Σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία φαντασίας & βιβλία που τα έχουν… σαρώσει

Περίληψη: Δεν σταματάς να διαβάζεις sci-fi και fantasy λογοτεχνία; Σου έχουμε tip για να βρεις το επόμενο βιβλίο σου. Βάλε στη reading list σου έργα που έχουν βραβευθεί!

Όπως γνωρίζεις ήδη, ο Νοέμβριος στο Public είναι αφιερωμένος στη λογοτεχνία του φανταστικού! Λατρεύουμε τα fantasy και sci-fi βιβλία για πάρα πολλούς λόγους και έτσι πάντα ψάχνουμε νέες βιβλιοπροτάσεις. Αν αισθάνεσαι κι εσύ το ίδιο, σου έχουμε ένα tip για να επιλέξεις fantasy βιβλία. Ψάξε μυθιστορήματα που έχουν βραβευθεί και θα εντοπίσεις εκατοντάδες πιθανές προτάσεις βιβλίων που μπορεί να μην έχεις ήδη διαβάσει. Σε αυτή τη λογική λοιπόν, συγκεντρώσαμε μερικές από τις δικές μας προτάσεις βιβλίων που έχουν τιμηθεί με σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία. Προτού τις δούμε, όμως, ας συζητήσουμε για τα σημαντικότερα βραβεία του είδους 

Fantasy και sci-fi λογοτεχνικά βραβεία

Ψάχνοντας για βραβευμένα βιβλία φαντασίας θα δεις πως υπάρχουν αρκετά σχετικά λογοτεχνικά βραβεία. Αν ένα μυθιστόρημα που σε ενδιαφέρει έχει κερδίσει κάποιο από αυτά, τότε σίγουρα αξίζει της προσοχής σου. Ποια είναι αυτά τα βραβεία; Ας τα γνωρίσουμε!

  • Βραβεία Hugo: Ένα από τα παλαιότερα βραβεία του είδους και ίσως το πιο δημοφιλές. Τα Hugos ξεκίνησαν το 1953 και από το 1955 απονέμονται κάθε χρόνο. Οι κατηγορίες είναι αρκετές και έχουν αλλάξει μέσα στα χρόνια, αλλά το βραβείο για το καλύτερο μυθιστόρημα παραμένει το σημαντικότερο μεταξύ αυτών και απονέμεται από την πρώτη χρονιά που ξεκίνησε ο θεσμός.
  • Βραβείο Nebula: Τα βραβεία Nebula ξεκίνησαν το 1966 και τιμούν κάθε χρόνο τα καλύτερα sci-fi και fantasy μυθιστορήματα που εκδόθηκαν στις ΗΠΑ. Και εδώ υπάρχουν πολλαπλές κατηγορίες, με αυτή του μυθιστορήματος να είναι η πιο σπουδαία.
  • Βραβεία Locus: Το Locus Science Fiction Foundation απονέμει από το 1971 τα βραβεία του, μέσω των οποίων αναγνωρίζει τα καλύτερα sci-fi και fantasy λογοτεχνικά έργα, αλλά και horror. Αφορά βιβλία από όλο τον κόσμο και υπάρχουν τρεις ξεχωριστές κατηγορίες για fantasy, science fiction και horror.
  • World Fantasy Awards: Ένας ακόμα διεθνής θεσμός είναι τα World Fantasy Awards. Απονέμονται το Φθινόπωρο και ξεκίνησαν το 1975. Σε αυτά μπορούν να συμμετέχουν έργα από κάθε υποκατηγορία fantasy και πρέπει να έχουν εκδοθεί την περασμένη χρονιά. Μία ακόμα προϋπόθεση είναι πως τα World Fantasy Awards απονέμονται μόνο σε εν ζωή λογοτέχνες.
  • Βραβείο Arthur C. Clarke: Η Βρετανία έχει και αυτή το δικό της βραβείο για τη λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας. Το Arthur C. Clarke Award φέρει το όνομα του διάσημου συγγραφέα καθώς δημιουργήθηκε με δική του χορηγία και από το 1987 τιμά τα καλύτερα sci-fi βιβλία που εκδόθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη χρονιά.

Βραβευμένα fantasy βιβλία που πρέπει να διαβάσεις

Η N. K. Jemisin έχει γράψει ιστορία στα βραβεία Hugo καθώς είναι η μόνη συγγραφέας που έχει κερδίσει το βραβείο του καλύτερου μυθιστορήματος για τρεις συνεχόμενες χρονιές. Αυτό συνέβη μεταξύ 2015 και 2017, χάρη στη σειρά βιβλίων «Broken Earth». Το πρώτο μυθιστόρημα της τριλογίας είναι το «Η πέμπτη εποχή» και δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη σου. Ένα εξίσου εντυπωσιακό κατόρθωμα έχει πετύχει και η Ann Leckie. Με το μυθιστόρημά της «Η δικαιοσύνη της Τορέν» έγινε η μόνη συγγραφέας που έχει κερδίσει τα βραβεία Hugo, Nebula και Arthur C. Clarke την ίδια χρονιά. Ένα ακόμα μυθιστόρημα που δεν γίνεται να προσπεράσεις είναι το «Children of Time» του Adrian Tchaikovsky. Μπορεί να έχει κερδίσει «μόνο» το Arthur C. Clarke Award, αλλά όταν ο διευθυντής του θεσμού δηλώνει πως το μυθιστόρημα έχει «αίσθηση κατάπληξης που θυμίζει τον ίδιο τον Clarke», τότε μπορείς να είσαι σίγουρος ότι μιλάμε για ένα σπουδαίο λογοτεχνικό έργο. 

Ένας μακρύς κατάλογος από βραβεία συνοδεύει και το μυθιστόρημα του China Miéville «Η πόλη και η πόλη». Η ιστορία ενός εγκλήματος και μίας έρευνας που συμβαίνει ταυτόχρονα σε δύο πόλεις που καταλαμβάνουν τον ίδιο χώρο του απέφερε τα βραβεία Locus, Arthur C. Clarke και World Fantasy Award και Hugo (εξ ημισείας με τον Paolo Bacigalupi), ενώ ήταν υποψήφιος και για το βραβείο Nebula. Η τεράστια επιτυχία του βιβλίου οδήγησε και στη μεταφορά του στη μικρή οθόνη, σε μία μίνι σειρά του BBC που κυκλοφόρησε το 2018. Από τις σελίδες στην οθόνη μεταφέρθηκε και το μυθιστόρημα «Αφανισμός». Το βιβλίο επιστημονικής φαντασίας του Jeff VanderMeer είναι το πρώτο της τριλογίας της Νότιας Ζώνης και κέρδισε το βραβείο Nebula του 2014. To 2018 έγινε ταινία με το ίδιο όνομα και τη Natalie Portman στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αυτές ήταν οι δικές μας προτάσεις βραβευμένων έργων φαντασίας! Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες επιλογές από τη λογοτεχνίας του φανταστικού στο Public.gr και στα καταστήματα Public.