Σαν σήμερα / Το «The Hobbit» του J.R.R. Tolkien κυκλοφορεί για πρώτη φορά

Περίληψη: Στις 21 Σεπτεμβρίου 1937 το «The Hobbit» του J.R.R. Tolkien φτάνει για πρώτη φορά στα ράφια των βιβλιοπωλείων για να μας μιλήσει για τις περιπέτειες του Bilbo Baggins.

Ο λογοτεχνικός κόσμος του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών συστήθηκε για πρώτη φορά στο αναγνωστικό κοινό πριν από 84 χρόνια. Στις 21 Σεπτεμβρίου 1937 κυκλοφόρησε το βιβλίο «The Hobbit», ή «There and Back Again» όπως ήταν επίσης γνωστό αρχικά. Το παιδικό μυθιστόρημα φαντασίας είναι η πρώτη ιστορία του J.R.R. Tolkien για τη Μέση Γη και έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία του πολύπλοκού κόσμου που λατρεύεται μέχρι σήμερα.

Ο J.R.R. Tolkien ήταν καθηγητής Αγγλικών στο Πανεπιστήμιο του Leeds όταν ξεκίνησε να συγγράφει το «The Hobbit». Κάποια μέρα στις αρχές της δεκαετίας του 1930 ο Tolkien διόρθωνε γραπτά, μέχρι που έφτασε σε μία λευκή σελίδα. Σε μία στιγμή έμπνευσης ξεκίνησε να γράφει. Οι πρώτες λέξεις που σημείωσε ήταν: «In a hole in the ground there lived a hobbit.», δηλαδή, «Σε μία τρύπα στο έδαφος ζούσε ένα χόμπιτ.» Μέχρι το 1932 είχε ολοκληρώσει την ιστορία του, στην οποία πρωταγωνιστής ήταν ο Bilbo Baggins.

Αφού τελείωσε την ιστορία, ο Tolkien θα μοίραζε το μυθιστόρημά του σε πολλούς φίλους, μεταξύ αυτών και ο C.S. Lewis. Το «Χόμπιτ» έφτασε στα χέρια και ενός φοιτητή του, μέσω του οποίου, το 1936, πέρασε στην κατοχή της Susan Dagnall, η οποία εκείνη την εποχή εργαζόταν στον εκδοτικό οίκο George Allen & Unwin. Το βιβλίο εντυπωσίασε την Dagnall και έτσι αποφάσισε να το δείξει στον ιδρυτή του εκδοτικού οίκου, Stanley Urwin. Ο Erwin με τη σειρά του έδωσε το έργο στο 10χρονο γιό του. Τα θετικά σχόλια του παιδιού οδήγησαν τον Irwin στην απόφαση να εκδώσει το «Χόμπιτ».

Η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε σαν σήμερα πριν από 84 χρόνια και αποτελούνταν από 1.500 αντίτυπα. Πολύ γρήγορα η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε και σε αυτό βοήθησαν οι πολύ θετικές κριτικές που έλαβε το βιβλίο. Ένα χρόνο αργότερα το «Χόμπιτ» θα κυκλοφορούσε και στην Αμερική με την πρώτη έκδοση να αποτελείται από 3.000 αντίτυπα τα οποία εξαντλήθηκαν σε δυο μήνες.

Ο Tolkien δεν έγραψε μόνο την ιστορία, αλλά είχε μεγάλη ανάμειξη και σε άλλες λεπτομέρειες της έκδοσης. Το εξώφυλλο βασίστηκε σε σχέδια του συγγραφέα, ενώ ο Tolkien ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον εκδοτικό οίκο του, στέλνοντάς εικονογραφήσεις και χάρτες που είχε ετοιμάσει. Από την πρώτη στιγμή, ο Tolkien είχε ένα πολύ ξεκάθαρο όραμα για το πως ήθελε να μοιάζει το βιβλίο του. Πολλές απόο αυτές τις εικονογραφήσεις δεν κυκλοφόρησαν ποτέ επίσημα, δυστυχώς.

Το «The Hobbit» είναι η ιστορία του Bilbo Baggins, ενός χόμπιτ που θα πειστεί από τον μάγο Gandalf να ακολουθήσει μία ομάδα νάνων στην προσπάθειά τους να σκοτώσουν το δράκο Smaug και να αποκτήσουν το χρυσό που έχει συγκεντρωμένο. Όσο εξελίσσεται η περιπέτεια γνωρίζουμε κι άλλο πλάσματα της Μέσης Γης, όπως ξωτικά, γίγαντες, γιγαντιαίες αράχνες που μιλάνε, το Gollum και πολλούς ακόμα χαρακτήρες.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του «The Hobbit», ο εκδοτικός οίκος του J.R.R. Tolkien δεν θα μπορούσε να μη ζητήσει κι άλλες ιστορίες από τη Μέση Γη. Και έτσι ο Tolkien άρχισε να γράφει το «The Lord of the Rings», το οποίο ξεκίνησε ως sequel του «Χόμπιτ». Σήμερα, «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» είναι η πιο επιτυχημένη ιστορία του Tolkien και έχει μετατραπεί και στην πολυβραβευμένη τριλογία ταινιών του Peter Jackson. Χωρίς το «The Hobbit» όμως, που κυκλοφόρησε πριν από ακριβώς 84 χρόνια, τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί.