«Ιστορία ενός οδοιπόρου» / Η ιστορία ζωής του Στρατή Δούκα

Περίληψη: Ο Κώστας Ακριβός φαντάζεται πώς θα έμοιαζε θα μια συνέντευξη του ηλικιωμένου Στρατή Δούκα και, μέσα από αυτό το μοτίβο, δημιουργεί μια μυθοπλαστική βιογραφία του!

Ο Στρατής Δούκας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους έλληνες λογοτέχνες της γενιάς του 1930. Υπήρξε επίσης ζωγράφος, κριτικός τέχνης, δημοσιογράφος και στρατιώτης σε πολλά μέτωπα. Η συνεισφορά του στις τέχνες ήταν μεγάλη και σημαντική, έτσι η ζωή του αποτελεί από μόνη της μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Ο Κώστας Ακριβός αποφάσισε να γράψει για αυτή την ιστορία και να της δώσει μυθιστορηματική μορφή. Το αποτέλεσμα είναι η «Ιστορία ενός οδοιπόρου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

«Ιστορία ενός οδοιπόρου» - Λίγα λόγια για το βιβλίο


Ο τίτλος παραλληλίζει σκοπίμως εκείνον του βιβλίου «Ιστορία ενός αιχμαλώτου», το οποίο είχε εκδοθεί από τον Στρατή Δούκα το 1923. Το συγγραφικό ύφος των δύο έργων μοιάζει αρκετά, γι’ αυτό χρησιμοποιείται και παρόμοιος τίτλος. Ο Κώστας Ακριβός επέλεξε να μεταφέρει την ιστορία με έναν ευφάνταστο τρόπο. Στο βιβλίο δεν διαβάζουμε την αφήγηση του Κώστα Ακριβού αλλά μια φανταστική συνέντευξη του γερασμένου Δούκα σε έναν δημοσιογράφο, κατά την οποία μιλά για τη ζωή του. Οπότε το ύφος του βιβλίου έπρεπε να θυμίζει εκείνο του Στρατή Δούκα.

Ο αιχμάλωτος έγινε οδοιπόρος στον τίτλο ίσως γιατί ο Στρατής Δούκας υπήρξε οδοιπόρος της ζωής. Γεννήθηκε στη Μοσχονήσια της Μικράς Ασίας, ήρθε στην Αθήνα, επισκέφθηκε τη Λέσβο και το Άγιο Όρος και ταξίδεψε όλη τη Μακεδονία. Υπηρέτησε επίσης σε δύο πολέμους ενώ ίδρυσε πολλούς σημαντικούς συλλόγους και περιοδικά. Ο Κώστας Ακριβός δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός της αφήγησής του και τις μεγάλες προσωπικότητες, με τις οποίες συναναστράφηκε ο Στρατής Δούκας. Σημαντικοί καλλιτέχνες όπως ο Χαλεπάς, ο Μυριβήλης, ο Βενέζης κι ο Σεφέρης μνημονεύονται στη «συνέντευξη» του Στρατή Δούκα.

Η «Ιστορία ενός οδοιπόρου» είναι φυσικά μυθοπλασία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Στο τέλος του βιβλίου, όμως, υπάρχει ένα αναλυτικό χρονολόγιο της ζωής του Στρατή Δούκα, πλήρης βιβλιογραφία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τα οποία θα βοηθήσουν τους αναγνώστες να αναζητήσουν περισσότερες πηγές γύρω από τον σημαντικό καλλιτέχνη αν το επιθυμούν.

Η «Ιστορία ενός οδοιπόρου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μπορείς να την αποκτήσεις άμεσα στο public.gr!