Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ο Άγιος των Γραμμάτων

Περίληψη: Για τους περισσότερους μεγάλους παλιούς συγγραφείς, χρειάζεται να εντρυφήσεις στο έργο τους και να το...

Για τους περισσότερους μεγάλους παλιούς συγγραφείς, χρειάζεται να εντρυφήσεις στο έργο τους και να το εξετάσεις σε συνδυασμό με την εποχή του, αν θες να αντιληφθείς την αξία του. Στην περίπτωση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, απλώς διαβάζεις τη «Φόνισσα». Ένα βιβλίο γραμμένο σε καθαρεύουσα, μικρό σε έκταση. Αλλά τι βιβλίο…
"Είχεν απολύσει η λειτουργία μετά την παννυχίδα εις το παρεκκλήσι του Αγίου Ελισσαίου και την ώραν του αντιδώρου [...] η μικρά παιδίσκη [..] μ' εχαιρέτησε και μου λέγει: - Εσύ, μπάρμπ'- Αλέξανδρε, ψαίλνεις τα τραγούδια του Θεού".
Πέρα από τον τίτλο του «Αγίου των Γραμμάτων» που του έχει αποδοθεί, ο Παπαδιαμάντης ήταν πρωτίστως ένας ποιητής του πεζού λόγου, ένας άνθρωπος που κατάφερνε μέσα από τα έργα του να φτάνει στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής, πάντα με μια ιδιόμορφη γλώσσα, επηρεασμένη από τα εκκλησιαστικά βιβλία, χωρίς όμως να γίνεται ποτέ δυσνόητη ή απρόσιτη.Διηγήματα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά Οι έμποροι των εθνών Πασχαλινά διηγήματα Οι χαλασοχώρηδεςΟι περισσότεροι σκέφτονται τη Σκιάθο όταν μιλούν γι’ αυτόν. Εκεί γεννήθηκε, εκεί επέστρεψε όταν αντιλήφθηκε πως ερχόταν το τέλος του, εκεί απεβίωσε το 1911 και εκεί βεβαίως βρίσκεται το σπίτι του, βασικό αξιοθέατο του νησιού. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του πάντως, ο Παπαδιαμάντης το πέρασε στην Αθήνα. Και μ’ αυτό το δεδομένο, η προγραμματισμένη βόλτα των «Λογοτεχνικών Περιπάτων» του Public σε συνεργασία με την εταιρία Πολιτιστικού Τουρισμού Discover Greek Culture, είναι πολύ ταιριαστή.
"Ήτον πνοή, ίνδαλμα αφάνταστον, όνειρον επιπλέον εις το κύμα, ήτον νηρηίς, νύμφη, σειρήν, πλέουσα ως πλέει ναυς μαγική, η ναυς των ονείρων".
Αυτό το Σάββατο 2 Απριλίου λοιπόν, στις 10.30 το πρωί, οι φίλοι του συγγραφέα θα είναι στο πόδι! Ο περίπατος θα ξεκινήσει από την οδό Αριστοφάνους στου Ψυρρή, όπου βρισκόταν ένα από τα σπίτια στα οποία κατοίκησε ο Παπαδιαμάντης - και θα περάσει από διάφορες περιοχές που συνδέθηκαν με τη ζωή του. Προς το μεσημέρι πια, οι συμμετέχοντες θα κατευθυνθούν στο Public Συντάγματος, όπου και θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τον συγγραφέα με την Ομότιμη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και Πρόεδρο της Εταιρίας Παπαδιαμαντικών Σπουδών κ. Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη.Για να μάθετε περισσότερα για τον Λογοτεχνικό Περίπατο αφιερωμένο στον “Άγιο των ελληνικών Γραμμάτων” δείτε εδώ.Για περισσότερα βιβλία του δείτε εδώ.*Και τα δύο αποσπάσματα προέρχονται από το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Όνειρο στο κύμα