Περίληψη: Η λογοτεχνία αποτελεί πηγή έμπνευσης για χολιγουντιανές και όχι μόνο παραγωγές. Ας θυμηθούμε τα βιβλία που είδαμε πέρυσι αλλά και τα adaptations που περιμένουμε!
16 Φεβρουαρίου , 2024 • 4 MINS READ
16 Φεβρουαρίου , 2024 • 4 MINS READ
Περίληψη: Η λογοτεχνία αποτελεί πηγή έμπνευσης για χολιγουντιανές και όχι μόνο παραγωγές. Ας θυμηθούμε τα βιβλία που είδαμε πέρυσι αλλά και τα adaptations που περιμένουμε!
Από τις πρώτες ταινίες του βουβού κινηματογράφου μέχρι τις σύγχρονες παραγωγές που μας έρχονται από τις streaming πλατφόρμες, η σχέση που συνδέει τη λογοτεχνία με την έβδομη τέχνη είναι γνωστή. Πόσες και πόσες ταινίες έχουν εμπνευστεί από διηγήματα και μυθιστορήματα που άφησαν εποχή; Πόσοι μεγάλοι σκηνοθέτες μεγαλούργησαν μεταφέροντας μια λογοτεχνική ιστορία στη μεγάλη (και τη μικρή) οθόνη; Ένα βιβλίο που αγαπάμε είναι πάντα ένα καλό κίνητρο για να κάνουμε ακόμα μια προσθήκη στη watchlist μας.
Φυσικά, ισχύει και το αντίθετο. Μια καλογυρισμένη ταινία ή ένα επικό mini-series είναι, συνήθως, μια καλή ευκαιρία για να ανακαλύψουμε γνωστούς - και άγνωστους - συγγραφείς απ' όλο τον κόσμο. Η φετινή χρονιά είναι γεμάτη με challenges που θα σε βοηθήσουν να διαβάσεις περισσότερο. Στο challenge «Σελίδες-Spoiler alert» διαβάζουμε τα βιβλία που βρίσκονται πίσω από τις καλύτερες παραγωγές που απολαύσαμε πρόσφατα αλλά και αυτές που περιμένουμε με αγωνία μες το 2024!
Το «Προξενιό της Ιουλίας» είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες εγχώριες παραγωγές της φετινής τηλεοπτικής σεζόν. Η δραματική σειρά εποχής που υπογράφει ο Νίκος Κρητικός και ο Νίκος Ζαπατίνας είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιώργου Σ. Πολίτη. Έρωτας, πάθη, δολοπλοκίες και ένοχα μυστικά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα με φόντο την ελληνική επαρχία της δεκαετίας του '50!
Έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το Δεκέμβριο για να απολαύσουμε μία από τις καλύτερες ταινίες της περσινής χρονιάς. Λόγος φυσικά για το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου, το οποίο μετά το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Βενετίας, βάζει πλώρη και για τα Όσκαρ. Η νέα ταινία του Έλληνα δημιουργού είναι η κινηματογραφική μεταφορά τoυ βιβλίου «Χαμένα Κορμιά». Μάλιστα, το ευρηματικό έργο του Alasdair Gray έχει χαρακτηριστεί ως ένα «σύγχρονο κλασικό μυθιστόρημα που θα λάτρευαν η Mary Shelley, ο Lewis Carrol και o Arthur Conan Doyle».
Το τριάμιση ωρών έπος του Martin Scorcese είναι μια επικών διαστάσεων αναδρομή στο σκοτεινό παρελθόν της αμερικανικής ενδοχώρας και μια συνταρακτική μελέτη πάνω στη βία, τη διαφθορά και τη δύναμη της εξουσίας. Η ταινία βασίζεται στο βραβευμένο non-fiction βιβλίο «Killers of the Flower Moon» του David Grann που ρίχνει φως σε μια από τις μαύρες σελίδες στην ιστορία της αμερικανικής δύσης.
Ακόμα ένα φανταστικό βιβλίο που θαυμάσαμε σχετικά πρόσφατα στη μεγάλη οθόνη είναι «Η χαμένη κόρη» της αγαπημένης μας Elena Ferrante. Με τη σκληρή και συνάμα συγκινητική ιστορία της Λήδας, που ενσάρκωσε στην ομώνυμη ταινία η Olivia Coleman, η Ιταλίδα συγγραφέας καταδύεται στη γυναικεία φύση και στα βάθη της μητρότητας, με την ειλικρινή, ατόφια γλώσσα της που αγαπήθηκε από σινεφίλ και βιβλιόφιλους σε όλο τον κόσμο.
Αφήνουμε για λίγο στην άκρη το σινεμά και συνεχίζουμε με βιβλία που ενέπνευσαν σειρές που αγαπήσαμε. Η γραφή της Bonnie Garmus και τα οξυδερκή της σχόλια για τη ζωή, τη θρησκεία, τον φανατισμό και τον μισογυνισμό κάνουν τα «Μαθήματα χημείας» ένα απολαυστικό βιβλίο γεμάτο γέλιο και συγκίνηση. Όπως ακριβώς και η σειρά του Netflix στην οποία πρωταγωνιστεί η ταλαντούχα Brie Larson.
Οικογενειακά μυστικά, τεταμένες σχέσεις, επώδυνες συγκρούσεις και απρόσμενες ανατροπές συνθέτουν το μυθιστόρημα της Charmaine Wilkinson. Το «Black Cake» σημείωσε με την κυκλοφορία του μεγάλη επιτυχία φτάνοντας στο #2 της best-selling list των New York Times αλλά και στη διάσημη reading list του Barack Obama. Στο βιβλίο της Αμερικανίδας έχει βασιστεί και το ομώνυμο drama mini-series που προβλήθηκε πέρυσι στην πλατφόρμα του Hulu.
Συνεχίζουμε με δύο σειρές που περιμένουμε πώς και πώς να δούμε μέσα στη χρονιά. Το «Sympathizer» είναι η τηλεοπτική μεταφορά του best-seller μυθιστορήματος του Viet Thanh Nguyen, ενός από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της λεγόμενης αμερικανοασιατικής λογοτεχνίας. Ο τραγικός πόλεμος του Βιετνάμ, η αναζήτηση της ταυτότητας, η πίστη στα ιδανικά, η δύναμη του έρωτα και ο σαρωτικός αντίκτυπος της ιστορίας γίνονται ένα, σε ένα spy novel που κόβει την ανάσα.
Ακόμα ένα βιβλίο-φαινόμενο που θα έχουμε την τύχη φέτος να απολαύσουμε στην πλατφόρμα του Paramount+ είναι το «A Gentleman In Moscow». Η επερχόμενη σειρά με πρωταγωνιστή τον Ewan McGregor μας μεταφέρει στη Ρωσία την περίοδο της επανάστασης. Η σειρά, όπως και το βιβλίο του Αμερικανού Amor Towels ακολουθεί τη σύλληψη ενός Ρώσου ευγενούς που πέφτει στα χέρια των επαναστατών.
Κλείνοντας, μια σύντομη αναφορά στο θρυλικό Dune. Η εμβληματική σειρά βιβλίων του Frank Herbert δε χρειάζεται συστάσεις, μιας και είναι γνωστό το ανεξίτηλο στίγμα που έχει αφήσει στο παγκόσμιο pop culture. Η ταινία του Denis Villeneuve σύστησε το sci-fi έπος του Αμερικανού συγγραφέα σε ένα νέο κοινό, ενώ το hype λίγο πριν την κυκλοφορία του δεύτερου μέρους που περιμένουμε μέσα στη χρονιά, είναι μεγαλύτερο από ποτέ!
Φυσικά, θα ήταν αδύνατο να χωρέσουμε σε ένα άρθρο όλα εκείνα τα διαχρονικά βιβλία που έχουμε απολαύσει ως adaptations στη μικρή και μεγάλη οθόνη. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές αγαπημένες μας επιλογές. Εννοείται όμως ότι στο «Σελίδες-Spoiler alert» challenge θα ανακαλύψεις ακόμα περισσότερα φανταστικά μυθιστορήματα που έγιναν ταινίες και σειρές, για να γεμίσεις και τη watchlist και τη reading list.