Moby Dick: 169 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του

Περίληψη: Έχουν περάσει σχεδόν 170 χρόνια από την ημέρα που ο Moby Dick, το μυθιστόρημα του Herman Melville, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά. Μπορεί να είναι παλιό αλλά καταφέρνει να είναι επίκαιρο όσο κανένα άλλο έργο του 19ου αιώνα.

Τον Οκτώβριο του 1851 στο περιοδικό Harper’s έγινε η πρώτη δημοσίευση του κεφαλαίου «The Town Ho's Story» από ένα βιβλίο που δεν είχε ακόμα φτάσει στα ράφια των βιβλιοπωλείων της εποχής. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 18 Οκτωβρίου, εκδόθηκε στο Λονδίνο το βιβλίο «The Whale», το οποίο κυκλοφόρησε αρχικά σε 3 τόμους. Η φάλαινα αυτή είναι ο Moby Dick και οι τρεις τόμοι αποτελούν την πλήρη ιστορία του ομώνυμου βιβλίου από τον Herman Melville.

Το βιβλίο πραγματεύεται την εμμονική αποστολή εκδίκησης του καπετάνιου Αχαάβ εναντίον μιας λευκής φάλαινας, που τον άφησε χωρίς το πόδι του σε προηγούμενο ταξίδι. Την ιστορία του καπετάνιου διηγείται ο Ισμαήλ, ένας ναύτης επάνω στο φαλαινοθηρικό Pequod, το καράβι του οποίου ηγείται ο καπετάνιος Αχαάβ.

Μπορεί να έχουν περάσει τόσα χρόνια από την συγγραφή του μυθιστορήματος, αλλά μέσα από την ιστορία πηγάζουν μηνύματα που κάνουν το Moby Dick να είναι επίκαιρο ακόμα και σήμερα. Ο Herman Melville ήταν τρομερά προοδευτικός για την εποχή του. Στο Moby Dick συναντάμε θέματα, όπως η ομοφυλοφιλία μεταξύ των ναυτών, ενώ μερικοί από τους χαρακτήρες είναι έγχρωμοι, πράγμα σπάνιο για ένα μυθιστόρημα στα μέσα του 19ου αιώνα.

Η διορατικότητα του Melville είναι όμως ο λόγος που το Moby Dick παραμένει επίκαιρο. Ο ίδιος υπήρξε έμπειρος θαλασσοπόρος και στο βιβλίο του βλέπει, ήδη από το 1850, πως ο πλανήτης οδηγείται σε γεγονότα εξαφάνισης και σε σημαντικές αλλαγές στο κλίμα. Ίσως εκεί κρύβεται και ένα σημείο ταύτισης του καπετάνιου Αχαάβ με σύγχρονους ηγέτες, που εστιάζουν την προσοχή τους σε ζητήματα μικρής σημασίας την ώρα που ο πλανήτης οδηγείται σε αδιέξοδο.

Ο Moby Dick είναι μια θαλασσινή ιστορία που όμως, χάρη στη διορατικότητα του Herman Melville, είναι σημαντική ακόμα και σήμερα. Μπορεί όσο ζούσε ο συγγραφέας το βιβλίο να μην έγινε ποτέ εμπορική επιτυχία, αλλά σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα της αμερικάνικης λογοτεχνίας.