Το Dune φέρνει στη μεγάλη οθόνη τα βιβλία του Frank Herbert

Περίληψη: Το Dune έρχεται! Πριν την πρεμιέρα της ταινίας στην Ελλάδα, ανακάλυψε το σύμπαν της ταινίας μέσα από τη σειρά βιβλίων του Frank Herbert.

Στο 78ο Φεστιβάλ Βενετίας, πριν από μερικές μέρες έγινε η παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας Dune. Ο Denis Villeneuve (Arrival, Blade Runner 2049) μεταφέρει στον κινηματογράφο τη σειρά best seller βιβλίων επιστημονικής φαντασίας του Frank Herbert και το hype έχει φτάσει στα ύψη. Μετά από σειρά αναβολών λόγω της πανδημίας, το Dune είναι σχεδόν εδώ και οι κριτικές που ήρθαν από τη Βενετία είναι σχεδόν καθολικά θετικές. Η πολυαναμενόμενη ταινία έχει αυτή τη στιγμή 90% θετικές αξιολογήσεις από κριτικούς στο Rotten Tomatoes.

Το Dune θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες πολύ σύντομα για να μας βάλει και εμάς στον μυθικό κόσμο του. Η ταινία επιστημονικής φαντασίας θα μας παρουσιάσει την ιστορία του Paul Atreides, ο οποίος θα ταξιδέψει στον πλανήτη Arrakis. Αυτός είναι ο μόνος πλανήτης στο σύμπαν που μπορεί να βρει κανείς το μπαχαρικό Melange, ένα συστατικό απαραίτητο για διαγαλαξιακά ταξίδια. Εκεί ο Paul Atreides θα γνωρίσει την Chani, την οποία είχε δει στα όνειρά του πριν τη συναντήσει. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Timothée Chalamet και η Zendaya.

Video Duration
3:28


Με το Dune να ετοιμάζεται να μπει ξανά δυναμικά στο προσκήνιο λόγω της ταινίας του Denis Villeneuve, είναι ευκαιρία να ανακαλύψεις τα βιβλία της σειράς για να εξερευνήσεις το σύμπαν που δημιούργησε ο Frank Herbert μέσα από τις σελίδες. Η κύρια σειρά μυθιστορημάτων Dune αποτελείται από 6 βιβλία και μπορείς να τα βρεις όλα σε πολλές και διαφορετικές εκδόσεις στο Public.gr.

Το πρώτο βιβλίο εκδόθηκε το 1965 με τον απλό τίτλο Dune. Αυτό το βιβλίο θεωρείται σήμερα το πιο επιτυχημένο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας στην ιστορία. Εκτός από εμπορική επιτυχία, το Dune του 1965 απέσπασε και πολλά λογοτεχνικά βραβεία. Το Dune κέρδισε το πρώτο Nebula Award το 1965, ενώ το 1966 κέρδισε και το Hugo Award. Ο Frank Herbert χρειάστηκε έξι χρόνια έρευνας και συγγραφής για τη δημιουργία του βιβλίου. Η ιστορία κυκλοφόρησε αρχικά σε δύο τόμους, καθώς ήταν αρκετά πιο μακροσκελής από ότι συνηθιζόταν. Τίποτα από αυτά δεν εμπόδισε την επιτυχία του βιβλίου, το οποίο όμως δεν έγινε αμέσως best seller, κάτι που συνέβη αργότερα.

Επάνω στην ιστορία του πρώτου βιβλίου θα βασιστεί και η ταινία του Denis Villeneuve. Για την ακρίβεια, η νέα ταινία Dune θα ακολουθήσει τα γεγονότα του πρώτου μισού του βιβλίου, περίπου, ενώ αργότερα -ελπίζουμε- θα υπάρξει και δεύτερη ταινία στην οποία θα διαδραματιστεί η υπόλοιπη ιστορία του πρώτου βιβλίου.

Μετά την κυκλοφορία του Dune ακολούθησαν πέντε ακόμα μυθιστορήματα από τον Frank Herbert. Αυτά είναι τα: Dune Messiah (1969), Children of Dune (1976), God Emperor of Dune (1981), Heretics of Dune (1984) και Chapterhouse: Dune (1985). Ο Herbert έφυγε από τη ζωή το 1986, αλλά το σύμπαν του Dune συνέχισε να εμπλουτίζεται με νέο περιεχόμενο. Ο γιός του, Brian Herbert, και ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Kevin J. Anderson έγραψαν πολλά μυθιστορήματα που λειτουργούν ως prequel των 6 κύριων έργων, καθώς επίσης και 2 sequel. Επιπλέον, το σύμπαν του Dune έχει γίνει και βιντεοπαιχνίδι, ενώ στο παρελθόν έχει μεταφερθεί ξανά στη μεγάλη οθόνη. Το 1984 είχε κυκλοφορήσει ταινία Dune από τον David Lynch, η οποία όμως δεν τα πήγε καθόλου καλά. Όπως όλα δείχνουν, το Dune του Denis Villeneuve δεν θα έχει την ίδια τύχη.

Τώρα που μας «άνοιξε η όρεξη» για ακόμα περισσότερο Dune, ανακάλυψε όλα τα βιβλία της σειράς στο Public, το μεγαλύτερο ελληνικό βιβλιοπωλείο.