Books around the world / Βιβλιοπροτάσεις από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου

Περίληψη: Σήμερα ταξιδεύουμε στην άλλη άκρη του πλανήτη και επιλέγουμε βιβλία συγγραφέων από την Ιαπωνία!

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που όλοι μας επιστρέφουμε πίσω στην καθημερινή μας ρουτίνα. Τι καλύτερο λοιπόν να διαβάσεις μερικά βιβλία που θα σε ταξιδέψουν σε διαφορετικούς πολιτισμούς; Κάπως έτσι, ξεκινάμε μία σειρά άρθρων με προτάσεις λογοτεχνίας από διαφορετικές χώρες του κόσμου. Σε αυτό εδώ το άρθρο, θα ξεκινήσουμε το πρώτο μας ταξίδι στην Ιαπωνία.

Η Ιαπωνική λογοτεχνία εστιάζει, κυρίως, στις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής μέσα από μία φιλοσοφική ενδοσκόπηση. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το δυτικό στυλ που επικεντρώνεται στην ελπίδα για κάτι καλύτερο στο μέλλον. Η Ιαπωνική γραφή μπορεί να χαρακτηριστεί ως ήρεμη, με πολλές ενδόμυχες σκέψεις, ανησυχίες καθώς και έντονες σεξουαλικές αναζητήσεις. Πάμε να δούμε μερικές προτάσεις που αξίζει να διαβάσεις αν θες να γνωρίσεις την λογοτεχνία της χώρας!

Ξεκινάμε με το «Το εγκώμιο της σκιάς» του Junichiro Tanizaki, έναν από τους σημαντικότερους Ιάπωνες συγγραφείς. Πρόκειται για δοκίμιο με την ιαπωνική έννοια του όρου, zuihitsu, δηλαδή ανάμεικτα γραψίματα, πένα χωρίς a priori περιορισμούς του είδους. Αφορά ιδέες και συγκρίσεις ελεύθερες κι ετερόκλητες, ποίηση και παραδοξολογία. Στο συγκεκριμένο έργο έγραψε τις σκέψεις του σχετικά με την αισθητική, την τέχνη, την Ιαπωνική παράδοση και την άβυσσο που τη χωρίζει απ' αυτήν της Δύσης.

Το δεύτερο αξιοσημείωτο βιβλίο είναι το «Confessions of a Mask» του Yukio Mishima. Σε αυτό το βιβλίο, ένας Ιάπωνας έφηβος κυριεύεται από το ενδιαφέρον του για έναν συμμαθητή του. Αρχίζει να φαντάζεται το σώμα του τρυπημένο από βέλη όπως το σώμα του Αγίου Σεαβαστιανού. Κάθε βράδυ στις φαντασιώσεις του, τα αντικείμενα του πόθου του βασανίζονται, σκοτώνονται και ακρωτηριάζονται. Στην αυτοκρατορική Ιαπωνία δεν χωράνε τέτοιες επιθυμίες. Αναγκαστικά πρέπει να φορέσει την ψεύτικη του μάσκα και να αποκρύψει την αλήθεια.

Επόμενο και πολύ αγαπημένο στη λίστα είναι το «Νορβηγικό Δάσος» του Haruki Murakami. Σε αυτό το μυθιστόρημα, ο Τόρου Βατανάμπε, υπό την μουσική και τους στίχους των Beatles ανασύρει στη μνήμη του την πρώτη του μεγάλη αγάπη αλλά και κορίτσι του κολλητού του, τη Ναόκο. Αυτή η κοπέλα και το αγαπημένο της τραγούδι, ξυπνούν τις αναμνήσεις του από το Τόκιο, πριν από είκοσι χρόνια, μία εποχή γεμάτη πάθος, έρωτα, σεξ αλλά και με σημαντικές απώλειες. Ο μεγάλος αυτός συγγραφέας, μέσα από αυτό το μυθιστόρημα μας χαρίζει μία γλυκύτατη ιστορία γεμάτη νοσταλγία για τα νιάτα και τον έρωτα.

Συνεχίζουμε με το μυθιστόρημα, «Ο αγαπημένος μαθηματικός τύπος του καθηγητή», της Yoko Ogawa. Η ιστορία του αφορά έναν 60χρονο καθηγητή μαθηματικών που μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, ζει με βραχεία μνήμη μόνο ογδόντα λεπτών. Μία έξυπνη οικονόμος επικεντρώνεται στην φροντίδα του. Κάθε πρωί, η οικονόμος και ο μαθηματικός συστήνονται ξανά από την αρχή και κάπως έτσι αρχίζει να δημιουργείται μία όμορφη και ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους. Το βιβλίο αυτό, όταν κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία, τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο Γιομιούρι, το Μεγάλο Βραβείο των Βιβλιοπωλών και, πιο πρόσφατα, με το βραβείο της Εταιρείας Μαθηματικών.

Τέλος, ένα ακόμη βιβλίο που αξίζει μία θέση στη βιβλιοθήκη σου, είναι το «Convenience Store Woman» της Sayaka Murata. Αυτό το μυθιστόρημα εξιστορεί την ιστορία της Keiko, μίας 36χρονης γυναίκας, που ζει μόνη της και δουλεύει στο ίδιο supermarket εδώ και 18χρόνια. Η οικογένεια της και οι φίλοι της θα ήθελαν να έχει μια καλύτερη δουλειά και δίπλα της έναν σύντροφο. Η ίδια όμως ξέρει πραγματικά με τι νιώθει ευτυχισμένη και κανείς δε θα την πείσει για το αντίθετο.

Μείνε συντονισμένος στο Public Βlog για να μάθεις ποια θα είναι η επόμενη στάση στο λογοτεχνικό μας ταξίδι!