The Booker Prize 2021 / Αποκαλύφθηκε η φετινή shortlist

Περίληψη: Η επιτροπή επιλογής του Booker Prize 2021 ανακοίνωσε τα βιβλία που αποτελούν τη φετινή shortlist. Πάμε να τα γνωρίσουμε αναλυτικά!

Η δεύτερη φάση του φετινού Booker Prize μόλις ολοκληρώθηκε. Η κριτική επιτροπή του βραβείου ανακοίνωσε τα έξι βιβλία που «προκρίθηκαν» από την Booker Dozen και αποτελούν τη shortlist για το Booker Prize 2021. Η φετινή εξάδα των διεκδικητών αποτελείται από έμπειρους συγγραφείς, με μόνο ένα μυθιστόρημα-ντεμπούτο να περνά στη shortlist, ενώ έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως μόνο μία συμμετοχή από τη Βρετανία θα διεκδικήσει το βραβείο του 2021.

Το «No One Is Talking About This» είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Patricia Lockwood και είναι το μόνο ντεμπούτο που δεσπόζει στη λίστα. Παρότι ντεμπούτο, όμως, έχουμε να κάνουμε με έναν έμπειρο άνθρωπο των γραμμάτων, με την Αμερικανίδα συγγραφέα να έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν ποιητικές συλλογές και βιογραφίες. Η shortlist περιλαμβάνει τρεις συμμετοχές από την Αμερική, μία από τη Νότια Αφρική, μία από τη Σρι Λάνκα, ενώ η Βρετανο-Σομαλή Nadifa Mohamed είναι η μόνη υποψηφιότητα από τη Μεγάλη Βρετανία. Η λίστα των shortlisted αποτελείται από τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες. Μεταξύ των υποψηφίων ξεχωρίζουν τα ονόματα των Damon Galgut και Richard Powers, οι οποίοι θα διεκδικήσουν το βραβείο για τρίτη και δεύτερη φορά αντίστοιχα.

Video Duration
1:00

 

The Booker Prize 2021 – Οι υποψηφιότητες αναλυτικά:

 

  • Anuk Arudpragasam - A Passage North: Στο δεύτερο μυθιστόρημά της, ο συγγραφέας από τη Σρι Λάνκα εξερευνά τον αντίκτυπο που είχε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα του ταυτόχρονα με μία ερωτική ιστορία από το παρελθόν.
  • Damon Galgut - The Promise: Αυτό είναι το ένατο μυθιστόρημα του Νοτιοαφρικανού συγγραφέα. Θέμα του η ιστορία μίας οικογένειας λευκών μέσα στις δεκαετίες, κατά τη διάρκεια του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.
  • Patricia Lockwood - No One Is Talking About This: Η ιστορία μίας γυναίκας που γίνεται ξαφνικά φαινόμενο στα κοινωνικά δίκτυα και η πραγματικότητα της offline ζωής σε αντίθεση με την online είναι το θέμα του πρώτου μυθιστορήματος της Αμερικανίδας συγγραφέως.
  • Nadifa Mohamed - The Fortune Men: Στον κόλπο του Cardiff στη μεταπολεμική Βρετανία, ένας Σομαλός ναυτικός βρίσκεται να κατηγορείται για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε. Το βιβλίο είναι μία μυθιστορηματική εκδοχή της πραγματικής ιστορίας του Mahmood Mattan.
  • Richard Powers - Bewilderment: Ο βραβευμένος με Pulitzer συγγραφέας δημιούργησε μία ιστορία επιστημονικής φαντασίας και οικογένειας. Ένας χήρος αστροβιολόγος θα στραφεί σε μία πειραματική θεραπεία και θα ταξιδέψει σε άλλους πλανήτες για να θεραπεύσει τον 9χρονο γιό του.
  • Maggie Shipstead - Great Circle: Μία πιλότος από τη μεταπολεμική εποχή και μία ηθοποιός που στον 21ο αιώνα προσπαθεί να γυρίσει μία ταινία για τη ζωή της βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του βιβλίου. Οι δύο ιστορίες περιπλέκονται αρμονικά και φωτίζουν με διαφορετικό τρόπο η κάθε μία ερωτήματα προσωπικής ελευθερίας, ιδιαίτερα της γυναικείας.

Για την τελική εξάδα που αποτελεί τη φετινή shortlist, η Maya Jasanoff, επικεφαλής της κριτικής επιτροπής για το 2021, δήλωσε: «Με τόσα φιλόδοξα και έξυπνα βιβλία μπροστά μας, οι κριτές συμμετείχαν σε πλούσιες συζητήσεις όχι μόνο για τις ιδιότητες κάθε τίτλου, αλλά συχνά για τον σκοπό της ίδιας της μυθοπλασίας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε μία shortlist που προσφέρει μία γκάμα πρωτότυπων ιστοριών τόσο ευρεία όσο οι φωνές και τα στυλ τους.»

Το Booker Prize απονέμεται κάθε χρόνο σε συγγραφείς των οποίων τα βιβλία κυκλοφόρησαν την περασμένη χρονιά στη Μεγάλη Βρετανία και έχουν γραφτεί στα Αγγλικά. Θεωρείται το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο στη Βρετανία και η νίκη στο θεσμό συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο £50.000.

Ο μεγάλος νικητής του Booker Prize 2021 θα ανακοινωθεί στις 3 Νοεμβρίου, σε μία τελετή που θα διεξαχθεί στο Radio Theatre του BBC Broadcasting House. Μέχρι τότε, μείνε συντονισμένος στο Public Blog!