Peek Performance: Όλες οι ανακοινώνεις από το Apple Event

Περίληψη: Το πρώτο Apple event του 2022 μόλις ολοκληρώθηκε και ήταν γεμάτο εκπλήξεις. Όλες οι ανακοινώσεις από το Peek Performance Apple event εδώ!

Μέσα σε μία μόνο ώρα η Apple μας επιφύλαξε έναν καταιγισμό ανακοινώσεων στο πρώτο Apple event της χρονιάς. Στο Peek Performance είδαμε νέο iPhone με 5G, ανανεωμένο iPad Air, ένα ολοκαίνουργιο desktop Mac μαζί με οθόνη και το ισχυρότερο chip της οικογένειας M1. Πάμε να τα δούμε όλα με τη σειρά!

iPhone SE τώρα με 5G

Η πρώτη συσκευή που ανακοίνωσε η Apple στο Peek Performance event ήταν το iPhone SE. Το νεότερο smartphone της εταιρίας διατηρεί το γνώριμο σχεδιασμό της προηγούμενης γενιάς, αλλά έρχεται με μεγάλες αναβαθμίσεις. Η μεγαλύτερη αλλαγή εντοπίζεται στο SoC. Η Apple εξόπλισε το οικονομικότερο νέο iPhone με το ισχυρότερο smartphone chipset της, το A15 Bionic! Το ίδιο chip που βρίσκεται στα iPhone 13  και iPhone 13 Pro δηλαδή, τώρα βρίσκεται και στο iPhone SE 3ης γενιάς.

Η ύπαρξη του A15 Bionic σημαίνει πως το iPhone SE μπαίνει κι αυτό στον κόσμο του 5G. Επιπλέον, το SoC βοηθάει τη συσκευή να παρέχει μία αναβαθμισμένη φωτογραφική εμπειρία. Στην πίσω πλευρά της συσκευής βρίσκεται ένας αισθητήρας 12MP με διάφραγμα f/1.8, με την κάμερα να εξοπλίζεται με τεχνολογίες όπως Smart HDR 4 και Deep Fusion. Η Apple στάθηκε και στην ανθεκτικότητα του νέου μοντέλου. Το iPhone SE 3rd Gen διαθέτει το σκληρότερο γυαλί σε smartphone και στις δύο πλευρές ενώ έρχεται και με πιστοποίηση IP67.

iPad Air με Apple M1

Το Apple event συνεχίστηκε με την παρουσίαση της επόμενης γενιάς iPad Air. Η Apple χρησιμοποίησε και εδώ την ίδια «συνταγή» όπως και στο iPhone SE 3rd Gen. Κράτησε, δηλαδή, παρόμοιο design αλλά αναβάθμισε τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Η βελτίωση στις επιδόσεις του tablet φαίνεται πως θα είναι αλματώδης καθώς η Apple εξόπλισε το iPad Air με τον Apple M1. Ο επαναστατικός επεξεργαστής που υπάρχει σε Mac και iPad Pro τώρα κάνει την εμφάνισή του και σε ένα πιο οικονομικό tablet. Το SoC του iPad Air αποτελείται από 8 επεξεργαστικούς πυρήνες και 8 πυρήνες γραφικών προσφέροντας έτσι 60% και 100% βελτίωση στις επιδόσεις αντίστοιχα, σε σχέση με τον A14 Bionic της περασμένης γενιάς.

Μία ακόμα αναβάθμιση, η οποία ίσως φανεί χρήσιμη σε πολλούς χρήστες, εντοπίζεται στη selfie κάμερα. Το iPad Air εξοπλίζεται με έναν ultra-wide αισθητήρα 12MP, ο οποίος υποστηρίζει το Center Stage. Αυτό σημαίνει πως όλη η σύγχρονη γκάμα iPad έρχεται με Center Stage κάμερα πλέον. Το νεότερο μοντέλο iPad θα κυκλοφορήσει σε εκδόσεις με 64 και 256GB αποθηκευτικό χώρο, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής μοντέλου με 5G συνδεσιμότητα.

M1 Ultra, το flagship Apple Silicon SoC

Η επόμενη μεγάλη παρουσίαση της Apple δεν αφορούσε κάποιο καταναλωτικό προϊόν, αλλά ένα νέο μέλος της οικογένειας Apple M1. Ο επεξεργαστής που ανακοινώθηκε στο Peek Performance Apple event είναι ο M1 Ultra και είναι ο ισχυρότερος -και τελευταίος- της οικογένειας M1. Για να τον δημιουργήσει, η Apple «ένωσε» δύο M1 Max chips μαζί. Δεν μιλάμε, όμως, για ένα σύστημα με δύο διακριτούς επεξεργαστές που «μιλάνε» μεταξύ τους μέσω της logic board. Η Apple δημιούργησε ένα ενιαίο chip με την επικοινωνία μεταξύ των δύο μερών να γίνεται μέσω του UltraFusion, μίας τεχνολογίας διασύνδεσης που προσφέρει εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα ανταλλαγής δεδομένων που φτάνει τα 2,5TB/s!

Συνολικά, ο M1 Ultra εξοπλίζεται με 20 επεξεργαστικούς πυρήνες, κάρτα γραφικών 48 πυρήνων και Neural Engine 32 πυρήνων. Επιπλέον, η μέγιστη RAM μπορεί να φτάσει τα 128GB. Αυτή η RAM είναι μάλιστα ενοποιημένη, με την GPU να μπορεί να χρησιμοποιήσει 64GB μνήμης! Αυτό είναι το μεγαλύτερο chip που έχει δημιουργήσει η Apple και αποτελείται από 114 δισεκατομμύρια transistors!

Apple Mac Studio και Studio Display

Το «τέρας» που λέγεται M1 Ultra δεν θα μπορούσε να ανακοινωθεί έτσι «σκέτο». Η Apple ανακοίνωσε και έναν νέο desktop υπολογιστή που θα τον ενσωματώνει. Αυτός λέγεται Mac Studio και από πλευράς σχεδιασμού θυμίζει αρκετά ένα πιο ψηλό Mac Mini. Ο λόγος για τον αυξημένο όγκο δεν είναι άλλος από τις αυξημένες επιδόσεις, οι οποίες συνοδεύονται από περισσότερη θερμότητα. Το Mac Studio διαθέτει δύο ανεμιστήρες στο εσωτερικό του, οι οποίοι τραβούν φρέσκο αέρα από την κάτω πλευρά του μηχανήματος κα τον εξάγουν στην πίσω πλευρά. Το Mac Studio, εκτός από τις κορυφαίες επιδόσεις που αναμένεται να προσφέρει, ξεχωρίζει και για τη βελτιωμένη συνδεσιμότητα. Στην πίσω πλευρά υπάρχουν 4 θύρες Thunderbolt 4, θύρα Ethernet 10Gbps, 2 θύρες USB-A, θύρα HDMI και έξοδος ήχου. Θύρες, όμως, υπάρχουν και στη μπροστινή πλευρά. Εκεί έχουν τοποθετηθεί δύο θύρες USB-C και μία θύρα για κάρτες SDXC.

Μαζί με το Mac Studio είχαμε και την ανακοίνωση της οθόνης Studio Display. Αυτή είναι μία αρκετά πιο προσιτή οθόνη σε σχέση με την Pro Display XDR και, όπως είναι λογικό, δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Η Apple Studio Display έρχεται με πάνελ διαγωνίου 27 ιντσών και ανάλυσης 5K. Η φωτεινότητα αγγίζει τα 600nits, ενώ η οθόνη έχει ενσωματωμένο σύστημα ηχείων και μικροφώνων. Η Apple Studio Display έρχεται και με ενσωματωμένη ultra-wide camera 12MP με υποστήριξη Center stage. Μάλιστα, για να υποστηριχθούν τα προηγμένα χαρακτηριστικά όπως το Center Stage, η Apple εξόπλισε την οθόνη με τον δικό της επεξεργαστή, έναν Apple A13 Bionic.

Με το τέλος του event, ολοκληρώθηκε σχεδόν η μετάβαση στην Apple Silicon εποχή. Μία μόνο συσκευή μένει να κάνει την αλλαγή από x86 σε ARM. Ο John Ternus, Senior Vice President of Hardware Engineering στην Apple, μας έκανε ένα μικρό tease για αυτή την ανακοίνωση. «Just one more thing to go, Mac Pro, but that is for another time.» ανέφερε.

Αυτές ήταν όλες οι μεγάλες ανακοινώσεις από το πρώτο Apple event για το 2022. Μείνε συντονισμένος εδώ για να μάθεις πότε θα μπορείς να κάνεις δικά σου όλα τα νέο προϊόντα που παρουσίασε η Apple στο Peek Performance.