Αυτά τα Χριστούγεννα θα τα περάσουμε διαβάζοντας!

Περίληψη: Εν όψει Χριστουγέννων όλοι θα διαβάσουμε λίγο παραπάνω ή θα προσφέρουμε ένα βιβλίο ως δώρο. Οι βιβλιοπροτάσεις μας ξεκινούν από μυθιστορήματα. Ποιο θα επιλέξεις;

Είτε μυθιστορήματα είτε διηγήματα είτε πρόκειται για λευκώματα για τους φανατικούς αναγνώστες τα βιβλία είναι δώρο ποθητό και πολύτιμο. Εν όψει Χριστουγέννων, ε, ένα δωράκι έστω όλοι θα το κάνουμε! Ξεκινάμε, λοιπόν, τις βιβλιοπροτάσεις μας, για να εντοπίσει ο καθένας τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν και να τα προσφέρει ως δώρα ή να τα απολαύσει στη θαλπωρή του σπιτιού.

Την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των περισσότερων έχουν τα μυθιστορήματα και ειδικά τα αστυνομικά το δικό τους φανατικό κοινό. Γι’ αυτό και θα ξεκινήσουμε με το «Ένα διαμέρισμα στο Παρίσι» του Guillaume Musso, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά. Όταν η ζωή γίνει αφόρητη, δύο άνθρωποι αναζητούν διέξοδο στο Παρίσι. Η τυχαία συνάντησή τους τους οδηγεί σε κοινή πορεία αναζήτησης ενός σημαντικού μυστικού. Ακόμα πιο μυστηριώδης μοιάζει να είναι «Η σιωπή». Αναπάντεχα γεγονότα συμβαίνουν σε πέντε ανθρώπους στη Νέα Υόρκη, τα οποία προσπαθούν να κατανοήσουν...

Απόλυτα ταιριαστό με την εποχή είναι και το «Χειμώνας» της Ali Smith. Το χριστουγεννιάτικο reunion μιας αγγλικής οικογένειας θα είναι πολύ επεισοδιακό. Τα πράγματα δεν εκτυλίσσονται όπως είχαν σχεδιάσει αλλά αυτό ίσως να τους κάνει καλό στο τέλος. Η επόμενη ιστορία, αυτή του βιβλίου «Το καταφύγιο», διαδραματίζεται επίσης τις γιορτινές μέρες. Μια παρέα θα περάσει την Πρωτοχρονιά στα υψίπεδα της Σκωτίας, όπως κάνει κάθε χρόνο. Φέτος, όμως, η παρέα δεν θα παραμείνει το ίδιο ενωμένη και ένα μέλος θα απομακρυνθεί μέσα στη νύχτα.

Ξεφεύγοντας από τη μυθιστοριογραφία, σου έχουμε μια πρόταση που θα σε ταξιδέψει. «Το Ζεν και η τέχνη συντήρησης της μοτοσικλέτας» είναι ένα οδοιπορικό όπως κανένα άλλο. Ο Robert M. Pirsig καταγράφει όσα έζησε με τον δωδεκάχρονο γιό του στο κοινό τους ταξίδι ανά την Αμερική και σε προσκαλεί να γίνεις κι εσύ αναβάτης μαζί τους. Πρόκειται για ένα βιβλίο φιλοσοφικό, ταξιδιωτικό και προσωπικό. Πέρα από τα ξεχωριστά μέρη ενός οδοιπορικού, ένας αναγνώστης μπορεί να κάνει ένα διαφορετικό ταξίδι μέσα από τη μουσική. «Η σαγήνη του πιάνου» είναι μια ανθολογία ιστοριών για το πιάνο, την οποια θα εκτιμήσουν μουσικόφιλοι και μη.

Για λίγο πιο «σκληρή» επιστήμη, ένα από τα θέματα που μας απασχολεί όλους είναι η πανδημία. «Το βέλος του Απόλλωνα» επιχειρεί να χαρτογραφήσει την πορεία του κόσμου από εδώ και πέρα, δίνοντας έμφαση στον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος έχει αντιμετωπίσει παρόμοια γεγονότα στο παρελθόν αλλά και με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα. Όσο μεγάλη κι αν είναι η γνώση του ανθρώπου, όμως, ποτέ δεν μπορούμε να τα ξέρουμε όλα. Αυτό δεν είναι κακό, είναι ευκαιρία να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε. Στο βιβλίο «Δεν έχουμε ιδέα» οι Jorge Cham και Daniel Whiteson μας εισάγουν στα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα της ανθρώπινης γνώσης, όπως για παράδειγμα το «γιατί υπάρχει ένα όριο ταχύτητας στο σύμπαν;».

Με τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το έπος του ’40 φέτος, και με τη συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του χρόνου, τα βιβλία ιστορίας δε θα μπορούσαν να λείπουν από τις προτάσεις μας. Τα «Πρωτοσέλιδα εφημερίδων 1940-1941» κάνουν αναδρομή στα χρόνια του ελληνοϊταλικού πολέμου μέσα από τα αποσπάσματα των εφημερίδων της εποχής και τα κείμενα των δημοσιογράφων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Το νέο βιβλίου του Διονύση Ελευθεράτου έχει πολύ μεγαλύτερες βλέψεις καθώς προσπαθεί να συμπυκνώσει 200 χρόνια ιστορίας μέσα σε 480 σελίδες. Το «Μια λοξή ματιά στην ιστορία: 200 χρόνια νεοελληνικού κλαυσίγελου» εξιστορεί σημαντικά γεγονότα από την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, τα οποία -παραδόξως- μοιάζουν να επαναλαμβάνονται.

Αυτές ήταν οι πρώτες μας προτάσεις για τα βιβλία των γιορτών. Μείνε συντονισμένος στο Public Blog καθώς τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν κι άλλα αφιερώματα σε βιβλία και όχι μόνο!