5+1 προτάσεις βιβλίων από Νομπελίστες συγγραφείς

Περίληψη: Με αφορμή το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας που ανακοινώθηκε μερικές ημέρες πριν, μοιραζόμαστε έξι ενδιαφέρουσες βιβλιοπροτάσεις από προηγούμενους βραβευμένους συγγραφείς.

Ο Τανζανός συγγραφέας Abdulrazak Gurnah ήταν ο νικητής του φετινού Νόμπελ Λογοτεχνίας. Με αφορμή, λοιπόν, την βράβευσή του, επιλέξαμε μερικά βιβλία από Νομπελίστες συγγραφείς προηγούμενων ετών, που ξεχωρίζουμε. Ας δούμε ποια είναι αυτά!

Η πρώτη μας πρόταση είναι το μυθιστόρημα με τίτλο «Το μαύρο βιβλίο» του Orhan Pamuk. Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο δικηγόρος Γκαλίπ, ο οποίος ζει στην Κωνσταντινούπολη. Ξαφνικά μία μέρα χάνεται η γυναίκα του Ρουγιά και ο Γκαλίπ παλεύει να καταλάβει τι συμβαίνει. Μήπως τον εγκατέλειψε ή παίζει κάποιο ρόλο ο ετεροθαλής αδελφός της Τζελάλ, γνωστός δημοσιογράφος, που και εκείνος είναι εξαφανισμένος; Καθώς ο Γκαλίπ αναζητά στοιχεία για να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη, διαπιστώνει ότι σιγά σιγά υιοθετεί την ταυτότητα του Τζελάλ. Τριγυρνώντας στα σοκάκια της πόλης, ο Γκαλίπ, εκτός από την Ρουγιά και τον Τζελάλ, αναζητά εν τέλει τον ίδιο του τον εαυτό.

Η επόμενη μας πρόταση είναι το βιβλίο με τίτλο «Η Κλάρα κι ο ήλιος», του Kazuo Ishiguro. Το βιβλίο μας μιλά για την Κλάρα, ένα ανδροειδές που δημιουργήθηκε για να κάνει παρέα με τους ανθρώπους. Βέβαια η Κλάρα δεν είναι ένα απλό ρομπότ, αλλά μία φίλη με τεχνητή νοημοσύνη, ιδιαίτερα παρατηρητική και ευαίσθητη. Πρόκειται για ένα βαθύτατα συγκινητικό μυθιστόρημα που ξυπνά τον συναισθηματικό μας κόσμο και μας κάνει να αναρωτηθούμε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Επόμενη μας πρόταση είναι το «Το τραγούδι του Σόλομον» της Toni Morrison, που είναι η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το μυθιστόρημα μάς συστήνει τέσσερεις γενιές Αφροαμερικάνων. Ο Μίλκμαν Ντεντ, είναι γόνος μιας πλούσιας αφροαμερικανικής οικογένειας και γεννιέται την ώρα που ένας γείτονας, πέφτει από μια στέγη και σκοτώνεται. Έκτοτε ο Μίλκμαν μεγαλώνει «στοιχειωμένος» από αυτήν τη πτώση, αλλά και από την απληστία του πατέρα του. Κάποια στιγμή αποφασίζει να αυτονομηθεί και να χαράξει τη δική του πορεία μακριά από όλους. Έτσι ξεκινά ένα ταξίδι με τη βοήθεια της θείας του Πάιλετ. Είναι ένα εμβληματικό έργο που μιλά για την αξία των οικογενειακών δεσμών και αλλά και τις συγκρούσεις μέσα σε αυτές.

Συνεχίζουμε με το πολυσυζητημένο «Περί Τυφλότητος» του José Saramago. Ένας άνθρωπος ξαφνικά τυφλώνεται. Η αιφνίδια τύφλωση σιγά σιγά εξαπλώνεται και σε άλλους ανθρώπους αναγκάζοντας την κυβέρνηση να βάλει σε καραντίνα τους τυφλούς. Όμως οι περιορισμοί και η συνεχής πίεση καταλήγουν σε έναν αγώνα για επιβίωση. Η πόλη σιγά σιγά καταρρέει και χάνει το φως της. Ο Saramago κατάφερε να μας περιγράψει τον άνθρωπο στη πιο ζωώδη μορφή του με το έργο του αυτό να παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ.

Τέλος, δε γίνεται να αφήσουμε απ’ έξω τους δύο Έλληνες συγγραφείς που έχουν βραβευτεί με Νόμπελ, τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Γιώργο Σεφέρη. Από τον πρώτο, προτείνουμε το συγκλονιστικό ποίημά του, «Το μονόγραμμα», που στη συνείδηση των αναγνωστών παραμένει ως ένα από τα ερωτικότερα ποιήματα που έχουν γραφτεί ποτέ. Από τον Γιώργο Σεφέρη το βιβλίο «Ποιήματα» περιλαμβάνει την κύρια ποιητική παραγωγή τού συγγραφέα και αποτελεί εξαιρετική επιλογή για κάποιον που θέλει να γνωρίσει το έργο του.

Ανακάλυψε ακόμα περισσότερους Νομπελίστες συγγραφείς στην ειδικά διαμορφωμένη σελίδα που έχουμε ετοιμάσει στο Public.gr!