Public Book Awards 2022: Ανακοινώθηκαν οι shortlists!

Περίληψη: 191.424 ψήφοι ανέδειξαν τα 10 δημοφιλέστερα βιβλία στις 8 κατηγορίες των Βραβείων Βιβλίου Public 2022. Δες ποια βιβλία ξεχώρισαν και ψήφισε τους μεγάλους νικητές!

Η πρώτη φάση των φετινών Public Book Awards ολοκληρώθηκε και επίσημα! Μετά από αρκετές μέρες και χιλιάδες ψήφους, το ελληνικό αναγνωστικό κοινό ανέδειξε το 10 πιο αγαπημένα του βιβλία σε 8 διαφορετικές κατηγορίες. Επιλέγοντας ανάμεσα σε 1.970 βιβλία, 1648 συγγραφείς και 105 εκδότες φτάσαμε στα 80 έργα που διαμορφώνουν τις 8 shortlist των αντίστοιχων κατηγοριών. Τώρα που ξέρουμε τις βραχείες λίστες λοιπόν, έφτασε η ώρα για τη Β’ φάση του θεσμού, δηλαδή την μεγάλη ψηφοφορία για τους φετινούς νικητές. Για να πάρεις κι εσύ μέρος στη δεύτερη φάση, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μπεις στο publicbookawards.gr και να ψηφίσεις το αγαπημένο σου έργο μεταξύ των 100 επικρατέστερων στις 8 κατηγορίες που συμμετέχει το κοινό. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 14 Ιουνίου και η ανακοίνωση των μεγάλων νικητών θα γίνει μία εβδομάδα αργότερα, στις 21 Ιουνίου, διαδικτυακά. Μέχρι τότε όμως, ας γνωρίσουμε καλύτερα τα βιβλία που διεκδικούν Βραβείο Βιβλίου Public για το 2022.

Ποιο θα είναι το ελληνικό μυθιστόρημα της χρονιάς;

Η κατηγορία που συγκεντρώνει συνήθως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αυτή για το αγαπημένο ελληνικό μυθιστόρημα της χρονιάς. Η φετινή δεκάδα τόσο παλιούς νικητές όσο και συγγραφείς που θα διεκδικήσουν το πρώτο τους Public Book Award. Ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τα 10 έργα:

  • Άγριες μέλισσες, Μελίνα Τσαμπάνη
    Η Μελίνα Τσαμπάνη μαζί με τον Πέτρο Καλκόβαλη δημιούργησαν την εξαιρετικά επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά Άγριες Μέλισσες. Το βιβλίο αυτό εμπλουτίζει την ιστορία και αφηγείται όσα έγιναν πριν τη σειρά.
  • Ακάκιε, Κώστας Κρομμύδας
    Μία ιστορία για έναν άνθρωπο που ξεκίνησε από το 0 και δημιούργησε τα ζυμαρικά που μπήκαν στα σπίτια όλης της Ελλάδας. Τίποτα δεν ήταν απλό φυσικά και για να φτάσει ο Ακάκιος σε αυτό το σημείο προηγήθηκαν πολλά.
  • Ανεμόγερτος, Γεώργιος Τζιτζικάκης
    Παρότι εστιάζει στις αδικίες και τις αδικίες που γνώρισε ένας άνθρωπος, αυτό το βιβλίο εξυμνεί τη ζωή και εμπνέει τον αναγνώστη να ορθώσει το ανάστημά του όσες φορές κι αν πέσει κάτω. Είναι και αυτό βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα.
  • Γόνιμες μέρες, Τζούλια Γκανάσου
    Ένας άντρας σε κώμα ξυπνά και αποκτά μία αναπάντεχη ικανότητα. Η μνήμη του πριν από την ηλικία των πέντε ετών επανέρχεται πλήρως. Τι συναισθήματα ξυπνά το να θυμάσαι τα πάντα και γιατί δίπλα του βρισκόταν ένας νεκρός μόλις ξύπνησε;
  • Ελαττωματικό αγόρι, Sam Albatros
    Ο queer ποιητής Sam Albatros κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα. Σε αυτό αποδομεί τον συντηρητισμό μερίδας της κοινωνίας μέσα από τις εμπειρίες που μοιράζεται, οι οποίες προέρχονται από την παιδική του ηλικία σε μία επαρχιακή πόλη.
  • Κοαλέμος τερμίτες, Στέλιος Ανατολίτης
    Η συνέχεια της ιστορίας που κέρδισε Public Book Award το 2020. Ο Στέλιος Ανατολίτης επιστρέφει με τη δεύτερη περιπέτεια του πράκτορα Ανδρέου, στην οποία το ακόμα πιο τρομακτικό τέρας δεν είναι το μόνο που τον απασχολεί.
  • Μαρουσώ, Θεόδωρος Λιμήτσιος
    Πίσω στο 1830, όταν ξεκινά η ζωή της Μαρουσώς, μας πηγαίνει το μυθιστόρημα του Θεόδωρου Λιμήτσιου. Από τα βάθη της Ανατολίας και την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη Θεσσαλία και την Ήπειρο μας ταξιδεύει η ιστορία.
  • Μπλε ήλιος, Διονύσης Μαρίνος
    Όταν η ζωή ενός άνδρα πλησιάζει στο τέλος της, η γυναίκα του σκέφτεται όσα έζησαν μαζί. Στην πραγματικότητα δεν υπήρξαν ποτέ ερωτευμένοι. Ο άντρας που προσπάθησε να σώσει τη ζωή του συζύγου της θα μετατραπεί σε έναν δυνατό έρωτα.
  • Οι άσσοι της Καρδιάς, Μαρία Βιγκλιάρη
    Νικόλας και Ασπασία. Άγγελος και Ζωή. Δύο ζευγάρια, δύο πολύ μεγάλοι έρωτες. Κανένας δεν κυλά αρμονικά και τα προβλήματα μοιάζουν πολλές φορές ανυπέρβλητα. Θα παλέψουν, όμως, για να τα καταφέρουν, παρά τις αντιξοότητες.
  • Περί της εαυτού ψυχής, Ισίδωρος Ζουργός
    Το Βυζάντιο στα χρόνια της βασιλείας του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού επισκεπτόμαστε στην τελευταία υποψηφιότητα. Πρωταγωνιστής ένας συμβολαιογράφος και αντιγραφέας που αποφασίζει να γράψει τη δική του ιστορία.

Τα μεταφρασμένα μυθιστορήματα που διεκδικούν Public Book Award

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει κάθε χρόνο και το βραβείο για το αγαπημένο μεταφρασμένο μυθιστόρημα του κοινού. Να υπενθυμίσουμε πως αυτή η κατηγορία απευθύνεται σε βιβλία που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στα ελληνικά τον περασμένο χρόνο, ανεξαρτήτως του πότε εκδόθηκαν αρχικά. Η λίστα περιλαμβάνει τόσο κλασικά όσο και σύγχρονα μυθιστορήματα. Πάμε να τα γνωρίσουμε:

  • Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ, William Faulkner, Μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου
    Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία αμερικάνικα μυθιστορήματα. Αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα που κατάφερε τα πάντα αλλά η άσβεστη φιλοδοξία του στο τέλος τον κατέστρεψε.
  • Αγώνες και μεταμορφώσεις μιας γυναίκας, Edouard Louis, Μετάφραση Στέλλα Ζουμπουλάκη
    Για 44 χρόνια μία γυναίκα ένιωθε την καταπίεση παντού. Ταξική πίεση και ανδροκρατία οριοθετούσαν την ύπαρξή της. Μέχρι που μια μέρα αποφάσισε να απελευθερωθεί. Αυτή είναι η ιστορία της.
  • Αναλφάβητος, Sebastian Fitzek, Μετάφραση Δέσποινα Κανελλοπούλου
    Ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Sebastian Fitzek επανέρχεται με ένα ακόμα θρίλερ. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας προσπαθεί να βοηθήσει ένα κορίτσι, το οποίο θεωρεί πως βρίσκεται σε κίνδυνο. Μερικές φορές όμως είναι καλύτερα να μην εμπλέκεσαι.
  • Απελευθέρωση, E.L. James, Μετάφραση Τιτίνα Σπερελάκη
    Το τελευταίο μυθιστόρημα της σειράς 50 Αποχρώσεις του Γκρι και τρίτο που δίνεται από την οπτική του Κρίστιαν Γκρέυ. Ο Κρίστιαν ετοιμάζεται να παντρευτεί την Άνα, αλλά οι εφιάλτες του παρελθόντος του τον κρατούν απειλούν να τα καταστρέψουν όλα.
  • Αργότερα, Stephen King, Μετάφραση Παλμύρα Ισμυρίδου
    O Τζέιμι Κόνκλιν είναι ένα παιδία με μία σπάνια ικανότητα, μπορεί να βλέπει και να συνομιλεί με τα φαντάσματα νεκρών ανθρώπων, τα οποία απαντούν πάντα ειλικρινά στις ερωτήσεις του. Πολλές φορές όμως δεν θέλει να μάθει πραγματικά τι έχουν να του πουν.
  • Αρσέν Λουπέν, τζέντλεμαν-λωποδύτης, Maurice Leblanc, Μετάφραση Κλαιρ Νεβέ
    Η επιτυχία της σειράς Lupin στο Netflix έφερε ξανά στο προσκήνιο τον τζέντλεμαν-λωποδύτη. Η πρώτη ιστορία με τον Λουπέν ξεκινά με τη σύλληψή του, η οποία είναι μόλις η αρχή των περιπετειών του.
  • Αυτό είναι ευτυχία, Niall Williams, Μετάφραση Κίκα Κραμβουσάνου
    Σε ένα μικρό χωριό της Ιρλανδίας τη δεκαετία του ’50 η ζωή μπαίνει σε μία νέα εποχή όταν έρχεται για πρώτη φορά ο ηλεκτρισμός. Και μόνο από αυτό το γεγονός είναι δεδομένο πως τα πράγματα αλλάζουν ριζικά, αλλά οι ανθρώπινες ιστορίες δεν διαφέρουν και πολύ.
  • Αυτοί που επέζησαν, Jane Harper, Μετάφραση Χίλντα Παπαδημητρίου
    Όταν ένα πτώμα ανακαλύπτεται στην ακτή, πολλά μυστικά μπορεί να έρθουν στην επιφάνεια. Υπάρχουν κάποια ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά η στιγμή για αποκαλύψεις φαίνεται πως έχει φτάσει.
  • Σκοτεινή Αθήνα, Arthur Antonopoulos, Μετάφραση Γιάννης Βογιατζής
    Στην Αθήνα του 1932 ξεκινά η αφήγηση, αλλά σχεδόν 80 χρόνια μετά αρχίζουν να κινούνται τα γρανάζια της ιστορίας. Μία παγκόσμια συνομωσία αρχίζει να αποκαλύπτεται σταδιακά και η ζωή της Αριάδνης βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.
  • Τελειώνει με εμάς, Colleen Hoover, Μετάφραση Νέλλα Γιατράκου
    Ένας μεγάλος έρωτας μπορεί πολύ γρήγορα να πάει στραβά. Το τίμημα του έρωτα είναι μερικές φορές πολύ υψηλό και η Λίλι θα κληθεί να το πληρώσει, χωρίς να φταίει.

Παιδική Λογοτεχνία: Οι υποψήφιοι για Βραβείο Βιβλίο Public 2022

Από τα Public Book Awards δεν λείπουν και τα βραβεία για τα βιβλία που αγαπήθηκαν από τα παιδιά. Φέτος τα υποψήφια βιβλία έχουν πολλές ιστορίες να μας πουν, χρήσιμα μαθήματα να μας διδάξουν, και γνώσεις να μας μεταδώσουν. Δες εδώ ποια είναι αυτά (και ψήφισε το αγαπημένο των παιδιών!):

  • Ακτίβιτι μπουκ για παιδιά, Εικονογράφηση Ναταλία Μαυρωτά
    Η πολυαγαπημένη Facebook σελίδα Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ! δημιούργησε ένα βιβλίο δραστηριοτήτων για μικρές ηλικίες το οποία αγαπήθηκε πολύ και έκανε τα παιδιά να αγαπήσουν τη γεωγραφία,
  • Από μακριά, Αγγελική Δαρλάση, Εικονογράφηση Βασίλης Κουτσογιάννης
    Μέσα από μία μαγική ιστορία τα παιδιά καταλαβαίνουν την αρνητική επίπτωση των προκαταλήψεων και του ρατσισμού, αλλά, πάνω από όλα, διαβάζουν για τη μεγάλη δύναμη που έχει η φιλία.
  • Η ζωή των αστεριών, Οδυσσέας Τζαμάλ Μαάϊτα, Εικονογράφηση Τερέζα Λέϊλα, Ιφιγένεια Γιασμίν
    Στον χαοτικό αλλά τόσο όμορφο κόσμο του διαστήματος εισάγει τα παιδιά αυτό το βιββλίο. Μέσα από όμορφες εικόνες και κατανοητές εξηγήσεις οι μικροί μας φίλοι μαθαίνουν για το σύμπαν.
  • Η Μελίνα και το μέλι, Βασιλική Τσούρη, Εικονογράφηση Μαριάννα Φραγκούλη
    Είτε τα παιδιά συμπαθούν τις μέλισσες είτε τις φοβούνται, αυτό το βιβλίο θα τους δείξει γιατί πρέπει να τις αγαπούν! Ένα παραμύθι με πολύ διδακτικό χαρακτήρα, για την αξία και την προσφορά των μελισσών σε ένα οικοσύστημα.
  • Η ομορφιά της ψυχής ενός γίγαντα, Νικόλαος Ντούγιας, Εικονογράφηση Νικολέττα Φιλιππίδη
    Ο γίγαντας των παραμυθιών είναι ότι και ένας άνθρωπος γύρω μας που είναι διαφορετικός. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον φοβόμαστε όμως. Το μυστικό για μία ζωή πιο όμορφη ζωή είναι να αγαπάμε και να το δείχνουμε.
  • Η φιλία είναι ευτυχία, Κωνσταντίνα Χρυσικού, Εικονογράφηση Βιβή Μαρκάτου
    Κανείς δεν αισθάνεται τη φιλία με τον ίδιο τρόπο. Δύο παιδιά, η Ισμήνη και ο Πέτρος, μιλούν για τη φιλία μέσα από τη δική τους οπτική και οι μικροί αναγνώστες καταλαβαίνουν ακόμα καλύτερα την αξία της φίλίας.
  • Ίδια έχουμε μαμά, Στέλλα Μιχαηλίδου, Εικονογράφηση Χρυσώ Χαραλάμπους
    Με αυτό το βιβλίο τα παιδιά επιστρέφουν στο Γατουχάν, την χώρα των γάτων. Ο κύριος Χουρχούρης μοιράζεται μία νέα ιστορία στην οποία γέροι και μωρά γατιά θαλασσόδερναν νηστικά!
  • Ο παπαγάλος κι αυτός ο άλλος, Ευαγγελία Στάθη, Εικονογράφηση Απόστολος Καραστεργίου
    Μία ιστορία που μαθαίνει στα παιδιά να αγαπούν τον εαυτό τους, για έναν μπλε παπαγάλο που δεν του άρεσε η όψη του και ήθελε να γίνει άλλος. Ως που μια μέρα ήρθα τα πάνω-κάτω στον κόσμο των πουλιών.
  • Τα πέντε αδέρφια, Γιάννης Σερβετάς, Εικονογράφηση Λέλα Γιοβάνης
    Σε ένα σπίτι με πέντε αδέρφια επικρατεί ο απόλυτος πανικός! Η μαμά δεν ξέρει πως να ηρεμήσει τα παιδιά που όλο για κάτι θα καβγαδίζουν. Θα καταφέρει άραγε να τα κάνει να συνυπάρχουν μονοιασμένα;
  • Τα φυγοπούλια, Φανή Κεχαγιά, Εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια
    Τα αποδημητικά πουλιά αυτής της ιστορίας γίνονται αλληγορία για την προσφυγιά. Όταν κάτι καινούργια αποδημητικά πουλιά φτάνουν στο σχολείο ενός μικρού παιδιού, ξεκινά μία συζήτηση με τη μαμά για τις απορίες τις που τα πουλιά έφυγαν από τον τόπο τους.

Τα ελληνικά non-fiction έργα που ξεχώρισαν

Σε αυτή την κατηγορία καλείσαι να ψηφίσεις βιβλία που δεν αποτελούν μυθοπλασία αλλά εξερευνούν την πραγματικότητα, σημερινή, του παρελθόντος ή ακόμα και την πιθανή πραγματικότητα του μέλλοντος μερικές φορές. Δοκίμια, βιογραφίες, πολιτικά και οικονομικά κείμενα, ιστορικά γεγονότα, βιβλία αυτοβελτίωσης, είναι μερικά από τα είδη που αναδεικνύονται εδώ και αυτά είναι τα 10 βιβλία που αποτελούν τη shortlist:

Η shortlist της κατηγορία Ελληνικό Διήγημα

Τα ελληνικά διηγήματα είναι και στα Public Book Awards 2022 μία από τις 8 κατηγορίες που οι αναγνώστες καλούνται να επιλέξουν το μεγάλο νικητή. Τα 10 βιβλία που θα διεκδικήσουν το φετινό βραβείο είναι τα εξής:

Και η ελληνική ποίηση είναι εδώ!

Η ποίηση είναι ένα λογοτεχνικό είδος για το οποίο διακρίνεται η χώρας μας. Πώς θα μπορούσε να λείπει μία κατηγορία αφιερωμένη σε αυτή από τα Βραβεία Βιβλίου Public λοιπόν; 10 ποιητικές συλλογές ξεχώρισαν στην πρώτη φάση της ψηφοφορίας. Για να αναδειχθεί ο νικητής θα πρέπει να διαλέξεις μεταξύ αυτών:

Ψήφισε το καλύτερο έργο εφηβικής λογοτεχνίας

Η εφηβική λογοτεχνία, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, έχει μετατραπεί σε ένα λογοτεχνικό είδος με όλο και μεγαλύτερο κοινό. Αναπτύσσεται ταχύτατα και το απασχολούν θέματα που δεν βρίσκουμε πάντα στην «ενήλικη» λογοτεχνία. Από την ελληνική εκδοτική σκηνή της περασμένης χρονιάς ξεχώρισαν αυτά τα 10 βιβλία:

Ευ ζην: τα βιβλία που σε βοηθούν να ζήσεις καλύτερα

Με το κατάλληλο βιβλίο μπορεί να αλλάξει η ζωή σου και αυτό το βιβλίο πρέπει να ψηφίσεις στην τελευταία κατηγορία. Τα 10 σημαντικότερα βιβλία που βοήθησαν το ελληνικό αναγνωστικό κοινό ολοκληρώνουν τις shortlists των Public Book Awards 2022. Έτσι διαμορφώθηκαν οι υποψηφιότητες:

Μην χάνεις άλλο χρόνο! Ψήφισε κι εσύ για τα αγαπημένα βιβλία τις χρονιάς στο publicbookawards.gr και ανάδειξε τους τελικούς νικητές των Βραβείων Βιβλίου Public για το 2022! Μαζί με τα 8 βραβεία που επιλέγεις εσύ υπάρχουν και 3 ειδικά βραβεία φέτος. Αυτά είναι το Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα και τα Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public για Ελληνικό Μυθιστόρημα και Ελληνικό Παιδικό βιβλίο.

Η ψηφοφορία κλείνει στις 14 Ιουνίου και οι μεγάλοι νικητές θα ανακοινωθούν την Τρίτη 21 Ιουνίου!