Ο Μαραθώνιος θέλει διάβασμα: Ιστορίες που εμπνέουν και συγκινούν

Περίληψη: O Μαραθώνιος απαιτεί μία ξεχωριστή προσέγγιση και γι’ αυτό συγκεντρώσαμε σε ένα άρθρο τα καλύτερα βιβλία για να ανταποκριθείς στην πρόκληση.

Ένα από τα ιστορικότερα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού, ο μαραθώνιος δρόμος, είναι ένα από τα πιο απαιτητικά. Για τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων, τα 42 του χιλιόμετρα αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Αν θες κι εσύ να τρέξεις την ίδια διαδρομή με το Φειδιππίδη, τότε θα πρέπει να προετοιμαστείς κατάλληλα. Ακόμα και για έμπειρους δρομείς, ο Μαραθώνιος απαιτεί μία ξεχωριστή προσέγγιση και γι’ αυτό συγκεντρώσαμε σε ένα άρθρο τα καλύτερα βιβλία για να ανταποκριθείς στην πρόκληση.

Βιβλία στα Αγγλικά

Πρώτο βήμα για να ξεκινήσεις να προετοιμάζεσαι για το Μαραθώνιο είναι να βρεις το κίνητρο μέσα σου για να αρχίσεις να τρέχεις. Μπορεί το τρέξιμο να είναι μέρος της καθημερινότητάς σου μπορεί και όχι, αλλά, όλοι έχουμε μέρες που δυσκολευόμαστε να σηκωθούμε από τον καναπέ. Την απάντηση σε αυτό το πρόβλημα δίνει το «The Happy Runner» και το «Jog On». Τα βιβλία αυτά θα σε βοηθήσουν να γνωρίσεις τα οφέλη του τρεξίματος και το πως ακόμα και μία μικρή καθημερινή διαδρομή μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου. Ή μπορεί το «Epic Runs of the World» να σου δώσει την έμπνευση που ψάχνεις. Πρόκειται για μία συλλογή με μερικές από τις ομορφότερες διαδρομές, τόσο αστικές όσο και υπαίθριες που θα σε «αναγκάσουν» να φορέσεις τα αθλητικά σου και να αρχίσεις το τρέξιμο.

Τώρα που πήρες την απόφαση να ξεκινήσεις την εξάσκηση, κάνε το σωστά. Το «Running a Marathon For Dummies» έχει μυστικά εξάσκησης για πρωτάρηδες μαραθωνοδρόμους αλλά και για έμπειρους δρομείς που θέλουν να ανεβούν επίπεδο. Με το «Fast Exercise» θα ανακαλύψεις βήμα-βήμα τους σωστούς τρόπους για να χτίσεις το σώμα σου για τις απαιτήσεις του Μαραθωνίου.

Βιβλία στα Ελληνικά

Για κάποιους υπεραθλητές όπως ο Κωνσταντίνος Καρνάζης όμως, τα 42 χιλιόμετρα είναι απλά η προπόνησή τους. Ο Ελληνοαμερικανός υπερμαραθωνοδρόμος έχει τρέξει 563 χιλιόμετρα συνεχόμενα για τρεις ημέρες. Στο βιβλίο «Υπερμαραθωνοδρόμος» μας παρουσιάζει την ιστορία του. Το ίδιο συναρπαστική και η αναβίωση του «Δρόμου προς τη Σπάρτη» όπου και πάλι ο Κωνσταντίνος Καρνάζης αποφασίζει να ολοκληρώσει το Σπάρταθλο καταναλώνοντας τις ίδιες τροφές με εκείνες που θα είχε στη διάθεσή του ένας δρομέας το 490π.Χ.

Μπορεί το εγχείρημα να μοιάζει μεγάλο, αλλά οποιοδήποτε μπορεί να γίνει δρομέας. Η διαδρομή περιλαμβάνει σίγουρα πολύ πόνο και δυσκολίες αλλά η ευφορία που συνοδεύει η επιτυχία των καθημερινών σου στόχων είναι ασύγκριτο συναίσθημα. Την ψυχολογική πλευρά του δρομέα εξερευνά ο Matthew Inman, δημιουργός του πολύ δημοφιλούς web comic The Oatmeal, στο βιβλίο με τον απλό τίτλο «Τρέξιμο». Ο Christopher McDougall από την άλλη, επιλέγει να αναδείξει την Ινδιάνικη φυλή Ταραουμάρα, οι άνθρωποι της οποία είναι γεννημένοι για να τρέχουν. Το «Born to Run» θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα το ανθρώπινο σώμα και πως αυτό είναι ιδανικά προσαρμοσμένο για να τρέχει.

Τελευταίο κομμάτι του παζλ για κάθε αθλητή είναι η διατροφή. Το Dietstories του Μάνου Δημητρούλη είναι γεμάτο από υγιεινές, θρεπτικές και απολαυστικές συνταγές, όλες με λιγότερες από 400 θερμίδες.

Στο Public θα βιβλία για όλα τα αγαπημένα σου αθλήματα, όχι μόνο για το τρέξιμο. Αν αποφασίσεις να τρέξεις κι εσύ στο Μαραθώνιο κάνε το με τη βοήθεια του Public. Και να θυμάσαι, δεν έχει σημασία ο χρόνος, αλλά ο τερματισμός. Όσο χρόνο κι αν σου πάρει, το να φτάσεις μέχρι το νήμα ενός Μαραθωνίου αποτελεί από μόνο του σπουδαίο επίτευγμα.