«Ένα τίποτα μπορεί να αλλάξει τα πάντα» / Μικρές συνήθειες, μεγάλες αλλαγές!

Περίληψη: Μία μικρή αλλαγή δεν μπορεί από μόνη της να φέρει αποτέλεσμα. Όταν όμως αυτή μετατρέπεται σε συνήθεια μπορεί να σε οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων σου.

Η επίτευξη ενός στόχου είναι μία διαδικασία που δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία και πολλές οι στρατηγικές για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Ο James Clear συνέλεξε παραδείγματα επιτυχημένων στρατηγικών από τη βιολογία, την ψυχολογία, την νευροεπιστήμη, τον αθλητισμό και πολλούς ακόμα τομείς και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η δημιουργία συνηθειών παίζει τεράστιο ρόλο στην επιδίωξη της επιτυχίας. Τις συνήθειες αυτές ο James Clear τις ονομάζει atomic habits και τις συγκέντρωσε στο ομώνυμο βιβλίο του, το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ιβίσκος με τον τίτλο «Ένα τίποτα μπορεί να αλλάξει τα πάντα».

Λίγα λόγια για το «Ένα τίποτα μπορεί να αλλάξει τα πάντα»


Ένα από τα πρώτα παραδείγματα του βιβλίου είναι η εξαιρετικά επιτυχημένη ομάδα ποδηλασίας της Βρετανίας. Από το 2007 έως το 2017 οι Βρετανοί ποδηλάτες έφεραν στη χώρα τους 178 παγκόσμια πρωταθλήματα, 66 χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες και 5 νίκες στο Γύρο της Γαλλίας. Πριν από αυτή τη δεκαετία όμως, για τα περασμένα 100 χρόνια, οι Βρετανοί ποδηλάτες είχαν ελάχιστες διακρίσεις να επιδείξουν. Τι άλλαξε; Δεν υπήρξε καμία «μαγική» λύση που έφερε την επιτυχία. Αυτό που συνέβη ήταν δεκάδες μικρές αλλαγές σε κάθε πλευρά της προετοιμασίας. Από διαφορετικά καθίσματα μέχρι νέα gel αποθεραπείας, έγιναν μικρές βελτιώσεις όπου μπορούσαν να γίνουν. Η αλλαγή αυτή ξεκίνησε το 2003. Αργά, αλλά σταθερά, αυτές οι μικρές αλλαγές δημιούργησαν μία γενιά πρωταθλητών.

Αυτό είναι ένα από τα παραδείγματα της φιλοσοφία του James Clear, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινότητα κάθε ανθρώπου και να βελτιώσει τη ζωή του. Μικρές αλλαγές, οι οποίες δεν θα είναι παροδικές αλλά θα γίνουν συνήθειες, μπορούν να φέρουν την επιτυχία. Όταν μία πράξη γίνει συνήθεια τότε είναι πια μέρος της ζωής σου. Αυτός είναι και ένας λόγος που είναι δύσκολο να απαλλαγεί κανείς από τις αρνητικές συνήθειες. Το βιβλίο «Ένα τίποτα μπορεί να αλλάξει τα πάντα» μπορεί να γίνει το κίνητρο για να αλλάξεις τον τρόπο που ζεις, βοηθώντας σε να απαλλαγείς από αρνητικές συνήθειες και να δημιουργήσεις νέες θετικές ρουτίνες. Εστιάζοντας στις μικρές καθημερινές αλλαγές που μπορούν να εφαρμοστούν, η φιλοσοφία του James Clear αφαιρεί το άγχος του μεγάλου τελικού στόχου που μοιάζει αδύνατο να φτάσει κανείς. Η πραγματικότητα είναι πως βήμα-βήμα μπορεί να επιτευχθεί, αρκεί να αναλύσουμε κάθε μικρό τρόπο που θα μας βοηθήσει να φτάσουμε μέχρι αυτόν και να κάνουμε τις σωστές καθημερινές επιλογές για να τα καταφέρουμε.

Δημιούργησε κι εσύ ατομικές συνήθειες που θα αλλάξουν τη ζωή σου με οδηγό το βιβλίο «Ένα τίποτα μπορεί να αλλάξει τα πάντα» το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ιβίσκος. Τον χρήσιμο αυτό οδηγό ζωής μπορείς να τον κάνεις δικό σου και εντελώς δωρεάν μέσω του διαγωνισμού που ακολουθεί.

Διαγωνισμός «Ένα τίποτα μπορεί να αλλάξει τα πάντα»


Το Public και οι εκδόσεις Ιβίσκος χαρίζουν σε τρεις (3) τυχερούς αναγνώστες τρία (3) αντίτυπα του βιβλίου «Ένα τίποτα μπορεί να αλλάξει τα πάντα». Για να διεκδικήσεις ένα από αυτά συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στη φόρμα του διαγωνισμού. Οι νικητές θα επιλεγούν στις 24 Φεβρουαρίου μετά από κλήρωση και θα ειδοποιηθούν με email.

Καλή επιτυχία!