Γιορτάζουμε τον μήνα Pride με LGBTQIA+ λογοτεχνία!

Περίληψη: Γιορτάζουμε τον μήνα Pride με αφιέρωμα σε κάποια από τα αγαπημένα μας LGBTQIA+ λογοτεχνικά έργα. Γνώρισέ τα και κράτα σημειώσεις!

Ο μήνας Pride (Ιούνιος) είναι η καλύτερη ευκαιρία για να εξερευνήσεις την LGBTQIA+ λογοτεχνία. Ένα είδος, που, πριν από δεκαετίες, δεν είχε παρά ελάχιστες «φωνές» να το εκπροσωπούν, έχει εξελιχθεί σε συναρπαστική κατηγορία με πολλούς και ενδιαφέροντες τίτλους. Πάμε να γνωρίσουμε μερικές επιλογές LGBTQIA+ έργων από τη σύγχρονη λογοτεχνία;

Ξεκινάμε από την αυτοβιογραφία του Garrard Conley «Boy Erased». Ο συγγραφέας μεγάλωσε σε ένα βαθιά θρησκευόμενο περιβάλλον, που του προκαλούσε τρόμο λόγω της σεξουαλικής του ταυτότητας. Σε αυτό το βιβλίο διαβάζουμε τα όσα φρικτά έζησε σε ένα πρόγραμμα «θεραπείας» της σεξουαλικότητάς του. Μια ακόμα αυτοβιογραφία που αξίζει να διαβάσεις είναι «Η ξάγρυπνη πόλη» του Billy Hayes. Ο συγγραφέας μας μιλά για την σχέση σου του με τον Oliver Sacks, την πόλη που τους αγκάλιασε και την ομορφιά της ζωής. Μερικώς αυτοβιογραφικό είναι και το βιβλίο της Jeanette Winterson «Oranges Are Not The Only Fruit», στο οποίο περιγράφει την ιστορία της Jeanette, που άφησε τα πάντα πίσω για χάρη της γυναίκας που ερωτεύτηκε. Για τον συγγραφέα Marlon James η ομοφοβία ήταν ο λόγος που άφησε την πατρίδα του τη Τζαμάικα. Στο μυθιστόρημά του «A Brief History of Seven Killings» μας μεταφέρει στη χώρα του και στα γεγονότα που την σημάδεψαν μέσα στα χρόνια.

Από το αφιέρωμά μας στην LGBTQIA+ λογοτεχνία δεν θα μπορούσε να λείπει και το «Middlesex», το οποίο χάρισε το βραβείο Pulitzer στον συγγραφέα Jeffrey Eugenides. Το μυθιστόρημα αυτό ακολουθεί την Calliope Stephanides, που μεγαλώνει στο Michigan τη δεκαετία του 1970, και αργότερα στη ζωή αποφασίζει πως το Cal είναι ένα πιο ταιριαστό όνομα. Εξαιρετικά θετική απόκριση από το κοινό γνώρισε και το «Call Me By Your Name». Η ρομαντική ιστορία νεανικής αγάπης μεταξύ του Elio και του Oliver έγινε και επιτυχημένη ταινία το 2017. Μαζί με τις σύγχρονες επιλογές δεν μπορούσαμε παρά να συμπεριλάβουμε στη λίστα μας και το «Queer», ένα έργο που γράφτηκε στις αρχές των 50s αλλά χρειάστηκαν 30 χρόνια για να εκδοθεί.

Εξαιρετικά συγκινητικό είναι το «On Earth We're Briefly Gorgeous». Σε αυτό γνωρίζουμε τον Little Dog, ο οποίος αλληλογραφεί με τη μητέρα του, που τον κακοποιούσε σε όλη του την παιδική ηλικία εξαιτίας της σεξουαλικής του ταυτότητας. Στο «Outlawed» της Anna North θα μεταφερθούμε στην Αμερική του 1890, όπου μια πανδημία έχει αλλάξει τον κόσμο και μια από τις αλλαγές είναι και αυστηροί νόμοι γονιμότητας. Μια ξεχωριστή γυναίκα, η Ada, θα πρέπει να παρανομήσει για να μπορέσουν όλες οι καταπιεσμένες γυναίκες να βρουν ξανά την ελευθερία τους!

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ελληνικά και το «AΡΚΑΔΙΑ», το νεότερο μυθιστόρημα της γαλλίδας συγγραφέως Emmanuelle Bayamack-Tam. Πρωταγωνίστρια η Φαρά, η οποία ζει σε ένα κοινόβιο. Σε αυτό το φαινομενικά ειδυλλιακό μέρος, η Φαρά θα ψάξει να βρει το ποια πραγματικά είναι, τη στιγμή που μια άφιξη αναταράσσει την ήρεμη ζωή της κοινότητας. Οι ιστορίες γυναικών του μυθιστορήματος «Κορίτσι, γυναίκα, άλλο» από την Bernardine Evaristo έχουν και αυτές αγαπηθεί από κοινό και κριτικούς και αξίζουν μια θέση στη βιβλιοθήκη σου. Θα κλείσουμε με το ντεμπούτο-μυθιστόρημα του/της Marieke Lucas Rijneveld «Δυσφορεί η νύχτα». Το βιβλίο αυτό κέρδισε το International Booker Prize του 2020 και αυτή ήταν η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται σε non-binary άτομο!

Ανακάλυψε ακόμα περισσότερες επιλογές LGBTQIA+ λογοτεχνίας στο άρθρο της Τζέμας Δεσύλλα!