Booker Prize 2020: Ανακοινώθηκε η shortlist!

Περίληψη: Μόλις ανακοινώθηκαν τα 6 βιβλία, που θα διεκδικήσουν το φετινό Booker Prize και οι πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς πρωταγωνιστούν στη λίστα των υποψηφίων. Πάμε να δούμε αναλυτικά τις υποψηφιότητες!

Το Booker Prize του 2020 πέρασε στη δεύτερη φάση του. Μετά την ανακοίνωση της Booker Dozen, περί τα τέλη Ιουλίου, έφτασε η ώρα να μειωθεί ο αριθμός των διεκδικητών στους 6. Η φετινή επιτροπή επιλογής ανακοίνωσε τη shortlist για το βραβείο, η οποία περιλαμβάνει αρκετές εκπλήξεις, ενώ οι πιο πολλές από τις υποψηφιότητες προέρχονται φέτος από τις ΗΠΑ.

Αυτό που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση ως προς τη shortlist είναι ότι οι τέσσερις από τις έξι θέσεις καταλαμβάνονται από βιβλία-ντεμπούτα για τους συγγραφείς τους. Εντύπωση προκάλεσε επίσης το γεγονός πως η Hilary Mantel δεν θα διεκδικήσει το φετινό βραβείο, το οποίο θα ήταν το τρίτο της - αν το κέρδιζε!

Video Duration
1:00


Ας δούμε αναλυτικά τα shortlisted βιβλία του Booker Prize 2020:

1. The New Wilderness - Diane Cook

Μια παθιασμένη αφήγηση της μάχης, που δίνει η μητέρα της πεντάχρονης Agnes, η οποία προσπαθεί να σώσει την κόρη της από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

2. This Mournable Body - Tsitsi Dangarembga

Μια ξεχωριστή πορεία... ελπίδας αποτυπώνεται σε αυτό το βιβλίο. Η νεαρή Tambudzai προσπαθεί να βελτιώσει τη ζωή της την ίδια στιγμή που έχει χάσει κάθε ελπίδα για βελτίωση των συνθηκών.

3. Burnt Sugar - Avni Doshi

Μια ιστορία αγάπης και προδοσίας. Όχι μεταξύ εραστών αλλά μεταξύ μάνας και κόρης. Θα σε βάλει να αναρωτηθείς, πόσα πραγματικά ξέρεις για τους κοντινούς σου ανθρώπους.

4. The Shadow King - Maaza Mengiste

Αιθιοπία 1935. Οι δυνάμεις του Μουσολίνι απειλούν τη χώρα. Η εισβολή μοιάζει σίγουρη και οι ελπίδες είναι λιγοστές. Η Hirut είναι αυτή που θα δώσει δύναμη και θα εμπνεύσει τις γυναίκες γύρω της, οργανώνοντας τη δική της αντίσταση!

5. Shuggie Bain - Douglas Stuart

Η παρακμάζουσα Γλασκόβη του 1981 είναι το υπόβαθρο της ιστορίας της Agnes Bain. Η φτώχεια χτυπά και τη δική της πόρτα και η μόνη της διέξοδος από την πραγματικότητα είναι το αλκοόλ. Ο γιος της, Shuggie, προσπαθεί να την βοηθήσει να σταθεί στα πόδια της κι ας έχει και ο ίδιος τα δικά του προβλήματα.

6. Real Life - Brandon Taylor

Μια σειρά από ατυχή γεγονότα θα αναγκάσουν τον Wallace να αντιμετωπίσει τραύματα του παρελθόντος και αμφιβολίες για το μέλλον. Όσο κι αν απέφευγε τα συναισθήματα, αυτά ήρθαν ξανά στην επιφάνεια.

Το Booker Prize 2020 απονέμεται στο καλύτερο, σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, μυθιστόρημα γραμμένο στα Αγγλικά. Αφορά τα βιβλία που έχουν εκδοθεί στη Μεγάλη Βρετανία τον τελευταίο χρόνο και θεωρείται το σημαντικότερο βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο. Ο συγγραφέας, που θα κερδίσει τελικά το βραβείο, θα λάβει και χρηματικό έπαθλο £50.000.

Ο φετινός νικητής θα ανακοινωθεί στις 17 Νοεμβρίου 2020. Μέχρι τότε, μείνε συντονισμένος στο Public Blog!