Πριν χτυπήσει το κουδούνι: Tips για μία τέλεια πρώτη μέρα στο σχολείο

Περίληψη: Η πρώτη μέρα στο σχολείο πλησιάζει και είναι ώρα να μοιραστούμε μερικές απλές συμβουλές ώστε να κάνεις φέτος Back to School χωρίς απρόοπτα και εκπλήξεις!

Μετά από τρεις μήνες ξεγνοιασιάς, τα παιδιά ετοιμάζονται να επιστρέψουν στις τάξεις. Είτε ανυπομονούν είτε… τρέμουν στην ιδέα, η ημερομηνία έχει σχεδόν φτάσει και η πρώτη μέρα στο σχολείο μπορεί πάντα να φέρει μαζί της λίγο άγχος, ασχέτως του πώς νιώθουν από πριν. Εδώ είμαστε εμείς να σε βοηθήσουμε να το διώξεις. Συγκεντρώσαμε σε ένα άρθρο τις πιο χρήσιμες συμβουλές για να γίνει πιο ευχάριστη η επιστροφή στα θρανία και να ξεκινήσει μόνο με χαμόγελα η νέα σχολική χρονιά!

Καινούργιο σχολείο; Εξοικειωθείτε με τη διαδρομή

Όλα ξεκινούν μερικές μέρες πριν το πρώτο κουδούνι. Αν τα παιδιά πάνε φέτος σε καινούργιο σχολείο, επειδή, ας πούμε, πάνε στην Α’ Δημοτικού ή επειδή μετακομίσατε, τότε ετοιμάζονται να μεταβούν σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Μπορείς όμως να διώξεις το άγχος για το άγνωστο κάνοντας πιο γνώριμο ένα κομμάτι της επερχόμενης καθημερινότητάς τους: τη διαδρομή από και προς το σχολείο. Μία ημέρα που θα έχεις ελεύθερο χρόνο, λοιπόν, πάρε τα παιδιά και περπατήστε μαζί την διαδρομή. Θα είσαι μαζί τους και την πρώτη μέρα, εννοείται, αλλά εξοικειώνοντας τα παιδιά με ένα κομμάτι της ρουτίνας τους θα τα κάνεις να νιώσουν πιο άνετα την πρώτη μέρα.

prwth-mera-sto-sxoleio-tips-01

Ετοίμασε τα πάντα από το προηγούμενο βράδυ

Για να μην τρέχεις τελευταία στιγμή και μεταδόσεις πίεση στα παιδιά όσο ετοιμάζονται για την πρώτη μέρα στο σχολείο, καλό είναι να έχεις έτοιμα όσο περισσότερα πράγματα μπορείς. Οπότε καλό είναι να έχεις διαλέξει από το προηγούμενο βράδυ τα ρούχα που θα φορέσει το παιδί. Πάρε όμως και την άποψή του πριν επιλέξεις. Έτσι το παιδί θα νιώθει άνετα με ό,τι φορά. Ετοίμασε επίσης την τσάντα τους, αν και την πρώτη μέρα λογικό είναι να είναι σχεδόν άδεια. Κάνοντας όλα αυτά θα κερδίσεις χρόνο και δεν θα ξεχάσεις τίποτα πάνω στη βιασύνη σου.

Η πρώτη μέρα ξεκινά δυνατά!

Άσε για την τελευταία στιγμή μόνο το πρωινό των παιδιών! Ένα θρεπτικό πρωινό είναι ζωτικής σημασίας για να έχουν τα παιδιά ενέργεια καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το πρωινό είναι επίσης μία καλή ευκαιρία να συζητήσεις με τα παιδιά. Εκμεταλλεύσου την ευκαιρία και κάτσε για λίγο μαζί τους για να μιλήσετε για το σχολείο. Ακούγοντάς τα και δίνοντάς τους της ευκαιρία να εκφραστούν, τα βοηθάς με έναν ακόμα τρόπο να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της πρώτης μέρας. Οπότε μην «ξεπετάξεις» στα γρήγορα το πρωινό, είναι ένα πολύ σημαντικό γεύμα για πολλούς λόγους την πρώτη μέρα του σχολείου!

Σχολική τσάντα γεμάτη από την πρώτη μέρα!

Την πρώτη μέρα τα παιδιά δεν θα χρειαστούν μαζί τους πολλές προμήθειες. Ακόμα κι αν η τσάντα χρειάζεται να έχει μόνο ένα τετράδιο, ένα μολύβι, και ένα παγούρι με νερό όμως, δεν χρειάζεται να αφήσεις όλα τα υπόλοιπα για μετά το πρώτο κουδούνι. Η καλύτερη λύση για μία πιο χαλαρή πρώτη μέρα είναι να αποκτήσεις τα απαραίτητα σχολικά πριν την έναρξη της νέας χρονιάς, κάνοντας μία βόλτα μαζί με τα παιδιά στα καταστήματα Public και “Public + home”. Εκεί θα ανακαλύψεις την τεράστια γκάμα σχολικών ειδών για όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως τάξης. Τα παιδιά θα πάρουν μεγάλη χαρά από την ευκαιρία να διαλέξουν τα αγαπημένα τους είδη, κάτι που τα βοηθά να ενθουσιαστούν για την επιστροφή στο σχολείο.

prwth-mera-sto-sxoleio-tips-02

Και οι γονείς έχουν λόγο να ενθουσιαστούν στα Public όμως! Πρώτα από όλα γιατί ό,τι επιλέξουν τα παιδιά μπορεί να παραδοθεί στο σπίτι και να μην χρειάζεται να τα κουβαλήσεις όλα εσύ. Απλά αφήνεις τη σχολική λίστα με τα είδη που σε ενδιαφέρουν και εμείς θα τα φέρουμε όπου σε βολεύει. Εξαιρετική ευελιξία απολαμβάνεις και χάρη στους τρόπους πληρωμής που προσφέρουμε, αφού μπορείς ακόμα και να πληρώσεις με δόσεις χωρίς κάρτα, μέσω Klarna! Εξασφαλίζοντας από νωρίς όλες τις απαραίτητες προμήθειες μεταφέρεις στα παιδιά ένα αίσθημα ετοιμότητας που τα βοηθά να εξοικειωθούν με την ιδέα της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Αποχαιρέτησε τα παιδιά με χαμόγελο και αυτοπεποίθηση!

Κάθε νέα αρχή είναι δύσκολη, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Οι μικροί μας φίλοι το νιώθουν αυτό, οπότε το τελευταίο που χρειάζονται είναι να δουν να σε κατακλύζει και εσένα το άγχος. Μη ξεχνάς πως το δυσάρεστο αυτό συναίσθημα είναι μεταδοτικό. Αποχαιρέτησε τα παιδιά με ένα μεγάλο χαμόγελο και μια ακόμα μεγαλύτερη αγκαλιά. Για να τα καθησυχάσεις μπορείς να μοιραστείς τη δική σου εμπειρία της πρώτης ημέρας στο σχολείο. Θύμισε στα παιδιά πως και εσύ βρέθηκες στη θέση τους όντας μαθητής, στο τέλος όμως όλα πήγαν καλά!

Επιστροφή από το σχολείο χωρίς απρόοπτα!

Πέρα από το άγχος της προσαρμογής των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον, οι γονείς των μικρών μαθητών έχουν ορισμένους επιπλέον προβληματισμούς. Ποιος θα πάρει τα παιδιά το μεσημέρι, τι θα συμβεί αν νιώσουν αδιαθεσία, χρειαστούν κάτι άμεσα και πολλές ακόμη ανησυχίες που βασανίζουν το μυαλό κάθε γονιού. Και εδώ η προετοιμασία είναι το παν για να είσαι ήρεμος και να μη σε τρώει η αγωνία στο γραφείο και το σπίτι. Μπορείς αρχικά να ορίσεις ένα υποτυπώδες πρόγραμμα για το ποιος θα πηγαίνει και θα παίρνει το παιδί από το σχολείο. Ειδικά για τις μικρότερες ηλικίες, η δημιουργία μιας σταθερής ρουτίνας θα βοηθήσει τα παιδιά να προσαρμοστούν καλύτερα στην νέα τους καθημερινότητα. Αν μιλάμε για νηπιαγωγείο και δημοτικό, καλό είναι επίσης τα παιδιά να έχουν κάπου γραμμένο τον αριθμό σου ώστε να μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους ανά πάσα στιγμή.

prwth-mera-sto-sxoleio-tips-03

Η πρώτη μέρα στο σχολείο κυλά ομαλά με σύμμαχο τα Public!

Όλα έτοιμα λοιπόν για την επάνοδο στις σχολικές τάξεις. Και φέτος η σχολική χρονιά ξεκινά με πρώτο σταθμό τα Public. Εδώ σε περιμένει η μεγαλύτερη ποικιλία σε σχολικά για τους μαθητές όλων των τάξεων, back to school deals, δώρα και πολλές εκπλήξεις!

Καλή αρχή!