Βιβλία που θα σε ταξιδέψουν σε κόσμους φανταστικούς

Περίληψη: Η λογοτεχνία του φανταστικού μπαίνει σε πρώτο πλάνο τον Οκτώβριο! Ταξίδεψε σε μυθικούς κόσμους με δράκους, ξωτικά, θεούς και δαίμονες, μέσα από τις σελίδες.

Τεράστια τέρατα, θυμωμένοι θεοί, παράτολμες περιπέτειες, μυστηριώδης μαγεία, καθηλωτικοί κόσμοι. Ή αλλιώς, λογοτεχνία του φανταστικού! Ανοίγοντας τις σελίδες ενός βιβλίου φαντασίας μπαίνεις σε ένα άλλο, παράλληλο σύμπαν. Ένα σύμπαν που δεν λείπουν οι άνθρωποι, αλλά στο οποίο κυριαρχούν μάγοι, ξωτικά, ή σκοτεινές δυνάμεις. Γιατί να διαβάσει κανείς λογοτεχνία του φανταστικού όμως; Δράκοι, ξωτικά και μαγεία μπορεί να σου ακούγονται κάπως «παιδιάστικα», αλλά ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Στη λογοτεχνία του φανταστικού θα εντοπίσεις εξαιρετικά ώριμα θέματα, καταστάσεις και πρωταγωνιστές, οπότε δεν πρέπει να την αποκλείσεις από την αναγνωστική σου λίστα. Αυτό τον Οκτώβριο στρέφουμε την προσοχή μας στο σημείο όπου συναντιούνται η φαντασία και το βιβλίο, για να ταξιδέψουμε μαζί σε εξωπραγματικούς κόσμους.

Γιατί θα αγαπήσεις τη λογοτεχνία του φανταστικού

Ένας από τους λόγους που αγαπάμε τα βιβλία είναι γιατί ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα και γινόμαστε για λίγο κομμάτι μίας άλλης ιστορίας, έστω και ως εξωτερικοί παρατηρητές. Αυτό το συναίσθημα θα σου προσφέρει και η λογοτεχνία του φανταστικού, αλλά επαυξημένο. Escapism σε υπερθετικό βαθμό! Άλλα είδη σε κρατούν στον πραγματικό κόσμο αλλά έχουν ενδιαφέρουσες ιστορίες να σου διηγηθούν. Όχι τα fantasy books. Στη λογοτεχνία του φανταστικού μεταφέρεσαι σε κόσμους με διαφορετικά πλάσματα, άλλους κανόνες και μέρη που ούτε τα είχες ονειρευτεί. Διαβάζοντας για αυτά, λοιπόν, «χάνεσαι» σε άγνωστα μονοπάτια και δεν θες να κλείσεις το βιβλίο.

Αυτό με τη σειρά του θα εξάψει τη φαντασία σου! Θα διαβάζεις τις περιγραφές για μεγαλειώδη κτίρια, παράξενα τέρατα, πρωτόγνωρες μηχανές και θα φτιάχνεις εικόνα για όλα αυτά στο μυαλό σου. Κανένα άλλο είδος δεν μπορεί να το κάνει τόσο έντονα αυτό. Η δημιουργικότητά σου θα πάρει ένα boost χάρη στα βιβλία φαντασίας.

Οι άνθρωποι, όμως, παραμένουν κύριο συστατικό και στα μυθιστορήματα φαντασίας. Μέσα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά των κόσμων, όμως, δίνεται οι ευκαιρία στους συγγραφείς, και μετέπειτα σε εμάς τους αναγνώστες, να εξερευνήσουμε γνώριμα συναισθήματα μέσα από μία νέα οπτική. Οι καταστάσεις που βιώνουν οι πρωταγωνιστές ξυπνούν μέσα τους -και μέσα μας- πρωτόγονους φόβους και θεμελιώδη ένστικτα που δημιουργούν σκέψεις και ερωτήματα. Καταφέρνουν έτσι να μας κάνουν να αντιμετωπίσουμε σκέψεις που δεν θα πέρναγαν από το μυαλό μας υπό κανονικές συνθήκες.

Σειρές βιβλίων που πρέπει να ανακαλύψεις

Έφτασε η στιγμή να ανακαλύψεις τη λογοτεχνία του φανταστικού. Βάλε reading challenge στον εαυτό σου για τον Οκτώβριο να διαβάσεις περισσότερα βιβλία φαντασίας. Για να μην γίνει πολύ challenging το challenge όμως, συγκεντρώσαμε μερικές must-read προτάσεις που αξίζει 100% να εξερευνήσεις. Μπορεί και να τις έχεις δει στην οθόνη, αλλά το βιβλίο είναι άλλο πράγμα.

Όταν μιλάμε για προτάσεις από τη λογοτεχνία του φανταστικού, όλα ξεκινούν από τον σύγχρονο «πατέρα» του είδους, τον J.R.R. Tolkien. «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» και όλα τα βιβλία που ανήκουν στο σύμπαν της Μέσης Γης είναι ουσιαστικά η βάση για πολλά από τα χαρακτηριστικά του fantasy που υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Έχεις δεις τις ταινίες, βλέπεις τη σειρά, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με τα βιβλία! Γι’ αυτό ξεκίνα διαβάζοντας τα αριστουργήματα του Tolkien. Επάνω στα θεμέλια που έθεσε ο Tolkien βασίστηκε και ο Robert Jordan για να ξεκινήσει τη σειρά βιβλίων «The Wheel of Time». Ο Αμερικάνος συγγραφέας εμπνεύστηκε από τη «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού» για τους χαρακτήρες του δικού του πρώτου μυθιστορήματος της σειράς, το «The Eye of the World».

Στη σύγχρονη λογοτεχνία του φανταστικού άλλη είναι η σειρά που έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε φυσικά για τη σειρά «A Song of Ice and Fire» από τον George R.R. Martin. Ήδη από το 1996, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο, το έργο του Martin γνώρισε μεγάλη εκδοτική επιτυχία, αλλά από την πρεμιέρα του Game of Thrones και έπειτα η απήχηση των βιβλίων έχει εκτοξευθεί. Μία ακόμα σειρά βασισμένη στα βιβλία του παίζει αυτή την περίοδο, το «House of the Dragon», και έτσι το σύμπαν των επικών βιβλίων φαντασίας του Martin παραμένει στο μυαλό αναγνωστών και θεατών.

Και μιας και μιλήσαμε για τηλεοπτικές σειρές, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στην εκπληκτική πρώτη σεζόν του «The Sandman» από το Netflix! Ο πρώτος κύκλος μας εξέπληξε ευχάριστα και ελπίζουμε πως η σειρά θα ανανεωθεί. Άλλωστε, υπάρχει αρκετό υλικό ακόμα καθώς και αυτή η σειρά γεννήθηκε από τη λογοτεχνία. Δημιουργός της ο Neil Gaiman που υπογράφει τα graphic novels «The Sandman». Και θα κλείσουμε με μία ακόμα σειρά βιβλίων φαντασίας που ενέπνευσε τη δημιουργία τηλεοπτικής σειράς. Αυτή είναι το «Shadow and Bone» της Leigh Bardugo. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε την δεύτερη σεζόν. Επειδή αυτή αργεί ακόμα, όμως, μπορείς απλά να διαβάσεις τα βιβλία!

Τι λες λοιπόν; Ο Οκτώβριος θα είναι και για εσένα μήνας της λογοτεχνίας του φανταστικού;