Αλέξης Σταμάτης: Πώς έγραψα τους "Χαμαιλέοντες"

Περίληψη: "Έχει πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις σε βιβλίο κάτι το οποίο έχεις γράψει υπό πολύ δύσκολες...

"Έχει πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις σε βιβλίο κάτι το οποίο έχεις γράψει υπό πολύ δύσκολες συνθήκες μεταξύ νοσοκομείου και σπιτιού, σε απίθανες ώρες. Κι αυτό γιατί το 80% έχει γραφτεί μεταξύ 4-8 το πρωί. Εκεί που δεν υπάρχει κανείς, δεν ακούγεται τίποτα, είσαι εσύ κι εσύ. Όταν το άρχιζα πριν δυο σχεδόν χρόνια - είναι ένα αρκετά σύνθετο βιβλιο- ποτέ δεν φανταζόμουν ότι τελικα θα το έβλεπα ολοκληρωμένο. Νόμιζα πως όταν τέλειωνε αυτή η περιπέτεια –που τέλειωσε θριαμβικά- θα άρχιζα κατι άλλο, πιο απλό, πιο "του χεριού" μου. Όμως ήταν μια δύναμη που δεν με άφηνε να το παρατήσω. Και ιδού: ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΕΣ: το βιβλιο της κορτιζόνης. 

"Άνθρωποι. Που δημιουργούν, ερωτεύονται και ελπίζουν. Άνθρωποι που προσαρμόζονται και αλλάζουν "χρώμα" για να ελιχθούν". 

 Επι της ουσίας αφορά μια οικογένεια στο πέρασμα του χρόνου. Δύο νέους που παντρεύτηκαν παρά τις αντίθετες καταβολές τους. Μια γυναίκα δακτυλοδεικτούμενη, έναν πατέρα ξενιτεμένο, ένα μυστηριώδη "φίλο" από το παρελθόν, ένα παράξενο γράμμα, μια σχεδόν βουβή ταινία, έναν έφηβος που ανδρώνεται στα χρόνια μιας ψεύτικης ευημερίας, μια κοπέλα που τραγουδά για έναν κόσμο που αλλάζει, ένα παιδί που παρατηρεί την πορεία προς την κατάρρευση. Μια κοινωνία που βγαίνει απʼ το σκοτάδι, αλλά τελικά μεθάει από το φως.Άνθρωποι. Που δημιουργούν, ερωτεύονται και ελπίζουν. Άνθρωποι που προσαρμόζονται και αλλάζουν "χρώμα" για να ελιχθούν. Γύρω τους μια χώρα που βιώνει έντονες συγκρούσεις και συμβιβασμούς. Μια χώρα που  ξορκίζει τους φόβους της, αλλάζει διαρκώς ιδεολογίες, μόδες και επιθυμίες, αλλά στο βάθος παραμένει ίδια:  ανέτοιμη «από καιρό».Ένα βιβλίο για την ανθρώπινη φύση και τις αδυναμίες της, για τον τόπο που μας γεννά και μας στιγματίζει για πάντα".Αλέξης Σταμάτης  *Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτης.