Λογοτεχνία του φανταστικού: Τα βιβλία που αγαπήσαμε ως σειρές ή ταινίες

Περίληψη: Από τις σελίδες στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Αυτή είναι μία συχνή διαδρομή για βιβλία φαντασίας. Ας δούμε μερικά από τα αγαπημένα μας βιβλία που έγιναν σειρές ή ταινίες.

Τα βιβλία αποτελούν σταθερή πηγή έμπνευσης για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Μερικές από τις πιο επιτυχημένες παραγωγές των τελευταίων ετών προέρχονται από τη λογοτεχνία και πιο συγκεκριμένα από τη λογοτεχνία του φανταστικού. Η τεχνολογία είναι πλέον ικανή να βοηθήσει τις εντυπωσιακές μεταφορές από τις σελίδες στην οθόνη, και η αγάπη που δείχνει το κοινό για το είδος σημαίνει πως όλο και περισσότερα studios επιλέγουν να μετατρέψουν σε ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές αγαπημένα βιβλία και να επενδύσουν τα ανάλογα ποσά. Με τον Νοέμβριο στο Public να είναι αφιερωμένος στη λογοτεχνία του φανταστικού λοιπόν, παίρνουμε την ευκαιρία για μία αναδρομή σε αγαπημένες sci-fi και fantasy ταινίες και σειρές και προετοιμαζόμαστε για τις παραγωγές που έρχονται.

Fantasy και sci-fi βιβλία που είδαμε στο σινεμά

Δεν χρειάζεται κανείς να ψάξει πολύ για να βρει παραδείγματα όπου η λογοτεχνία του φανταστικού βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων. Αυτή τη στιγμή, το Dune κυριαρχεί στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η εντυπωσιακή ταινία του Denis Villeneuve προέρχεται από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Frank Herbert, το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1965! Έπρεπε να περάσουν δεκαετίες για να μεταφερθεί το βραβευμένο sci-fi μυθιστόρημα στη μεγάλη οθόνη όπως του αξίζει (ας ξεχάσουμε καλύτερα την ταινία του 1984 από τον David Lynch). Να που έγινε κι αυτό, έστω και 50+ χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, και τώρα μπορούμε να μεταφερθούμε στον πλανήτη Arrakis μέσω της έβδομης τέχνης και όχι μόνο μέσα από τη σελίδες.

Τα ταξίδια στο διάστημα είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα των sci-fi βιβλίων. Και αυτά δεν χρειάζεται να είναι καν σε φανταστικούς κόσμους. Η επιστημονική φαντασία μας ταξιδεύει ακόμα και μέσα στο ηλιακό μας σύστημα και μας βάζει να φανταστούμε την αποίκηση άλλων πλανητών, όπως έγινε με το «The Martian» του Andy Weir. Ο κόκκινος πλανήτης αποδείχθηκε πολύ αφιλόξενος για τον αστροναύτη Mark Watney, ο οποίος όμως προσπαθεί να επιζήσει με τα ελάχιστα εφόδια που έχει στη διάθεσή του. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2011, ενώ η μεταφορά του στον κινηματογράφο έγινε τον 2015 από τον Ridley Scott, με τον Matt Damon να βρίσκεται στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σε ένα άρθρο αφιερωμένο σε αγαπημένες κινηματογραφικές μεταφορές λογοτεχνικών έργων fantasy και sci-fi, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στην πολυβραβευμένη τριλογία του Άρχοντα των δαχτυλιδιών. Άνθρωποι, χόμπιτ, ξωτικά, νάνοι, μάγοι, ορκς και σκοτεινές δυνάμεις, είναι όλοι πρωταγωνιστές σε μία επική ιστορία. Ο μυθικός κόσμος της Μέσης Γης απειλείται από καταστροφή και ένα μικρό χόμπιτ, ο Φρόντο Μπαγκινς κουβαλά την τύχη του στα χέρια του. Η κινηματογραφική μεταφορά μιας τόσο πολύπλοκης και λεπτομερούς ιστορίας στη μεγάλη οθόνη δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά η τριλογία του Άρχοντα των δαχτυλιδιών από τον Peter Jackson το κατάφερε άριστα.

Η λογοτεχνία του φανταστικού κατακτά και τη μικρή οθόνη

Τα budget έχουν αυξηθεί σημαντικά και στις τηλεοπτικές παραγωγές, έτσι έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ποιοτικές μεταφορές έργων φαντασίας και στη μικρή οθόνη, για τουλάχιστον 10 χρόνια τώρα. Τρανό παράδειγμα το Game of Thrones του HBO. Ο George R.R. Martin ξεκίνησε το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου με το βιβλίο «Το παιχνίδι του στέμματος», το οποίο κυκλοφόρησε 1996. 15 χρόνια αργότερα ξεκίνησε η προβολή της σειράς Game of Thrones, η οποία μάλιστα κατάφερε να «προσπεράσει» τα βιβλία και να ολοκληρώσει την ιστορία της μετά από 8 σεζόν. Βέβαια, όσοι δεν έχουν δει τη σειρά και περιμένουν να διαβάσουν τα βιβλία πρέπει να κάνουν ακόμα υπομονή καθώς ο George R.R. Martin δεν έχει ολοκληρώσει τη συγγραφή όλων των βιβλίων της σειράς.

Οι φίλοι της σειράς The Wheel of Time, ευτυχώς, δεν χρειάζεται να περιμένουν. Το πρώτο βιβλίο της σειράς του Robert Jordan, «The Eye Of The World», κυκλοφόρησε το 1990, ενώ ο κύκλος των βιβλίων ολοκληρώθηκε με την κυκλοφορία του A Memory of Light, το 2013. Κι αν αναρωτιέσαι γιατί θυμηθήκαμε το The Wheel of Time σε αυτό το άρθρο, αυτό είναι γιατί σύντομα θα ξεκινήσει να προβάλλεται στην τηλεόραση μία σειρά εμπνευσμένη από τα βιβλία! Η πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 19 Νοεμβρίου και θα φέρει στη μικρή οθόνη έναν κόσμο στον οποίο το κακό εξαπλώνεται. Σωτήρας του κόσμου -ή καταστροφέας του- έχει προφητευτεί πως θα είναι η μετενσάρκωση του Δράκου.

Την καταστροφή του κόσμου προσπαθούν να αποτρέψουν, επίσης, ένας άγγελος και ένας δαίμονας. Και οι δύο τους έχουν βολευτεί μια χαρά στον τρόπο ζωής των ανθρώπων και δεν θέλουν με τίποτα να τον δουν να οδηγείται στην ολοκληρωτική του καταστροφή, γι’ αυτό και θα συνεργαστούν. Τι είναι αυτό που μόλις περιγράψαμε; Η πλοκή της σειράς Good Omens! Και αυτή προέρχεται από βιβλίο, το «Καλοί οιωνοί» που έχουν γράψει ο Neil Gaiman και ο Terry Pratchett, με τον Gaiman, μάλιστα, να είναι ο δημιουργός και της σειράς!

Θέλεις κι άλλη φαντασία στη ζωή σου; Τότε δεν έχεις παρά να εξερευνήσεις όλες τις επιλογές από τη λογοτεχνία του φανταστικού στο Public.gr. Επίσης, όπως είπαμε και στην αρχή του άρθρου, αυτός ο μήνας είναι αφιερωμένος σε fantasy και sci-fi λογοτεχνία, οπότε μείνε συντονισμένος στο Public Blog καθώς θα ακολουθήσουν κι άλλα άρθρα αφιερωμένα στη λογοτεχνία του φανταστικού.