Αλιμοπεριπέτειες: Η ιστορία της Αττικής στα νότια προάστια!

Περίληψη: Οι Αθηνοπεριπέτειες γίνονται Αλιμοπεριπέτειες και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους στον Άλιμο για να εξερευνήσουν μια περιοχή γεμάτη ιστορία! Η Σοφία Αλεξίου μας μιλά για την 1η συνάντηση!

Συχνά ακούμε πως όποια πέτρα κι αν σηκώσεις στην Αθήνα από κάτω θα βρεις αρχαία. Η εμπειρία μου από τις Αθηνοπεριπέτειες έδειξε πως αυτό δεν είναι απλώς μία έκφραση, αλλά μεγάλη αλήθεια! Τα αρχαία ευρήματα όμως δεν περιορίζονται στην Αθήνα, καθώς τα συναντάς σε όλη την Αττική, κι αν είσαι τυχερός έχουν κοντά τους κάποια επιγραφή για να μάθεις τι βλέπεις. Μα είναι πολλά εκείνα δυστυχώς που στέκονται ακόμα στο πουθενά, με μία βαριά αναδυόμενη αύρα πολύτιμης ιστορικής μνήμης που έχει αφεθεί στη μοίρα της να χαθεί.

Κάτι τέτοιοι αρχαιολογικοί χώροι πάντα μου τραβούσαν την προσοχή και με έκαναν να αναρωτηθώ για την ιστορία τους και πόσο σημαντικό είναι να μην λησμονηθούν. Γιατί όλα ξεκινούν και τελειώνουν στην ιστορία μας, έτσι δεν είναι; Την ιστορία που μας κληροδότησαν οι πρόγονοι, οι γνώσεις τους, όλα όσα συνέβαλλαν στο να γίνουμε εμείς και όλα όσα θα γράψουν το μέλλον στο βιβλίο της ζωής.

Επόμενος σταθμός: Άλιμος!

Είναι η καρδιά ενός παζλ αυτογνωσίας που όσο ενώνουμε τα κομμάτια του τόσο νιώθουμε πιο ολοκληρωμένοι και κατ’ επέκταση πιο «αθάνατοι» στον χρόνο, πιο δυνατοί, κομμάτι μίας ανθρώπινης εξέλιξης που συνεχίζει να «γράφεται» δυναμικά. Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις στο μυαλό, οι Αθηνοπεριπέτειες έγιναν αφορμή για εξερευνήσεις σε όλη την Αττική και ο επόμενος σταθμός τους, μας πήγε νότια, για να ταξιδέψουμε στη θάλασσα μαζί. Εκεί που γεννήθηκε ο πρώτος ιστορικός της αρχαιότητας, ο Θουκυδίδης ο Αλιμούσιος που μας χάρισε τόσα σπουδαία έργα όπως η Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου, εφευρίσκοντας μία ολοκαίνουργια τεχνική ιστορικής καταγραφής.

publicistas-alimoperipeteies-02

Εγκαινιάζοντας τις Αλιμοπεριπέτειες, τα μάτια μας στρέφονται αυτή τη φορά στον αρχαίο Άλιμο, σε μία από τις πιο πλούσιες σε αρχαιολογικά ευρήματα περιοχές της Αττικής. Με ένα αρχαίο θέατρο που παραμένει αγέρωχο στον χρόνο, ένα βυζαντινό εκκλησάκι που μας περιμένει στην αυλή του, ένα κυνήγι θησαυρού γνώσεων με τα παιδιά στο κτήμα Γερουλάνου και ένα ποταμάκι που εκβάλλει από τον Υμηττό με τόσες και τόσες ιστορίες που έχει να διηγηθεί.

Οι Αλιμοπεριπέτειες ξεκίνησαν στον Άλιμο, και μας προσκαλούν να ξεδιπλώσουμε μνήμες από τη νεολιθική εποχή, να λύσουμε το μυστήριο της ανεύρεσης μυκηναϊκών θησαυρών στην περιοχή, να αναβιώσουμε τα θεσμοφόρια και να παίξουμε τις δικές μας Θεσμοφοριάζουσες σε ένα από τα πιο όμορφα αρχαία θέατρα της Αττικής!

publicistas-alimoperipeteies-11

Στις νέες μας περιπέτειες - κι είμαι πάρα πολύ χαρούμενη για αυτό - θα έχουμε τη στήριξη, εμπιστοσύνη και χρηματοδότηση της δράσης από τον Δήμο Αλίμου. Ο Δήμος θα προσφέρει τις Αλιμοπεριπέτειες σαν δώρο απλόχερα στα παιδιά των σχολείων του μαζί με αντίτυπα από το βιβλίο μου «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» που θα είναι ο οδηγός μας και σε αυτήν τη διαδρομή!

publicistas-alimoperipeteies-06

Αλιμοπεριπέτειες: Μάθηση και παιχνίδι γίνονται ένα!

Τα δώρα για το κυνήγι θησαυρού των παιδιών είναι μία ευγενική χορηγία των αγαπημένων μας συνεργατών AS Company «Το Καλό Παιχνίδι», Public και Playmobil-FunPark!

Με έναν ήλιο φιλόξενο ξεκινήσαμε το Σάββατο που μας πέρασε τις περιπέτειές μας στον Άλιμο. Ήταν η πιο όμορφη αρχή, παρέα με ξεφτέρια που μοιράστηκαν μαζί μας μύθους, χόρεψαν, έπαιξαν και έμαθαν μυστικά για την αρχαία Ελλάδα και τους αρχαίους Αλιμούσιους, τους πρωταγωνιστές στις νέες μας διαδρομές!

Περάσαμε τέλεια, και δύο Σάββατα το μήνα σας περιμένουμε για να ζήσουμε μαζί Αλιμοπεριπέτειες δίπλα στο αρχαίο θέατρο του Ευωνύμου, με τη μοναδική ορθογώνια σκηνή που έχει διασωθεί στην Αττική. Θα ανακαλύψουμε ένα ποταμάκι γάργαρο που μας διακτινίζει στην εποχή του παππού και της γιαγιάς, εξερευνώντας βιωματικά παραδόσεις και μύθους.

Συγκινητική στιγμή της πρώτης μας διαδρομής, ο ενθουσιασμός των παιδιών για να σπείρουν σιτάρι στη γη ώστε να ξαναγεννηθεί ζωή. Όπως και η χαρά τους, όταν ένα-ένα χτύπησαν την καμπάνα στο βυζαντινό εκκλησάκι γεμίζοντας την πανέμορφη αυλή του ξανά με γέλια και νέες αναμνήσεις.

Σαν μία ανταλλαγή συναισθημάτων, εκείνο μας μετέδωσε με την αύρα του λίγη από τη σοφία κι εμείς του χαρίσαμε τη ζεστασιά της ανθρώπινης επαφής. Έχει δει τόσα πολλά αυτό το εκκλησάκι· πολέμους, δυσκολίες μα και χαρές και γλέντια από εκείνα που έστηναν παλιά. Λίγα και ταπεινά φαγητά χωρίς πολυτέλειες, μα με περίσσεια αγάπη κι ανθρωπιά.

Κι εύχομαι οι Αλιμοπεριπέτειες να γίνουν οι αφορμή για να γεμίσει η αυλή του χαρούμενες φωνούλες, ποτίζοντας τους τοίχους του με καινούργιες στιγμές ξεγνοιασιάς. Γιατί οι άνθρωποι, τα σπίτια και τα μνημεία δεν μαραζώνουν από τις ρωγμές στα πρόσωπα και στους τοίχους μα από τη λήθη και την μοναξιά.

publicistas-alimoperipeteies-10

Για να δηλώσετε συμμετοχή μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με τον Σύλλογο Γονέων του σχολείου σας στο Δήμο Αλίμου για να σας ενημερώσει για τις ημερομηνίες και ώρες των Αλιμοπεριπετειών!