3+1 βιβλία για να σκεφτούμε διαφορετικά

Περίληψη: Ποιο βιβλίο άλλαξε καθοριστικά τον τρόπο σκέψης σου; Ο Οκτώβρης στο Public είναι αφιερωμένος στα βιβλία που μας κάνουν να σκεφτούμε διαφορετικά - και συχνά πιο καθαρά.

Αφού πήραμε μια καλή γεύση για τα βιβλία που θα διαβάσουμε τον Οκτώβριο, συνεχίζουμε να ξεχωρίζουμε τίτλους από τη λίστα των 40 βιβλίων που θα μας αλλάξουν τον τρόπο σκέψης.

Πρώτη επιλογή το «Factfullness» του Hans Rosling και ο λόγος είναι απλούστατος: ζούμε σε μια εποχή που δικαίως έχει χαρακτηριστεί «post-truth». Η σημασία της αντικειμενικής αξιολόγησης του κόσμου είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης με έμφαση στα γεγονότα αποτελεί... ευπρόσδεκτο εργαλείο, για να δώσουμε στην πραγματικότητα την άκρως ορθολογική εικόνα που χρειάζεται. 

Πέρα, όμως, από όσα συμβαίνουν γύρω μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε μέρος της φύσης - παρότι συχνά την παραγκωνίζουμε. Με αφορμή τον θεματικό μήνα του Public, λοιπόν, έχουμε μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να εκτιμήσουμε εκ νέου τον φυσικό κόσμο που μας περιβάλει. Το βιβλίο «Η μυστική ζωή των δέντρων» του Peter Wohlleben μας δείχνει πόσο πολύπλοκη είναι η ζωή ενός δάσους, λειτουργώντας σαν μια αλληγορία διαρκείας για όσα συμβαίνουν στη δική μας καθημερινή ζωή.

Και αφού ανοίξαμε το «κεφάλαιο» φύση, πώς θα μπορούσε να μη μας απασχολήσει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής; Η ανάγκη για δράση είναι τώρα πιο επιτακτική από ποτέ και οι πολιτικές τις διαστάσεις πολύπλευρες. Την πολιτική πλευρά του θέματος επιχειρεί να θίξει και η Naomi Klein στο τελευταίο βιβλίο της με τίτλο «Στις φλόγες - το καυτό θέμα της κλιματικής αλλαγής».

Σκυτάλη παίρνει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αφίξεις της Public Βιβλιοθήκης, «Το Ζεν και η τέχνη συντήρησης της μοτοσικλέτας». Ο λόγος; Ο ασυνήθιστος συνδυασμός φιλοσοφίας και μοτοσικλέτας. Μέσα από ένα συναρπαστικό οδοιπορικό, ο Robert M. Pirsig αναδεικνύει τις αξίες που τον συντροφεύουν στο ταξίδι της ζωής του τονίζοντας την αντικρουόμενη φύση τους.

bookfriends


Βρες κι εσύ τα βιβλία που θα σου αλλάξουν τρόπο σκέψης στη συλλογή του public.gr! Και φυσικά αναμένουμε την κριτική σου στο bookfriends.gr, τη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα για το βιβλίο.