Ανακάλυψε την ελληνική λογοτεχνία του φανταστικού!

Περίληψη: Τα τελευταία χρόνια η ελληνική λογοτεχνία του φανταστικού έχει αναγεννηθεί, με πολλά και ενδιαφέροντα βιβλία να κάνουν την εμφάνισή τους. Πάμε να γνωρίσουμε μερικά από αυτά!

Πλησιάζουμε στο τέλος του Νοεμβρίου, του μήνα που στο Public είναι αφιερωμένος στη λογοτεχνία του φανταστικού. Μέχρι σήμερα έχουμε δει δεκάδες επιλογές αγαπημένων fantasy βιβλίων από όλο τον κόσμο, αλλά το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος. Η φανταστική λογοτεχνία έχει τους δικούς της εκπροσώπους και στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια φτάνουν στα ράφια μας όλο και περισσότερες επιλογές fantasy και sci-fi βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς. Σήμερα λοιπόν θα γνωρίσουμε μερικά από τα αγαπημένα μας βιβλία των τελευταίων ετών που γράφτηκαν από Έλληνες συγγραφείς.

Ο Θωμάς Μαστακούρης είναι ένας από τους παλαιότερους εκπροσώπους του είδους στη χώρα μας, γράφοντας δικά του έργα αλλά και μεταφράζοντας ξενόγλωσσα. Μεταξύ των σαράντα και πλέον διηγημάτων του ξεχωρίζει το βιβλίο «Η γκρίζα χώρα», μία συλλογή ιστοριών με μυθικούς ήρωες, προδοσίες, μακρινούς τόπους και επικούς πρωταγωνιστές. Ο Γρηγόρης Δημακόπουλος μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο όπου η γνώση έχει εξαφανιστεί και έχει γίνει πλέον θρύλος που περνάει από γενιά σε γενιά. Σε αυτή την εποχή, ο μικρός Χόουπ θα ξεκινήσει για το θρυλικό ταξίδι του Κόκκινου Φοίνικα, στο μυθιστόρημα «Η εποχή των θρύλων: Κόκκινη αυγή».

Στο μυθιστόρημα «Οι θρύλοι της ισορροπίας» δύο κόσμοι συγκρούονται. Ο πόλεμος μεταξύ Ανατολής και Δύσης μαίνεται μεταξύ δύο θεοτήτων. Πριν φτάσουμε στην ολοκλήρωση της επικής αυτής μάχης, τα μυστικά των δύο βασιλείων αρχίζουν να αποκαλύπτονται και αλλάζουν την πορεία της. Η αμοιβαία καταστροφή μοιάζει να είναι αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτού του πολέμου και η ισορροπία είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί το μέλλον. Θα επιτευχθεί;

Από τόπους φανταστικούς θα έρθουμε σε τόπους γνώριμους, χωρίς να χάσουμε καθόλου από τη φανταστική μας διάθεση όμως. Το βιβλίο «Ο δράκος της Πρέσπας: Κεχριμπαρένια έρημος» μας πηγαίνει στη Μεγάλη Πρέσπα. Εκεί έχει εμφανιστεί ένα Δράκος και κάθε μία από τις χώρες που μοιράζονται τη λίμνη έχουν διαφορετικές ιδέες για το πως να τον αντιμετωπίσουν. Η σειρά του Δράκου της Πρέσπας είναι τριλογία και στην «Κεχριμπαρένια έρημο» βλέπουμε πως η Βόρεια Μακεδονία προσπαθεί να ανταπεξέλθει στην απειλή. Για το τέλος έχουμε ακόμα μία ιστορία που διαδραματίζεται σε γνωστά μας μέρη, όπως η Αμερική και η Ευρώπη, στο «Οι αναμνήσεις της Ειμαρμένης». Τα μέρη αυτά, όμως, έχουν αλλάξει εντελώς καθώς το βιβλίο μας ταξιδεύει στο έτος 2127. Στον πλανήτη έχουν απομείνει μόνο λίγες μεγάλες δυνάμεις και η ύπαρξη της ανθρωπότητας είναι υπό απειλή.

Όσο εξερευνάς τη λογοτεχνία του φανταστικού λοιπόν, μην προσπεράσεις τα έργα Ελλήνων συγγραφέων. Υπάρχουν πολλές επιλογές και το είδος ανθίζει τα τελευταία χρόνια.