«Σώσα»: Εσύ, τι θα θυσίαζες για την αγάπη;

Περίληψη: Ο έρωτας μας οδηγεί πολλές φορές σε αποφάσεις που δεν έχουν λογική. Σπάνια αυτές κρύβουν φόβο για τη ζωή, όμως. Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο και στον Άαρον, τον πρωταγωνιστή του «Σώσα».

Στη Βαρσοβία της δεκαετίας του 1930 η ναζιστική απειλή γίνεται κάθε μέρα και μεγαλύτερη. Όταν μάλιστα είσαι εβραϊκής καταγωγής, η απειλή αυτή έχει ακόμα πιο καταστροφικές επιπτώσεις. Σε αυτή την κατάσταση βρέθηκε ο Άαρον Γκρέιντινγκερ, γιος ραβινικής οικογένειας και κάτοικος της χασιδικής συνοικίας της Βαρσοβίας. Ο Άαρον είναι ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος «Σώσα», το οποίο έχει γραφτεί από τον νομπελίστα συγγραφέα Isaac Bashevis Singer - Διαβάστε εδώ ένα εκτενές απόσπασμα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Άαρον δεν ακολουθεί τον τυπικό τρόπο ζωής ενός Εβραίου της εποχής του. Ο δρόμος του τον οδήγησε στη λογοτεχνία και σε εφήμερες ερωτικές σχέσεις, αλλά τελικά καμία από τις δύο επιλογές δεν τον ικανοποιούν. Με τη ναζιστική Γερμανία προ των πυλών, η ζωή του φτάνει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Θα πρέπει να αποφασίσει αν θα φύγει από τη χώρα ή αν θα μείνει στην Πολωνία. Η απόφαση έμοιαζε εύκολη μιας και δεύτερη εκδοχή δεν του είχε περάσει ποτέ σοβαρά από το μυαλό.

Όλα αυτά μέχρι που ξανασυνάντησε τον παιδικό του έρωτα, τη Σώσα. Η Σώσα είναι η μόνη γυναίκα που αγάπησε πραγματικά και ξαφνικά ο Άαρον βρίσκει τον εαυτό του να βάζει το συναίσθημα πάνω από τη λογική. Αντί για την ασφαλή επιλογή της διαφυγής στις ΗΠΑ, σκέφτεται σοβαρά να μείνει στη Βαρσοβία, ακόμα κι αν αυτό μπορεί να επιφυλάσσει το θάνατό του.

Το μυθιστόρημα του Singer δεν μένει μόνο στην ανθρώπινη φύση της αγάπης -και τις συνέπειές της- αλλά προσπαθεί να απαντήσει και σε ερωτήματα που δεν έχουν απάντηση. Ερωτήματα όπως «Πώς ο Θεός επιτρέπει στο κακό να επικρατήσει;», «Είναι η θυσία συνυφασμένη με την αγάπη;» και μερικοί ακόμα ηθικοί και μεταφυσικοί προβληματισμοί ψάχνουν απάντηση.

Ένα απόσπασμα του βιβλίου μπορείς να διαβάσεις εδώ, κάνοντας κλικ στο πλήκτρο «ξεφύλλισέ το».

Μπορεί επίσης να είσαι ένας από τους τυχερούς που θα κερδίσουν το βιβλίο! Το Public και οι εκδόσεις Κίχλη χαρίζουν σε τρεις (3) τυχερούς ισάριθμα (3) αντίτυπα του βιβλίου «Σώσα».

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και οι νικητές είναι οι εξής: 

Τάκης Αναγνωστόπουλος
Πέτρος Παπανικολάου
Νίκη Λεμονή 

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή!