The Booker Prize 2020: Ανακοινώθηκε η longlist!

Περίληψη: Πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκε η λίστα με τα 13 βιβλία που θα διεκδικήσουν το Booker Prize του 2020! Ποιους τίτλους περιλαμβάνει η «Booker Dozen», όπως συνήθως ονομάζεται;

Για κάθε λογοτέχνη που γράφει στην αγγλική γλώσσα το βραβείο Booker είναι ανάμεσα στις κορυφαίες διακρίσεις που μπορεί να κατακτήσει. Για το 2020 δε 13 είναι οι συγγραφείς που θα πρέπει να περιμένουν υπομονετικά μέχρι τον Οκτώβριο, για να μάθουν αν τελικά θα είναι οι μεγάλοι νικητές.

Η φετινή λίστα των επονομαζόμενων και «Booker Dozen» περιλαμβάνει μερικά πολύ μεγάλα ονόματα της λογοτεχνίας αλλά και εκπλήξεις.Το πάνελ των 5 κριτών αξιολόγησε 162 τίτλους που εκδόθηκαν (ή θα εκδοθούν) από την 1η Οκτωβρίου 2019 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Το βραβείο είναι ανοιχτό σε συγγραφείς από όλο τον κόσμο αρκεί το έργο τους να έχει γραφτεί στα Αγγλικά και να έχει κυκλοφορήσει στη Βρετανία το προκαθορισμένο διάστημα.

Παρότι το βραβείο Booker είναι παραδοσιακά ένας βρετανικός θεσμός, στη φετινή longlist υπάρχουν μόλις τρία βιβλία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα από την Ιρλανδία και ένα από τη Σκωτία. Τη... μερίδα του λέοντος σε υποψηφιότητες έχουν οι ΗΠΑ, με έξι βιβλία να έχουν συμπεριληφθεί στη longlist. Από μία συμμετοχή στη λίστα έχουν η Ζιμπάμπουε και η Αιθιοπία.

Video Duration
1:00


Από τη φετινή longlist ξεχωρίζει το όνομα της Hilary Mantel. Η βρετανίδα συγγραφέας έχει βραβευθεί δύο φορές στο παρελθόν, οπότε φέτος θα διεκδικήσει το τρίτο της Booker Prize για το βιβλίο «The Mirror and the Light». Η επιλογή της Mantel στη longlist 2020 είναι μάλλον η εξαίρεση παρά ο κανόνας, καθώς η λίστα φέτος κυριαρχείται από πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς. Από τα 13 βιβλία που επιλέχθηκαν στη «Booker Dozen», τα 8 αποτελούν ντεμπούτο για τους συγγραφείς τους.

Η επόμενη φάση του βραβείου έρχεται στις 15 Σεπτεμβρίου, όταν η επιτροπή θα ανακοινώσει τη shortlist, που θα αποτελείται από 6 βιβλία στην τελική ευθεία για το μεγάλο βραβείο. Ο τελικός νικητής αναμένεται να ανακοινωθεί το Νοέμβριο. Πέρα από το βραβείο θα λάβει και ένα σημαντικό χρηματικό έπαθλο της τάξης των £50.000. Πέρυσι το βραβείο μοιράστηκε στα δύο, καθώς νικήτριες αναδείχθηκαν η Margaret Atwood και η Bernardine Evaristo. Αυτό δεν συμβαίνει συχνά, καθώς, πριν το 2019, το Booker Prize έχει μοιραστεί μεταξύ δύο συμμετεχόντων μόνο 2 ακόμα φορές, το 1974 και το 1992.

Τα 13 βιβλία που απαρτίζουν τη longlist του Booker Prize 2020 είναι τα παρακάτω: