International Booker Prize 2021 / Τα 6 βιβλία της shortlist!

Περίληψη: Το διεθνές βραβείο Booker πέρασε στη δεύτερη φάση του. Από τα 13 βιβλία της longlist η επιτροπή του International Booker Prize ανακοίνωσε τα έξι που απαρτίζουν τη shortlist. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά...

Το διεθνές βραβείο Booker είναι από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της χρονιάς. Μέσω του θεσμού συγγραφείς που δεν γράφουν στα Αγγλικά έχουν την ευκαιρία να προσελκύσουν διεθνή αναγνώριση. Κάθε χρονιά η εκάστοτε επιτροπή του International Booker Prize εξετάζει τα καλύτερα μεταφρασμένα έργα που εκδόθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναδεικνύει αυτό που θεωρεί κορυφαίο. Για το βραβείο του 2021 βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ανάδειξη του νικητή, καθώς ανακοινώθηκε η shortlist του International Booker Prize 2021.

Η shortlist περιλαμβάνει 6 έργα. Η επιλογή τους προέρχεται από τη longlist, την πρώτη διαδικασία διαλογής, που ανέδειξε 13 βιβλία. Από τα 125 βιβλία που έλαβε υπόψη της η επιτροπή φέτος τα έξι, που έφτασαν στην τελική ευθεία, είναι έργα που ξεπερνούν τα στενά όρια του μυθιστορήματος. «Σίγουρα μεταξύ των πολλών βιβλίων που διαβάσαμε ήταν και μερικά που θα αποκαλούσε κανείς καλά, ξεκάθαρα, κλασικά μυθιστορήματα, που είχαν να διηγηθούν μία ιστορία από την αρχή έως το τέλος. Συνολικά όμως αυτά που μας φάνηκαν πιο συναρπαστικά ήταν εκείνα που έκαναν κάτι λίγο διαφορετικό», δήλωσε σχετικά η Lucy Hughes-Hallett, πρόεδρος της επιτροπής επιλογής του International Booker Prize 2021.

Η τελική εξάδα αποτελείται φέτος από δύο βιβλία γραμμένα στα Γαλλικά και δύο στα Ισπανικά. Ένα βιβλίο γράφτηκε στα Ρωσικά ενώ η shortlist ολοκληρώνεται με ένα μυθιστόρημα από τη Δανία. Και οι έξι υποψήφιοι έχουν κερδίσει λογοτεχνικά βραβεία για το έργο τους αλλά κανείς δεν έχει κερδίσει το International Booker Prize στο παρελθόν. Αναλυτικά η shortlist του International Booker Prize 2021 έχει ως εξής:

At Night All Blood is Black | David Diop: Η ιστορία ενός σενεγαλέζου στρατιώτη, που χάνει τον φίλο και σιγά σιγά τον ίδιο του τον εαυτό στα αναχώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στα Ελληνικά το βιβλίο έχε ήδη κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πόλις το 2019, με τον τίτλο «Τη νύχτα, όλα τα αίματα είναι μαύρα».

The Dangers of Smoking in Bed | Mariana Enríquez: Μια συλλογή ιστοριών γύρω από θέματα όπως ο θάνατος, το σεξ και η ζωή στα χαμηλότερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, δοσμένη μέσα από ένα μίγμα ρεαλισμού και μαγείας.

When We Cease to Understand the World | Benjamín Labatut: Ένα βιβλίο που εμπνέεται από αληθινές επιστημονικές ανακαλύψεις για να παρουσιάσει την καταστροφική δύναμη της ανθρώπινης φύσης.

The Employees | Olga Ravn: Ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, όπου το πλήρωμα ενός διαστημοπλοίου -τόσο άνθρωποι όσο και τεχνητές μορφές ζωής- μεταμορφώνονται όταν συναντούν ένα περίεργο αντικείμενο σε έναν πλανήτη.

In Memory of Memory | Maria Stepanova: Ένα βιβλίο τόσο βιογραφικό όσο και μυθοπλαστικό. Σε αυτό Stepanova ανακατασκευάζει την ιστορία της οικογένειάς της μετά το θάνατο ενός συγγενικού προσώπου.

The War of the Poor | Éric Vuillard: Η ανισότητα είναι πρωταγωνιστής αυτού του βιβλίου. Ο Éric Vuillard αφηγείται την ιστορία ενός ιερέα του 16ου αιώνα, ο οποίος ξεκίνησε πολλές λαϊκές εξεγέρσεις εναντίον φεουδαρχών σε περιοχές της σημερινής Γερμανίας.

Το βιβλίο που θα κερδίσει το International Booker Prize 2021 θα αποφέρει στο συγγραφέα και το μεταφραστή του έπαθλο £50.000, το οποίο και μοιράζονται.

Ο τελικός νικητής θα ανακοινωθεί στις 2 Ιουνίου 2021. Μέχρι τότε, μείνε συντονισμένος στο Public Blog!