Μήνας Παιδικής Λογοτεχνίας Quiz: Βρες το συγγραφέα από τη φράση

Περίληψη: Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Λογοτεχνίας πέρασε, αλλά ο Απρίλιος στο Public είναι μήνας παιδικής λογοτεχνίας! Κάνε το quiz για να τεστάρεις τις γνώσεις σου!

Στις 2 Απριλίου κάθε χρονιάς γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Λογοτεχνίας! Μία μόνο ημέρα αισθανόμαστε πως δεν είναι αρκετή, όμως, γι’ αυτό και όλος ο Απρίλιος στο Public είναι αφιερωμένος στα βιβλία για παιδιά! Τα παιδιά μπορούν να αγαπήσουν το βιβλίο από πολύ μικρή ηλικία, διαβάζοντας παρέα με τους γονείς και έπειτα μόνα τους. Οι επιλογές για βιβλία κάθε ηλικίας είναι «άπειρες». Από κλασικά παραμύθια μέχρι δυστοπικά μυθιστορήματα για εφήβους, υπάρχουν παιδικά βιβλία για όλους.

Ιστορία της παιδικής λογοτεχνίας

Η παιδική λογοτεχνία όπως την γνωρίζουμε σήμερα άρχισε να δημιουργείται τον 18ο αιώνα. Παλιότερα, οι ιστορίες για παιδιά αποτελούσαν συνήθως μέρος της προφορικής παράδοσης και είναι δύσκολο να καταγραφεί η ανάπτυξή της ιστορίας τους μέσα στους αιώνες. Οι μύθοι του Αισώπου, όμως, θα μπορούσαν να θεωρηθούν μέρος της καταγεγραμμένης ιστορίας της παιδικής λογοτεχνίας, καθώς έχουν χαρακτήρα διδακτικό και διαβάζονται κυρίως από παιδιά. Στη σύγχρονη εποχή, η περίοδος από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου θεωρείται η «χρυσή εποχή της παιδικής λογοτεχνίας» καθώς μέσα σε αυτό το διάστημα δημοσιεύτηκαν πολλά κλασικά παιδικά βιβλία. Το βιβλίο που για πολλούς ξεκίνησε αυτή την χρυσή εποχή είναι το μυθιστόρημα φαντασίας του Lewis Caroll «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων».

Αγαπημένοι Έλληνες και ξένοι συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας

Ο Hans Christian Andersen είναι ίσως ο διασημότερος συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας. Ο Δανός παραμυθάς γεννήθηκε στις 2 Απριλίου και αυτός είναι ο λόγος που η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Λογοτεχνίας γιορτάζεται την ίδια μέρα. Μερικά από τα πιο διάσημα παραμύθια του είναι «Το ασχημόπαπο», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» και «Το μολυβένιο στρατιωτάκι». Ο Charles Dickens, με έργα όπως τα «Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία» και «Όλιβερ Τουίστ», έχει και αυτός μείνει στην ιστορία για τις παιδικές ιστορίες του.

Στην ελληνική λογοτεχνία, υπάρχουν σπουδαίοι συγγραφείς που αγαπήσαμε και αγαπάμε για τις παιδικές ιστορίες που δημιούργησαν. Ένας από αυτούς είναι ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο οποίος ξεχωρίζει για τον τεράστιο όγκο του έργου του, με τη «Φρουτοπία» να είναι μία από τις πιο γνωστές δημιουργίες του. Η Άλκη Ζέη είναι και αυτή μία συγγραφέας που μέσα από την παιδική λογοτεχνία έχει μείνει στην ιστορία. «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» και «Το καπλάνι της βιτρίνας» είναι δύο από τα αγαπημένα μας βιβλία από το έργο της. Στην ελληνική παιδική λογοτεχνία διέπρεψε επίσης η Ζωρζ Σαρή. Το πραγματικό της όνομα ήταν Γεωργία Σαρηβαξεβάνη και εκτός από συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας ήταν και ηθοποιός. Από το σπουδαίο λογοτεχνικό της έργο για παιδιά ξεχωρίζουμε τα βιβλία «Ο θησαυρός της Βαγίας», «Το γαϊτανάκι» και «Τα στενά παπούτσια».

Quiz παιδικής λογοτεχνίας: Βρες το συγγραφέα από τη φράση

Όση ώρα αναπολούμε αγαπημένους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας, μας ήρθε η ιδέα να φτιάξουμε ένα κουίζ! Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να αναζητήσουμε φράσεις από παιδικά βιβλία και εσύ με τη σειρά σου πρέπει να βρεις ποιος είναι ο συγγραφέας που τις έγραψε και σε ποιο βιβλίο! Μην νομίζεις πως θα το κάνουμε εύκολο όμως! Κάνε το κουίζ και βρες ποιοι συγγραφείς έγραψαν τις φράσεις που θα διαβάσεις!