Περίληψη: Τα Public δημιουργησαν τον απόλυτο οδηγό μελέτης της αρχαίας γραμματείας ώστε να βρίσκεις εύκολα τα βιβλία που σε ενδιαφέρουν, χωρίς να χάνεσαι στο ψάξιμο!
7 Νοεμβρίου , 2022 • 3 MINS READ
7 Νοεμβρίου , 2022 • 3 MINS READ
Περίληψη: Τα Public δημιουργησαν τον απόλυτο οδηγό μελέτης της αρχαίας γραμματείας ώστε να βρίσκεις εύκολα τα βιβλία που σε ενδιαφέρουν, χωρίς να χάνεσαι στο ψάξιμο!
Μπορεί να έχουν μεσολαβήσει δυόμιση χιλιετίες από τη εποχή της κλασικής αρχαιότητας, ωστόσο η αρχαιοελληνική σκέψη συνεχίζει να στέκεται πνευματικός φάρος για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αν και όλοι γνωρίζουμε το σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε η αρχαία ελληνική γραμματεία στην εξέλιξη του δυτικού – και όχι μόνο – πολιτισμού, η μελέτη της παραμένει σήμερα δύσκολη υπόθεση. Σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Κάκτος κάνουμε τη μελέτη των αρχαίων προσιτή σε όλους. Τώρα, τα «άπαντα» κάθε συγγραφέα προσφέρονται σε ειδικά bundles, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο της σωζόμενης αρχαιοελληνικής γραμματείας. Στόχος μας να δημιουργήσουμε έναν οδηγό πλοήγησης στις σημαντικότερες κατηγορίες μέσα από μια σύγχρονη οπτική. Εκτός από μετάφραση, κάθε βιβλίο της συλλογής «Οι Έλληνες» περιλαμβάνει το πρωτότυπο αρχαίο κείμενο, εισαγωγή και σχόλια, λειτουργώντας ως πυξίδα σε ένα αναγνωστικό ταξίδι που διανύει χιλιετίες.
Μία από τις επιστήμες που οφείλει την ύπαρξή της στους στοχαστές της Αρχαίας Ελλάδας είναι η ιστορία. Πολλές από τις βάσεις της σύγχρονης ιστορικής επιστήμης μπήκαν κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα π.Χ. Ηρόδοτος και Θουκυδίδης ήταν οι πρώτοι που προσπάθησαν συστηματικά να παραδώσουν μια τεκμηριωμένη ερμηνεία του παρελθόντος. Ο λεγόμενος «Πατέρας της Ιστορίας» κατέγραψε αναλυτικά τις αιτίες που οδήγησαν στους Περσικούς Πολέμους καθώς και τα πρόσωπα που καθόρισαν τα γεγονότα. Ο Θουκυδίδης από την πλευρά του ήταν ο πρώτος που προσέγγισε με επιστημονικά κριτήρια την ιστορία, περιγράφοντας υπό το πρίσμα του ιστορικού τα αίτια και τις επιπτώσεις του αιματηρού Πελοποννησιακού Πολέμου. Η σειρά των Εκδόσεων Κάκτος περιλαμβάνει το πλήρες έργο των δύο πρώτων ιστορικών, οι οποίοι άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το παρελθόν, κατανοούμε το παρόν και οραματιζόμαστε το μέλλον.
«O δε ανεξέταστος βίος ου βιωτός ανθρώπω». Ο αφορισμός αυτός του Σωκράτη, είναι η γενεσιουργός αιτία της φιλοσοφίας, που ανδρώθηκε στην Ελλάδα της αρχαϊκής, κλασικής και ελληνιστικής εποχής. Ο στοχασμός των προσωκρατικών φιλοσόφων άνοιξε το δρόμο για τα μεγάλα ερωτήματα της ύπαρξης, με τα οποία καταπιάστηκαν στη συνέχεια ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας. Η σκέψη των τριών αυτών ανδρών επηρέασε όσο καμία άλλη την πνευματική εξέλιξη της ανθρωπότητας, ακόμα και χιλιάδες χρόνια μετά το θάνατό τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως θεωρούνται η μετουσίωση της φιλοσοφικής αναζήτησης, και παραμένουν σημείο αναφοράς για όλους τους μεγάλους διανοητές της ιστορίας. Οι πλατωνικοί διάλογοι όρισαν την ηθική, την αισθητική και την πολιτική ως αντικείμενο της φιλοσοφίας, ενώ η περίφημη Πολιτεία αποτελεί το απόλυτο έργο γύρω από την αρετή και τη δικαιοσύνη.
Ο Αριστοτέλης συνέχισε στο δρόμο που χάραξε ο Πλάτωνας, χωρίς να διστάζει όμως να έρθει σε «ρήξη» με τα διδάγματα του δασκάλου του. Στα Ηθικά Νικομάχεια, βρίσκουμε πολλές από τις πρωτοποριακές ιδέες του Αριστοτέλη για την «ενάρετη ζωή». Πολυμαθής και με αστείρευτη έμπνευση, ο Αριστοτέλης ασχολήθηκε επίσης με πολλούς κλάδους όπως η βιολογία, η φυσική και η ψυχολογία. Στη σειρά των Εκδόσεων Κάκτος, βρίσκουμε επίσης έργα πολλών ακόμα φιλοσόφων που μίλησαν για την αναζήτηση του ευ ζην, - αυτό που σήμερα ονομάζουμε αυτοβελτίωση - όπως οι Στωικοί και ο Επίκτητος.
Εξίσου σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και του πνεύματος έπαιξε φυσικά το θέατρο. Μέσω της δραματουργίας, οι θεατρικοί συγγραφείς της αρχαιότητας περιέγραψαν, σχολίασαν και μέμφθηκαν τα κακώς κείμενα της εποχής τους. Πότε με άφθονο γέλιο και πότε με περίσσεια τραγικότητα, τα θεατρικά αριστουργήματα της αρχαιοελληνικής γραμματείας συνεχίζουν να συναρπάζουν το νου των φίλων του θεάτρου έως τις μέρες μας. Από τις καυστικές κωμωδίες του Αριστοφάνη, έως τις καθηλωτικές τραγωδίες του Σοφοκλή, τα θέματα των αρχαίων δραματουργών παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ.
Ειδική μνεία αξίζει το έργο των ρητόρων οι οποίοι άκμασαν στην αρχαία Αθήνα. Η τέχνη της πειθούς, με πρωτοπόρους τον Δημοσθένη, τον Ισοκράτη και τον Λυσία, εκτός από μέσο επίλυσης προσωπικών διαφορών συνέβαλε σε μεγάλες πολιτικές εξελίξεις αλλά οδήγησε επίσης και σε τραγικά γεγονότα. Μάλιστα, αναφέρεται συχνά στα έργα των αρχαίων συγγραφέων γύρω από τις δεξιότητες που οφείλει να έχει ένας ηγέτης. Ακόμη μια επιστήμη που άνθησε την περίοδο της κλασική εποχή ήταν η ιατρική. Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που θεμελίωσε τη σύγχρονη ιατρική, ενώ τα γραπτά του ίδιου και του Γαληνού παρέμειναν τα βασικά ιατρικά εγχειρίδια ακόμα και μέχρι τον 16ο αιώνα.
Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτά είναι μόνο μερικά από τα «άπαντα» αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων που μπορείς να αποκτήσεις από τις Εκδόσεις Κάκτος. Αρκεί μόνο να πούμε πως στα καταστήματά μας και στο public.gr θα βρεις συνολικά 820 τόμους από 100 και πλέον συγγραφείς της αρχαιότητας.
Καλό διάβασμα!