Bιβλία για το καλοκαίρι: 12 αγαπημένα πρόσωπα προτείνουν...

Περίληψη: Ο καλοκαιρινός κατάλογος βιβλίου των Public είναι εδώ όπως και κάθε καλοκαίρι, για να σας...

Ο καλοκαιρινός κατάλογος βιβλίου των Public είναι εδώ όπως και κάθε καλοκαίρι, για να σας προτείνει τα ιδανικά αναγνώσματα και να σας δώσει ιδέες για καλοκαιρινά «πνευματικά ταξίδια», εντός και εκτός των τειχών! Με αφορμή την έκδοση αυτή, 12 καταξιωμένοι στο χώρο τους Έλληνες απάντησαν στις ερωτήσεις της ομάδας των Public και μας έδωσαν το δικό τους στίγμα για το καλοκαιρινό βιβλίο:  

Ποιο βιβλίο σημαίνει για εσένα καλοκαίρι;

ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ, δημοσιογράφος, blogger
Το καλοκαίρι το σηματοδοτεί μια συγγραφέας, η Αλιέντε. Από έφηβη διάβαζα κάτι δικό της. Επίσης μ' αρέσει πολύ τα καλοκαίρια να διαβάζω παραμύθια. Όμως το βιβλίο που σημαίνει για εμένα καλοκαίρι είναι αυτό που περιέχει μπόλικη άμμο ανάμεσα στις σελίδες, τσαλακωμένες άκρες και ξεγνοιασιά στο εξώφυλλο από τα σημάδια των αντηλιακών.
ΕΝΚΕ ΦΕΖΟΛΑΡΙ, σκηνοθέτης
Κατά κανόνα, προτιμώ κλασσική λογοτεχνία, από Μπαλζάκ, Σταντάλ, Ουγκώ, Φλωμπέρ και ρωσική λογοτεχνία. Φυσικά το καλοκαίρι για να είμαι ειλικρινής είναι μια εποχή να ανακαλύπτεις και νέους Έλληνες λογοτέχνες.
ΓΙΟΥΛΙΚΑ ΣΚΑΦΙΔΑ, ηθοποιός
«Τα νησιά της Καραϊβικής» του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Γιατί είναι κλασικό, με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία από την ενδιαφέρουσα ζωή του συγγραφέα και γιατί τι καλύτερο στη διάρκεια του ελληνικού, μάλλον ρομαντικού καλοκαιριού να μεταφέρεσαι σε ένα ξεχασμένο μπαρ κάπου στην Αβάνας. Αγάπησα αυτό το βιβλίο, γιατί πέρα από τη λογοτεχνική του αξία, το καλοκαίρι που το πρωτοδιάβασα άνοιξα ένα παράθυρο και είδα με άλλο μάτι τους ήρωες που μοιάζουν «ξεχασμένοι από τη ζωή».
ΜΕΛΙΝΑ ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ, τραγουδίστρια
Πρόσφατα σκεφτόμουν ότι τους ανθρώπους τους καταλαβαίνεις όχι από τα βιβλία που έχουν διαβάσει, άλλα από τα βιβλία που ξαναδιαβάζουν! Έτσι για φέτος θα πακετάρω στις βαλίτσες μου μαζί με νότες στίχους και παρτιτούρες και το «Συζήτηση με το Θεό, Ένας ασυνήθιστος διάλογος», του  Walsch Neale Donald.

Είσαι στο κατάστρωμα ενός πλοίου, τι επιλέγεις να διαβάσεις;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΕΝΕΣ, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός
Μου αρέσουν πολύ οι (αυτό)βιογραφίες. Έχω ήδη επιλέξει το «Εν κινήσει: μία ζωή» του Oliver Sacks για καλοκαιρινό διάβασμα. Αλλά για κάτι πολύ ελαφρύ και διασκεδαστικό επάνω στο καράβι, μπορεί να ξαναδιαβάζω σκόρπια λήμματα από το «Κομπλεξικό» του Αχιλλέα ΙΙΙ.
ΕΥΓΕΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ηθοποιός
Στο κατάστρωμα ενός πλοίου θα διάβαζα το μυθιστόρημα που διαβάζω αυτή την στιγμή. "Την υπέροχη φίλη μου" της Έλενας Φερράντε. Η αριστουργηματική του αφήγηση σε κάνει να θες να το διαβάσεις απνευστί και παράλληλα εύχεσαι να μην τελειώσει γρήγορα.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΙΔΟΥ, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός
Μα φυσικά διηγήματα. Στο κατάστρωμα του πλοίου το μυαλό είναι στο φευγιό. Ταξιδεύει μαζί με το καράβι. Πλημμυρίζει από την αλμύρα και αφήνεται στον θαλασσινό αέρα. Υπέροχη αίσθηση. Διηγήματα λοιπόν. Να διαβάζεις ένα, να κλείνεις το βιβλίο για να σηκώνεσαι να ξεπιαστείς, να κοιτάξεις λίγο πέρα από τη θάλασσα και μετά... να πιάσεις το επόμενο. Και ξανά και ξανά... το ίδιο μοτίβο.
ΑΝΤΙΝΟΟΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ, ηθοποιός
Στο κατάστρωμα το μόνο που σκέφτεσαι είναι το ταξίδι. Και ένα από τα πιο συναρπαστικά ταξίδια στη ζωή ενός ανθρώπου είναι αυτό από την εφηβεία στην ωριμότητα. Γι’ αυτό θα επέλεγα το «Confiteor» του Καμπρέ. Γιατί είναι από τις ωραιότερες ιστορίες ενηλικίωσης γεμάτη μουσική και ενοχές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ, ηθοποιός, συγγραφέας
Φέτος στο κατάστρωμα του πλοίου θα ξεκινήσω με το «The Tipping Point» του Malcolm Gladwell. Εδώ και δύο χρόνια έχω λατρέψει αυτόν τον συγγραφέα και νομίζω πως είναι το μόνο του βιβλίο που δεν έχω διαβάσει ακόμα.

Αγαπημένη ώρα της ημέρας για διάβασμα;

ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ, ηθοποιος, συγγραφέας
Όταν ο ήλιος δύει. Εάν μπορώ, είναι η καλύτερη ώρα για να πιάσω ένα βιβλίο στα χέρια μου και η επομένη στιγμή που θα κοιτάξω γύρω μου θα έχει σκοτεινιάσει σίγουρα για τα καλά…
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΑΒΑΛΟΥ, ηθοποιός
H ώρα που θα με βρείτε με ένα βιβλίο στο χέρι είναι συνήθως το βράδυ. Κάτι τεμπέλικα μεσημέρια του καλοκαιριού, όταν όλα δείχνουν να κινούνται σε πιο αργούς ρυθμούς, το πιθανότερο είναι να τα αφήσω όλα κατά μέρος και να το ρίξω στο διάβασμα.
ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ, συγγραφέας
Το καλοκαίρι, επειδή αγαπώ το πρωινό ξύπνημα, διαβάζω πίνοντας τον καφέ μου στο μπαλκόνι, αρκετές ώρες και συνεχίζω το απόγευμα, μέχρι αργά το βράδυ καμιά φορά. Πρέπει να ομολογήσω όμως, ότι αν το βιβλίο με συναρπάσει, είμαι ικανή να μην το αφήσω από τα χέρια μου μέχρι να φτάσω στην λέξη τέλος!
Toν καλοκαιρινό κατάλογο βιβλίου, θα τον βρείτε σε όλα τα καταστήματα Public αλλά και online!Καλό βιβλιοφιλικό καλοκαίρι!