Τα χρόνια της βραδύτητας / Ένα «ταξίδι» στo ζοφερό παρελθόν της Χώρας των Βάσκων

Περίληψη: Το νέο βιβλίο του Fernando Aramburu, «Τα χρόνια της βραδύτητας», μας ταξιδεύει στο σκοτεινό παρελθόν της Χώρας των Βάσκων μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

Υπάρχουν βιβλία που καταφέρνουν μέσα από την ιστορία ενός ήρωα να αφηγηθούν πτυχές της ιστορίας ενός ολόκληρου λαού. Κάτι αντίστοιχο κατορθώνει και ο Fernando Aramburu στο νεότερο βιβλίο του «Τα χρόνια της βραδύτητας», όπου μέσα από τις εμπειρίες του μικρού Τσίκι ξετυλίγει το κουβάρι των δύσκολων χρόνων, που έζησε η Χώρα των Βάσκων και η Ισπανία λόγω της δράσης οργανώσεων όπως η ΕΤΑ.

Λίγα λόγια για «Τα χρόνια της βραδύτητας»


Όπως είπαμε και στον πρόλογο, στο βιβλίο αυτό πρωταγωνιστεί ο Τσίκι. Είναι μόλις οκτώ χρόνων και αναγκάζεται να μετακομίσει στο Σαν Σεμπαστιάν. Εκεί θα μείνει με τους θείους του και τα ξαδέρφια του, αφού η μητέρα του αδυνατεί να τον μεγαλώσει. Ο θείος, η θεία, τα ξαδέρφια του, δεν διαφέρουν και πολύ από τους περισσότερους ανθρώπους που συναντά στην κοινωνία γενικότερα. Όλα αυτά συμβαίνουν κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1960, περίοδος στην οποία συστάθηκε και η αυτονομιστική οργάνωση ETA, η οποία είναι υπεύθυνη για μερικές από τις πιο σκοτεινές μέρες της χώρας των Βάσκων. Η δράση της αγγίζει άμεσα την οικογένεια, καθώς ο ξάδερφος του Τσίκι θα προσχωρήσει σε αυτή.

Η διήγηση του μικρού Τσίκι συνδυάζεται με τις αναμνήσεις του ίδιου του συγγραφέα, ο οποίος γεννήθηκε στο Σαν Σεμπαστιάν και έζησε από κοντά την επίδραση της δικτατορίας του Φράνκο και της ETA στην Βασκική κοινωνία. Το κείμενό του δεν αποσκοπεί στην επίτευξη κάποιας συγκεκριμένης πολιτικής ατζέντας — το αντίθετο μάλιστα. Ο Fernando Aramburu δεν ωραιοποιεί τη δράση της ETA και αυτό τον κάνει λιγότερο δημοφιλή από ό,τι θα περίμενε κανείς στη γενέτειρά του. Η αφήγησή του είναι συναισθηματική αλλά βασισμένη στην ιστορική αλήθεια και στη δίκαιη παρουσίαση των γεγονότων.

bookfriends


Μετά το «Πατρίδα» του 2016, που εξερευνά παρόμοια θέματα, αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες και έγινε τηλεοπτική σειρά, ο Fernando Aramburu επιστρέφει στη Χώρα των Βάσκων, για να μας μιλήσει ξανά για μερικές από τις πιο μαύρες στιγμές της.

Το βιβλίο «Τα χρόνια της βραδύτητας» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη και μπορείς να το αποκήσεις άμεσα από το public.gr!