Βιβλία για να γνωρίσεις την αμερικανοασιατική λογοτεχνία

Περίληψη: Η αμερικανοασιατική λογοτεχνία ξεχωρίζει αντλώντας έμπνευση από την παράδοση των χωρών της ανατολικής Ασίας. Πάρε μια γεύση από έργα κορυφαίων συγγραφέων!

Ένα λογοτεχνικό ρεύμα που γνωρίζει άνθηση στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού είναι η αμερικανοασιατική λογοτεχνία. Πολλά από τα βιβλία που έχουν γίνει best sellers τα τελευταία χρόνια φέρουν την υπογραφή Αμερικανών συγγραφέων με καταγωγή από χώρες της ανατολικής Ασίας, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Κορέα και το Βιετνάμ. Μάλιστα, στις ΗΠΑ ο Μάιος είναι αφιερωμένος στην πολιτιστική κληρονομιά των Αμερικανοασιατών οι οποίοι σήμερα ξεπερνούν σε πληθυσμό τα 24 εκατομμύρια! Είναι επομένως μια πολύ καλή ευκαιρία για να γνωρίσουμε Αμερικανοασιάτες συγγραφείς που έχουν ξεχωρίσει για το έργο τους.

Πέντε βιβλία-σταθμοί στην αμερικανοασιατική λογοτεχνία

Πρώτη πρότασή μας «Ο συνοδοιπόρος» του Αμερικανο-βιετναμέζου Viet Thanh Nguyen . Στο συγκλονιστικό μυθιστορηματικό του ντεμπούτο, ο Viet Thanh Nguyen δίνει μια διαφορετική οπτική για τον Πόλεμο του Βιετνάμ, απαλλαγμένη από τα στερεότυπα και τις παγιωμένες αντιλήψεις που χαρακτηρίζουν αυτή την πολυτάραχη ιστορική περίοδο. Ο «Συνοδοιπόρος» είναι η ιστορία ενός ανθρώπου σε σύγκρουση. Διπλός πράκτορας, εξόριστος και μετανάστης, ο ανώνυμος αφηγητής βρίσκεται σε μια αέναη αναζήτηση προσπαθώντας να ανακαλύψει το ποιος πραγματικά είναι. «Ο συνοδοιπόρος» είναι πολλά παραπάνω από ένα κατασκοπευτικό θρίλερ. Με συναρπαστικό και ταυτόχρονα συγκινητικό τρόπο, o συγγραφέας μιλά για την ματαιότητα και την κληρονομιά του πολέμου αλλά και για έννοιες όπως η φιλία, ο έρωτας και η προδοσία. Το πρώτο μυθιστόρημα του Viet Thanh Nguyen, έχει αποσπάσει δεκάδες βραβεία, μεταξύ των οποίων και το βραβείο Pulitzer για τη λογοτεχνία το 2016.

Ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της αμερικανοασιατικής λογοτεχνίας είναι ο Ocean Vuong.  Στο πρώτο μυθιστόρημα του Ocean Vuong με τίτλο «Στη Γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι» , βλέπουμε το γράμμα ενός γιου προς την μητέρα του. Ο ίδιος γνωρίζει όμως πως θα μείνει αδιάβαστο και αναπάντητο καθώς η μητέρα του είναι αναλφάβητη. Ξεκινώντας από τον Πόλεμο του Βιετνάμ και φτάνοντας έως την εγκατάσταση της οικογένειας του στην Αμερική, ο ήρωας Λιτλ Ντογκ κάνει μια σπαρακτική κατάθεση ψυχής αναζητώντας τη λύτρωση. Με συγκλονιστικό τρόπο περιγράφει τα τραγικά βιώματα της οικογένειας του αλλά και τα ψυχικά τραύματα που ο ίδιος φέρει από τη συχνά βίαιη μητέρα του. Ο λυρισμός του πολυβραβευμένου ποιητή Ocean Vuong διαπερνά και το μυθιστορηματικό του ντεμπούτο, προσφέροντας στον αναγνώστη μια ωμή αλλά βαθύτατα θαρραλέα εξομολόγηση. Το βιβλίο «Στη Γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι» έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές, ενώ ήταν υποψήφιο για το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ το 2019. Την ίδια χρονιά, η εφημερίδα Washington Post συμπεριέλαβε το μυθιστόρημα στη λίστα με τα 10 καλύτερα βιβλία της χρονιάς.

Συνεχίζουμε με το ιστορικό μυθιστόρημα “How Much of These Hills is Gold” της Αμερικανίδας με κινεζική καταγωγή C Pam Zhang. Το μυθιστόρημα της C Pam Zhang ακολουθεί την ιστορία δύο παιδιών μεταναστών, στην προσπάθεια τους να βρουν ένα πραγματικό σπίτι μετά το θάνατο των γονιών τους. Το συγγραφικό ντεμπούτο της C Pam Zhang διαδραματίζεται στην αμερικανική Δύση την εποχή του «πυρετού του χρυσού» ενώ είναι άμεσα επηρεασμένο από τα βιώματα της ίδιας της συγγραφέως. Μοναδικά ανθρώπινο και με μαγευτική γραφή, το “How Much of These Hills is Gold” πραγματεύεται το θέμα της μετανάστευσης, του «ανήκειν» και της λαχτάρας για μια πατρίδα. Το best-seller της C Pam Zhang κέρδισε γρήγορα κριτικούς και αναγνώστες, ενώ το 2020 μπήκε στη longlist του Booker Prize.

asian-american-writers-01

Αν έχεις επαφή, έστω και αποσπασματικά με τη διεθνή λογοτεχνία, σίγουρα θα έχεις ακούσει για το «Μικρές φωτιές παντού» της Celeste Ng. Το δεύτερο μυθιστόρημα της Αμερικανίδας με καταγωγή από την Κίνα, έγινε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο σχεδόν από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε. Στήνοντας μια ενδιαφέρουσα πλοκή, και ψυχογραφώντας σε βάθος τους χαρακτήρες, η Celeste Ng αγγίζει διαχρονικά ζητήματα όπως η μητρότητα, η φιλία, η σεξουαλικότητα και ο θεσμός της οικογένειας. Στο «Μικρές φωτιές παντού», η συγγραφέας δείχνει ποσό πραγματικά εύθραυστες μπορούν να γίνουν οι οικογενειακές ισορροπίες, καθώς ακόμα και ένα μικρό μυστικό είναι δυνατόν να τις διαλύσει. Το «Μικρές φωτιές παντού» έχει πουλήσει εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα, ενώ το 2017 αναδείχθηκε το καλύτερο μυθιστόρημα σε Amazon και Goodreads.

Άλλη μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση είναι το “If I Had Your Face” της Αμερικανοκορεάτισσας Frances Cha. Στο “If I Had Your Face” βλέπουμε τη ζωή τεσσάρων γυναικών της Σεούλ, οι οποίες μάχονται να διατηρήσουν την προσωπικότητά τους σε μια κοινωνία όπου τα ανέφικτα πρότυπα ομορφιάς και η άτεγκτη κοινωνική ιεραρχία υπαγορεύουν την κάθε τους κίνηση. Το ντεμπούτο της Frances Cha είναι μια πραγματεία πάνω στο γυναικείο πνεύμα και δύναμη αλλά και ένα ισχυρό κατηγορώ στον πατριαρχικό χαρακτήρα της σύγχρονης κορεατικής κοινωνίας.

Το σημερινό ταξίδι στον κόσμο της αμερικανοασιατικής λογοτεχνίας έφτασε στο τέλος του. Για ακόμα περισσότερες προτάσεις σε κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μείνε συντονισμένος στο Public Blog!