Books around the world / Βιβλιοπροτάσεις Αιγυπτιακής λογοτεχνίας

Περίληψη: Σήμερα το λογοτεχνικό μας ταξίδι έχει προορισμό τη σαγηνευτική Αίγυπτο. Πάμε να πάρουμε μια γεύση από τη λογοτεχνία της χώρας!

Αίγυπτος… η χώρα των μυστηρίων, της ερήμου, του Νείλου και των Φαραώ. Η χώρα-γέφυρα μεταξύ Αφρικής και Μέσης Ανατολής, παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα πολιτισμικά κέντρα που έχουν υπάρξει, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Ο πλούτος αυτής της χώρας αντικατοπτρίζεται και στη λογοτεχνία της. Παρακάτω, θα βρεις πέντε προτάσεις βιβλίων που ξεχωρίζουμε και σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα να διαβάσεις για να γνωρίσεις τη λογοτεχνία της χώρας.

Ξεκινάμε με το βιβλίο με τίτλο «Η προσευχή του αηδονιού» του Taha Hussein. Ο συγκεκριμένος συγγραφέας θεωρείται η πρωτοπόρος της αραβικής αναγέννησης στη λογοτεχνία, καθώς συνέβαλλε ριζικά στο κίνημα του μοντερνισμού στην Αραβία. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα περιστρέφεται γύρω από ένα φτωχό κορίτσι, την Άμνα, η οποία φεύγει με τη μητέρα της και την αδερφή της από το χωριό τους για μία μεγαλύτερη πόλη, με την ελπίδα ότι η αμαρτία της αδελφής της θα μείνει κρυφή. Ίσως, όμως, τίποτα να μη μπορεί να μείνει κρυφό και κάπου εκεί η Άμνα κυριεύεται από το αίσθημα της εκδίκησης. Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό διαμάντι, που μιλά για τους δύο αραβικούς κόσμους (της επαρχίας και της πόλης), και κατ’ επέκταση για τη θέση της γυναίκας στην αραβική κοινωνία.

Η δεύτερη πρότασή μας είναι το βιβλίο με τίτλο «Ο δρόμος κοντά στο παλάτι», το πρώτο μέρος της Τριλογίας του Καΐρου, του Νομπελίστα Naguib Mahfouz. Το μυθιστόρημα αυτό περιγράφει τις περιπέτειες της οικογένειας του Άχμαντ ελ Γκαουάντ, από τα χρόνια του μεσοπολέμου έως το 1944. Μέσα από διάφορα συνταρακτικά επεισόδια που συμβαίνουν στην οικογένεια, θα ανακαλύψεις την εποχή εκείνη που σημάδεψε βαθιά την ιστορία του λαού της Αιγύπτου.

Η τρίτη μας πρόταση είναι το μυθιστόρημα «Το Μέγαρο Γιακουμπιάν» του Alaa Al Aswany. Το Μέγαρο Γιακουμπιάν είναι μία ιστορική πολυκατοικία που χτίστηκε το 1930 στο Κάιρο. Ο συγγραφέας επινοεί και αφηγείται τις ιστορίες των ενοίκων, που αποτυπώνουν μία μικρογραφία της σύγχρονης αιγυπτιακής κοινωνίας. Από εργάτες, μικροαστούς, υπαλλήλους μέχρι και αριστοκράτες, όλοι συναντιούνται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Ένα εξαιρετικό βιβλίο που απεικονίζει την Αίγυπτο του 20ου αιώνα.  

Συνεχίζουμε με το βιβλίο με τίτλο «Η κόρη του Νείλου» του Gilbert Sinoué. Στο κέντρο της ιστορίας η Σεχραζάτ και ο Ρικάρντο, ο Μοχάμεντ Αλί και η Σαμίρα. Ζουν μαζί συγκλονιστικές στιγμές ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα και καταλήγουν να δοκιμάζονται από τον έρωτα και τον θάνατο. Έχοντας ως φόντο την αισθησιακή, γεμάτη μυστήρια Ανατολή, το ιστορικό αυτό μυθιστόρημα θα σε συνεπάρει.

Για το τέλος αφήσαμε το «Χρονικό ενός τελευταίου καλοκαιριού» από την Yasmine El Rashidi. Πρόκειται για μια ιστορία ενηλικίωσης ενός κοριτσιού που μεγαλώνει στην Αίγυπτο. Τη συναντάμε σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες της ζωής της, διαβάζουμε για τη σχέση της με την μητέρα της, τον θείο και τον αγαπημένο της ξάδερφο, γινόμαστε μάρτυρες της πολιτικής της αφύπνισης, ενώ μέσα από την ιστορία της μαθαίνουμε για τη συγκλονιστική, καταπονημένη ιστορία της Αιγύπτου. Πρόκειται για ένα συγκινητικό μυθιστόρημα με φόντο το πρόσφατο, ταραγμένο πολιτικό σκηνικό της Αιγύπτου.

Ανακάλυψε τα αφιερώματά μας σε λογοτεχνίες άλλων χωρών και stay tuned στο Public Blog για να μάθεις τον επόμενο λογοτεχνικό μας προορισμό!