Ανακοινώθηκε η shortlist του Women's Prize for Fiction 2022!

Περίληψη: Η shortlist του φετινού Women’s Prize for Fiction ανακοινώθηκε! Ποια είναι τα 6 καλύτερα μυθιστορήματα που κέρδισαν μία θέση σε αυτή;

Ύστερα από την επιτυχημένη ανακοίνωση της longlist για το Women’s Prize for Fiction 2022, ανακοινώθηκε χθες η αντίστοιχη shortlist. Ο κατάλογος των βιβλίων να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως φαντάσματα, έμφυλη βία και ψυχική ασθένεια, με σκηνικά που εκτείνονται από την Ανταρκτική μέχρι την Κύπρο! 

Με την πρόεδρο των κριτών και best seller συγγραφέα να είναι η Mary Ann Sieghart, και στην κριτική επιτροπή να βρίσκονται η Lorraine Candy, βραβευμένη δημοσιογράφος και εκδότρια, η Dorothy Koomson, παγκόσμια bestseller μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και podcaster, η Anita Sethi, βραβευμένη συγγραφέας και λογοτεχνική δημοσιογράφος και η Pandora Sykes, δημοσιογράφος, ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός και συγγραφέας, η shortlist ανακοινώθηκε χθες ύστερα από πολύ σκέψη.

Η πρόεδρος των κριτών Mary Ann Sieghart δήλωσε: "Φέτος είχαμε εξαιρετικά υψηλή ποιότητα υποψηφιοτήτων, γεγονός που έκανε ιδιαίτερα δύσκολη τη μείωση της longlist των 16 μυθιστορημάτων στην shortlist των 6. Όμως, ο κατάλογος των επιλαχόντων περιλαμβάνει ένα ποικίλο φάσμα ιστοριών, θεμάτων, σκηνικών και συγγραφέων, από την εμπειρία μιας ιθαγενούς Αμερικανίδας σε ένα στοιχειωμένο βιβλιοπωλείο μέχρι μια γυναίκα αεροπόρο των πρώτων χρόνων στην Ανταρκτική. Η αφήγηση ενός μυθιστορήματος γίνεται από ένα δέντρο, ενός άλλου γίνεται από ένα βιβλίο. Κάποια είναι πολύ αστεία, άλλα συγκινητικά, ενώ κάποια άλλα συνδυάζουν γέλιο και συγκίνηση μαζί. Εμείς οι κριτές τα διαβάσαμε όλα και σας τα προτείνουμε ως τα καλύτερα μυθιστορήματα που γράφτηκαν από γυναίκες και εκδόθηκαν τον περασμένο χρόνο. Το μόνο πρόβλημά μας τώρα θα είναι να αναδείξουμε τη νικήτρια ανάμεσα σε αυτά τα έξι λαμπρά μυθιστορήματα".

Ποια είναι όμως η φετινή shortlist; Ας δούμε αναλυτικά τα 6 μυθιστορήματα που έχουν μπει στην τελική ευθεία για την ανάδειξη του νικητή του Women’s Prize for Fiction 2022!

Great Circle της Maggie Shipstead

H Μάριαν Γκρέιβς καθοδηγείται από την ανάγκη για ελευθερία και κίνδυνο. Αποφασισμένη να ζήσει μια ανεξάρτητη ζωή, αντιστέκεται στην έλξη του παιδικού της έρωτα και «καίγεται» από τους λαμπερούς εραστές. Αλλά η εμμονή της με τις πτήσεις την κατατρώει περισσότερο. Τώρα, καθώς ετοιμάζεται να εκπληρώσει τη μεγαλύτερη φιλοδοξία της, να κάνει τον γύρο του κόσμου, η Μάριαν προσγειώνεται σε μια επικίνδυνη έρημο πάγου. Πάνω από μισό αιώνα αργότερα, η προβληματική σταρ του κινηματογράφου Χάντλεϊ Μπάξτερ έλκεται αμείλικτα για να υποδυθεί την αινιγματική πιλότο στην οθόνη. Είναι ένας ρόλος που θα την οδηγήσει σε μια απροσδόκητη ανακάλυψη, ρίχνοντας φως στην ιστορία της άγνωστης Μάριαν Γκρέιβς.

Sorrow and Bliss της Meg Mason

Όλοι λένε στη Μάρθα Φρίελ ότι είναι έξυπνη και όμορφη, μια λαμπρή συγγραφέας που έχει αγαπηθεί από έναν άνδρα, τον σύζυγό της Πάτρικ. Γιατί λοιπόν όλα είναι χαλασμένα; Γιατί η Μάρθα -στα όρια των 40 ετών- είναι χωρίς φίλους, σχεδόν άνεργη και τόσο συχνά λυπημένη; Και γιατί ο Πάτρικ αποφάσισε να φύγει; Ίσως είναι απλά πολύ ευαίσθητη. Ή ίσως κάτι δεν πάει καλά. Κάτι που ίσως έσπασε όταν μια μικρή βόμβα έσκασε στον εγκέφαλό της, στα 17 της, και την άφησε αλλαγμένη με έναν τρόπο που κανένας γιατρός ή θεραπευτής δεν μπόρεσε ποτέ να εξηγήσει. Αναγκασμένη να επιστρέψει στο πατρικό της σπίτι για να ζήσει με τους δυσλειτουργικούς, μποέμ γονείς της, η Μάρθα έχει μια τελευταία ευκαιρία να ανακαλύψει αν ξεκινώντας από την αρχή, θα καταφέρει να γράψει ένα καλύτερο τέλος για τη ζωή της.

The Book of Form and Emptiness της Ruth Ozeki

Μετά τον τραγικό θάνατο του πατέρα του, ο δεκατετράχρονος Μπένι αρχίζει να ακούει φωνές. Οι φωνές ανήκουν στα πράγματα του σπιτιού του και ακούγονται ποικιλοτρόπως ευχάριστες, θυμωμένες ή λυπημένες. Στη συνέχεια, η μητέρα του αναπτύσσει ένα σύνδρομο αποθησαύρισης και οι φωνές γίνονται όλο και πιο έντονες. Όταν η αγνόησή τους δεν αποδίδει, ο Μπένι αναζητά καταφύγιο στη σιωπή μιας μεγάλης δημόσιας βιβλιοθήκης. Εκεί συναντά μία μαγευτική καλλιτέχνη του δρόμου με ένα αυτάρεσκο κουνάβι -έναν άστεγο φιλόσοφο-ποιητή που τον ενθαρρύνει να βρει τη δική του φωνή ανάμεσα στους πολλούς- και το δικό του Βιβλίο, που αφηγείται τη ζωή του Μπένι και τον μαθαίνει να ακούει τα πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία.

The Bread the Devil Knead της Lisa Allen-Agostini 

Η Alethea Lopez πρόκειται να κλείσει τα 40 της χρόνια. Μοντέρνα, ζωηρή και ανεξάρτητη, διευθύνει μια μπουτίκ στο κέντρο της πόλης, αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες καλύπτει τις μελανιές από τον βίαιο σύντροφό της και αναζητά παρηγοριά σε μια σχέση με το αφεντικό της. Όταν γίνεται μάρτυρας της δολοφονίας μιας γυναίκας από έναν ζηλιάρη εραστή, η πραγματικότητα του δικού της μέλλοντος έρχεται πολύ κοντά στο σπίτι της. Φέρνοντάς μας την αλήθεια της με μια συγκλονιστική, αμείλικτη φωνή από το Τρινιντάντ, η Alethea ξετυλίγει αναμνήσεις που καταπιέζει από την παιδική της ηλικία και αρχίζει να καταλαβαίνει το πρόσωπο που έχει γίνει. Το επόμενο βήμα της είναι να αποφασίσει ποια γυναίκα θέλει να γίνει.

The Island of Missing Trees της Elif Shafak 

Το 1974 στην Κύπρο δύο έφηβοι συναντιούνται σε μια ταβέρνα στην πόλη που και οι δύο αποκαλούν σπίτι τους. Η ταβέρνα είναι το μόνο μέρος όπου ο Κώστας, που είναι Έλληνας και χριστιανός, και η Ντεφνέ, που είναι Τουρκάλα και μουσουλμάνα, μπορούν να συναντηθούν, κρυφά, κρυμμένοι κάτω από τα δοκάρια. Αυτό το μέρος σε κάνει να ξεχνάς, έστω και για λίγες ώρες, τον έξω κόσμο και τις άκρατες θλίψεις του. Στο κέντρο της ταβέρνας, μέσα από μια κοιλότητα στην οροφή, φυτρώνει μια συκιά. Αυτό το δέντρο θα γίνει μάρτυρας των σιωπηλών, ευτυχισμένων συναντήσεών τους, των σιωπηλών, κρυφών αναχωρήσεών τους- και το δέντρο θα είναι εκεί όταν ξεσπάσει ο πόλεμος, όταν η πρωτεύουσα γίνει ερείπια, όταν οι έφηβοι εξαφανιστούν και διαλυθούν. Δεκαετίες αργότερα, στο βόρειο Λονδίνο, η δεκαεξάχρονη Άντα Καζαντζάκη δεν έχει επισκεφθεί ποτέ το νησί όπου γεννήθηκαν οι γονείς της. Απεγνωσμένη για απαντήσεις, προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι των χρόνων των μυστικών, του χωρισμού και της σιωπής. Η μόνη σύνδεση που έχει με τη γη των προγόνων της είναι ένας Ficus Carica που φύεται στον κήπο του σπιτιού τους.

The Sentence της Louise Erdrich

Ένα μικρό ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο στη Μινεάπολη στοιχειώνεται από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Νοέμβριο του 2020 από τον πιο ενοχλητικό πελάτη του καταστήματος. Η Φλόρα πεθαίνει την ημέρα των Αγίων Πάντων, αλλά δε θα φύγει από το κατάστημα. Η Τούκι, η οποία έχει πιάσει δουλειά πουλώντας βιβλία μετά από χρόνια φυλάκισης, πρέπει να λύσει το μυστήριο αυτού του στοιχειώματος, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να κατανοήσει όλα όσα συμβαίνουν στη Μινεάπολη κατά τη διάρκεια ενός έτους θλίψης, έκπληξης, απομόνωσης και οργισμένης αναμέτρησης. 

Η νικήτρια του φετινού Women’s Prize for Fiction θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022. Γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι στο Public Blog για τα αποτελέσματα!