Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Αγαπημένα βιβλία και συγγραφείς

Περίληψη: Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου έφτασε και για το 2022! Γιόρτασέ την με τα παιδιά διαβάζοντας βιβλία από τους καλύτερους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας.

Ο Απρίλιος ξεκινά με μία από τις αγαπημένες μας παγκόσμιες ημέρες. Όχι, δεν εννοούμε την πρωταπριλιά, εννοούμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Στο Public αγαπάμε τα βιβλία και η ημέρα αυτή μας δίνει την ευκαιρία να μοιραστούμε την αγάπη μας με τους μικρούς μας φίλους. Κι επειδή μία ημέρα ίσως να μην είναι αρκετή αν σκεφτεί κανείς το πόσα καταπληκτικά παιδικά βιβλία κυκλοφορούν, ο Απρίλιος στο Public είναι μήνας παιδικού βιβλίου! Σήμερα, λοιπόν, θα μάθουμε τα πάντα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και θα σου παρουσιάσουμε μερικά από τα αγαπημένα μας βιβλία από κορυφαίους, σύγχρονους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας.

Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου έχει περισσότερα από 50 χρόνια ιστορίας. Ξεκίνησε το 1967 και γιορτάζεται κάθε χρόνο την ίδια μέρα, στις 2 Απριλίου. Η ιδέα για αυτή την ημέρα ανήκει στο Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για Νέους και στόχος της είναι να μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα φέρνοντάς τα κοντά σε έργα παιδικής λογοτεχνίας. Η ημερομηνία που επιλέχθηκε για τον εορτασμός της ημέρα κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. 2 Απριλίου είναι τα γενέθλια του Hans Christian Andersen, ίσως του πιο φημισμένου παραμυθά παγκοσμίως, και έτσι η Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για Νέους τιμά με αυτό τον τρόπο το τεράστιο έργο του.

syggrafeis-paidikis-logotexnias-01

Κάθε χρόνο μία διαφορετική χώρα-μέλος του IBBY (International Board on Books for Young People) είναι ο χορηγός των εκδηλώσεων και για το 2022 αυτή η χώρα είναι ο Καναδάς. Το μήνυμα που θέλει να στείλει σε όλο τον κόσμο η φετινή διοργάνωση είναι «Stories are wings that help you soar every day», δηλαδή «Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάξεις ψηλά κάθε μέρα». Επιπλέον, δημιουργήθηκε η αφίσα που βλέπεις παραπάνω, και ο Καναδός συγγραφέας Richard Van Camp έγραψε ένα κείμενο για την ημέρα:

Reading is freedom. Reading is breath.
Reading lets you see our world in a new way and it invites you into worlds you never want to leave.
Reading allows your spirit to dream.
They say books are friends for life and I agree.
The perfect universe of you only grows when you read.
Stories are wings that help you soar every day so find the books that speak to your spirit, to your heart, to your mind.
Stories are medicine. They heal. They comfort. They inspire. They teach.
Bless the storytellers and the readers and listeners. Bless books. They are medicine for a better, brighter world.
Mahsi cho. Thank you very much.

Βιβλία για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Για να γιορτάσεις κι εσύ την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2022, έφτασε η ώρα να δούμε μερικές εξαιρετικές προτάσεις παιδικής λογοτεχνίας. Θα ξεκινήσουμε με το «Imagine» του John Lennon, το οποίο οραματίζεται έναν ειρηνικό κόσμο ο οποίος είναι εμπνευσμένος από τους στίχους του κορυφαίου Άγγλου μουσικού. Η επόμενη πρότασή μας είναι το παραμύθι «Ένα κίτρινο φύλλο», το οποίο θα μιλήσει στα παιδιά για ιδέες όπως η ζωή και η αναγέννηση, με τρόπο κατανοητό και αξιαγάπητο. Το βιβλίο «Η χώρα των τεράτων» είναι μία ιστορία για ένα σκανταλιάρικο παιδί που ταξιδεύει σε μία φανταστική χώρα, αλλά γρήγορα θα πεθυμήσει το σπίτι του. Για τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά, από ηλικίες 9 ετών και πάνω, σου προτείνουμε να τους χαρίσεις το βιβλίο «Το μαγικό αρωματοπωλείο», το οποίο είναι το πρώτο από μία σειρά παιδικών βιβλίων φαντασίας.

Μέσα από ένα ακόμα παραμύθι, το «Ένα φαντασματάκι στην τάξη», τα παιδιά θα μάθουν για το σημαντικό ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού. Γενικότερα, παρέα με ένα βιβλίο τα παιδιά μπορούν να πάρουν πολλά μαθήματα για τη ζωή. Το «Όχι σημαίνει όχι» μιλά για το σεβασμό των προσωπικών ορίων, ενώ στο «Ας σώσουμε τον πλανήτη μας» τα παιδιά θα έχουν μία πρώτη γνωριμία με το κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Ακόμα και με τις ιδέες της φιλοσοφίας μπορούν να έρθουν σε επαφή τα παιδιά, με το βιβλίο «Το νόημα της ζωής» του Oscar Brenifier. 

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου - Διαγωνισμός

Το Public γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2022 και χαρίζει δύο (2) αντίτυπα του κάθε βιβλίου που είδαμε παραπάνω, δηλαδή δεκαέξι (16) συνολικά, σε δεκαέξι (16) τυχερούς αναγνώστες. Για να διεκδικήσεις και εσύ ένα από τα μεγάλα δώρα συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στη φόρμα συμμετοχής μέχρι τις 9 Απριλίου 2022. Πολλαπλές συμμετοχές δεν θα λαμβάνονται υπόψη.

Καλή επιτυχία!