Βιβλία για να αγαπήσουν τα παιδιά το διάβασμα!

Περίληψη: Το διάβασμα είναι μία από τις καλύτερες συνήθειες για παιδιά κάθε ηλικίας. Ώρα να δούμε μερικούς fun τρόπους για να βάλουν το βιβλίο στη ζωή τους!

Θα έχεις ακούσει να λένε πως αγκαλιά με ένα βιβλίο μπορείς να ταξιδέψεις. Κάποτε το βιβλίο ήταν ο μοναδικός τρόπος των παιδιών για να «αποδράσουν» για λίγο από τη βαρετή πραγματικότητα των μεγάλων. Εδώ και δεκαετίες όμως στο παιχνίδι έχει μπει για τα καλά η τεχνολογία. Παιχνίδια, video games, σειρές και ταινίες φέρνουν μαζί τους το δικό τους ξεχωριστό τρόπο να αιχμαλωτίζουν τη φαντασία των παιδιών. Άντε να πείσεις το μικρό να διαβάσει μετά. Και όμως δεν είναι έτσι. Εδώ που τα λέμε, η πειθώ δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος για να φέρεις τα παιδιά στο μαγικό κόσμο του βιβλίου. Η σχέση του παιδιού με το βιβλίο ξεκινάει από νωρίς, και όπως κάθε σχέση, θέλει κι αυτή φροντίδα. Τον Σεπτέμβριο στα Public ετοιμάζουμε το τέλειο σχολικό πλάνο για γονείς και μαθητές. Οπότε ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και θα δεις σύντομα το παιδί να ψάχνει από μόνο του τη βιβλιοθήκη του σπιτιού.

Tip 1: Γίνε το καλό παράδειγμα!

Στα πρώτα χρόνια της ζωής τους τα παιδιά μαθαίνουν τον κόσμο αγγίζοντας και παρατηρώντας. Και όταν λέμε τα πάντα εννοούμε τα πάντα. Εννοείται και τους γονείς. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως αρέσκονται στο να μιμούνται τους τρόπους συμπεριφοράς των μεγάλων αλλά και τις συνήθειές τους. Αν θες λοιπόν ο μικρός να αγαπήσει από νωρίς το βιβλίο, δεν έχεις παρά να γίνεις το βιβλιοφιλικό του πρότυπο. Καθώς σε βλέπει να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου βιβλίο, να είσαι σίγουρος πως αυτό το ορθογώνιο πράγμα με τις σελίδες που κρατάς στα χέρια σου θα του κινήσει την περιέργεια.

paidia-kai-diavasma-tips-02

Tip 2: Βιβλία που γίνονται παιχνίδι!

Άντε και είπε να δοκιμάσει το διάβασμα. Αν το βιβλίο δεν του κεντρίσει το ενδιαφέρον, τότε δύσκολα δε θα το παρατήσει για κάτι που στα μάτια του φαντάζει πιο συναρπαστικό. Το διάβασμα όμως δε χρειάζεται να είναι μόνο στείρα ανάγνωση. Μπορεί κάλλιστα να είναι και παιχνίδι. Τα βιβλία δημιουργικής απασχόλησης, έχουν γραφτεί γι’ αυτό ακριβώς το λόγο. Τα παιδιά παίζουν, ζωγραφίζουν, δημιουργούν, εκφράζονται και, το σημαντικότερο, ταυτίζουν το βιβλίο με θετικά συναισθήματα. Οπότε ακόμα και αν πρόκειται για ένα μικρό χαριτωμένο βιβλιαράκι με αυτοκόλλητα, μη διστάσεις να του το χαρίσεις και άστο μετά να παίξει εκείνο όπως θέλει.

Tip 3: Ανακάλυψε τα ενδιαφέροντά του!

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αρχίζει σιγά σιγά να αποκρυσταλλώνεται ο χαρακτήρας και τα γούστα τους. Ίσως ένα απλό βιβλίο με ζωγραφιές να μην είναι πλέον αρκετό για να τραβήξει την προσοχή. Παρατήρησε προσεκτικά τι του τραβάει το ενδιαφέρον. Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως τα παιχνίδια που παίζει ή οι ιστορίες των σούπερ ηρώων που βλέπει στην τηλεόραση. Έπειτα δεν έχεις παρά να βρεις ένα βιβλίο με παρόμοιο story. Δε χρειάζεται να είναι καρμπόν το ίδιο. Αρκεί να έχει μια θεματική που θα είναι γνώριμη στο παιδί, ώστε να το διαβάζει με χαρά και όρεξη.

paidia-kai-diavasma-tips-05

Tip 4: Αγοράστε και διαβάστε βιβλία μαζί

Ένας ακόμα καλός τρόπος ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα, είναι να μοιραστείς και εσύ το φανταστικό αυτό χόμπι. Μπορείς, για παράδειγμα, να περάσεις ένα δημιουργικό κυριακάτικο απόγευμα μαζί τους, διαβάζοντας ο καθένας το βιβλίο του. Δοκίμασε έπειτα να συζητήσετε για τα βιβλία που διαβάσατε, δημιουργώντας το δικό σας οικογενειακό book club! Αν τα παιδιά είναι σε ηλικία που διαλέγουν τα βιβλία μόνα τους, τότε μια βόλτα στο βιβλιοπωλείο είναι ακόμα μια απολαυστική δραστηριότητα που θα τα βοηθήσει να κάνουν το διάβασμα κομμάτι της ζωής τους. Ευκαιρία επίσης να έρθουν σε επαφή με τη μεγάλη κοινότητα αναγνωστών που απαρτίζει τον κόσμο του βιβλίου.

Tip 5: Παιδιά είναι, θα παίξουν!

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό tip. Όσο και αν εσύ, ως μεγάλος, αγαπάς το διάβασμα, μη ξεχνάς πως το παιδί έχει πάντα την ανάγκη να παίξει, να ονειροπολήσει, να χαλαρώσει. Οπότε μην προσπαθήσεις να βάλεις το διάβασμα σε… αυστηρό πρόγραμμα, ειδικά αν μιλάμε για εξωσχολικά βιβλία. Το διάβασμα είναι πάνω απ’ όλα απόλαυση, γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανένας λόγος για πίεση.

paidia-kai-diavasma-tips-03

Βιβλία για το πρώτο αναγνωστικό ταξίδι

Όσο για τα ποια βιβλία είναι η καλύτερη «εισαγωγή» στον κόσμο του βιβλίου, αυτό άστο πάνω μας. Ξεκινώντας με προτάσεις για παιδιά προσχολικής ηλικίας, το αγαπημένο μας γουρουνάκι, η Πέππα, μας καλεί να «Πάμε σχολείο». Πρώτος προορισμός ο παιδικός σταθμός, εκεί όπου η Πέππα θα περάσει την πρώτη της μέρα στο σχολείο. Μπορεί άραγε ένας δράκος να μάθει να μοιράζεται; Απ’ ό,τι φαίνεται ναι. Στο βιβλίο της «Οι δράκοι δε μοιράζονται» η Nicola Kinnear διηγείται μια γλυκιά ιστορία για τη σημασία του να μοιραζόμαστε. Συγκινητική, τρυφερή, και με μια πανέμορφη εικονογράφηση, η «Αγκαλιά που ψήλωνε» του Μάριου Μάζαρη προσφέρεται για πολλές αναγνώσεις από μικρούς και μεγάλους. Για τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά που θέλουν σιγά σιγά να γνωρίσουν τον κόσμο, το εικονογραφημένο βιβλίο «Βρισκόμαστε εδώ» του Oliver Jeffer είναι γεμάτο με απλές σημειώσεις που θα ξεναγήσουν τα παιδιά στον πλανήτη Γη.

Περνώντας σε προτάσεις για έφηβους αναγνώστες, το «Καπλάνι της Βιτρίνας» της αξέχαστης Άλκης Ζέης παραμένει ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, και φυσικά, ένα βιβλίο που έχει θέση σε κάθε βιβλιοθήκη. Ακόμα μια μεγάλη Ελληνίδα συγγραφέας που έχει γράψει για παιδιά και εφήβους είναι η Ζωρζ Σαρρή.

paidia-kai-diavasma-tips-01

Στο «Θησαυρό της Βάγιας» η αναζήτηση ενός χαμένου θησαυρού θα οδηγήσει μια παρέα παιδιών στις μέρες της γερμανικής κατοχής και σε μια αξέχαστη περιπέτεια. Από ξένους συγγραφείς βρίσκουμε το «Μαγικό ζαχαροπλαστείο» της Catherine Littlewood, μια παραμυθένια ιστορία με πολλά γλυκά και ακόμα περισσότερη μαγεία. Μιλώντας για μαγεία, δε θα μπορούσαμε να μη συμπεριλάβουμε – τουλάχιστον – ένα από τα βιβλία της J.K. Rowling. «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» είναι το βιβλίο απ’ όπου ξεκίνησαν όλα. Ο διασημότερος μάγος του κόσμου και μια σειρά ταινιών που κάθε παιδί έχει δει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Κλείνουμε με τον πιο… άτυχο επιθεωρητή του κόσμου. Ο Ντετέκτιβ Κλουζ βρίσκεται στο στόχαστρο εκβιαστών μετά από ένα συμβάν στο διαγώνισμα μαθηματικών. Άραγε πώς θα καταφέρει να καθαρίσει το όνομά του ο εννιάχρονος Κλουζ; Η λύση του μυστηρίου στο «Προσοχή, Κάμερα!».

Public: Προορισμός για μεγάλος και μικρούς αναγνώστες

Όλα έτοιμα λοιπόν να ξεκινήσει το πιο συναρπαστικό ταξίδι. Ένα ταξίδι με προορισμό φανταστικούς κόσμους, μαγεμένες χώρες, πολύχρωμες πολιτείες και μυθικά πλάσματα. Το ταξίδι της ανάγνωσης. Βιβλία από κάθε γωνιά του πλανήτη σε περιμένουν στα καταστήματα Public και το Public.gr. Εδώ όπου θα βρεις ακόμη δημιουργικά βιβλία, εφηβικά αναγνώσματα, βιβλία για εκπαιδευτικούς και βιβλία με τους γονείς σε ρόλο αναγνώστη!