει στις σκηνές όλου του κόσμου. Αγαπημένα του έργα: «Λεωφορείο ο πόθος», ο «Ο γυάλινος κόσμος», «Λυσσασμένη γάτα», «Καλοκαίρι και καταχνιά».

Ο Άρθουρ Μίλερ θεωρείται από τους μεγαλύτερους θεατρικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα. Εκτός από το θεατρικό του έργο, στο οποίο κατέγραψε με ρεαλιστικό, παραστατικό και ευαίσθητο τρόπο τις αντιφάσεις και τις επιπτώσεις του οικονομικού συστήματος στον καθημερινό άνθρωπο, έγινε γνωστός ως πολέμιος του Μακαρθισμού στις ΗΠΑ, καθώς υπήρξε σημαντικός διανοούμενος και στοχαστής με επιρροή. Σημαντικότερα έργα του είναι «Ο θάνατος του εμποράκου», «Το τίμημα», «Δοκιμασία ή Οι μάγισσες του Σάλεμ».

theatrikoi-syggrafeis-03

Ο Βρετανός Χάρολντ Πίντερ υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα, καθώς συχνά ο πολιτικός του ακτιβισμός, ιδίως στα τελευταία χρόνια της ζωής του, επισκίασε το εντυπωσιακό του έργο ως θεατρικού συγγραφέα. Έχοντας ξεκινήσει από μια φτωχή εβραϊκή οικογένεια στο Ανατολικό Λονδίνο, σταδιακά ξεχώρισε χάρη στον τρόπο γραφής του (επηρεασμένος από τον Μπέκετ), το ιδιότυπο χιούμορ και τις αλληγορίες για την καταπίεση. Σταδιακά αφιερώθηκε, ως το τέλος της ζωής του, στην υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Σημαντικότερα έργα του είναι το «Πάρτυ γενεθλίων», «Ο επιστάτης. Εκείνα τα χρόνια», «Προδοσία».

Και η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου μας θυμίζει ότι ο μαγικός κόσμος της θεατρικής σκηνής ενώνει ανθρώπους από όλο τον πλανήτη σε μια μεγάλη γιορτή τέχνης. Ας αφεθούμε στη μαγεία, απολαμβάνοντας κάποιους από τους αγαπημένους μας θεατρικούς συγγραφείς μέσα από την τεράστια ποικιλία που προσφέρει η σελίδα του Public.