«Άντα ή Πάθος» / Το αριστούργημα του Vladimir Nabokov τώρα και στα Ελληνικά!

Περίληψη: «Άντα ή Πάθος», το αποκορύφωμα της λογοτεχνικής καριέρας του Vladimir Nabokov. Θέμα του ένας απαγορευμένος έρωτας. Το βιβλίο κυκλοφορεί τώρα και στα Ελληνικά!

Ο Vladimir Nabokov δεν απέφυγε ποτέ τα «δύσκολα» θέματα, όπως αποδείχθηκε πολλές φορές στην καριέρα του. Ένα από τα τελευταία μεγάλα του μυθιστορήματα στα Αγγλικά, το «Άντα ή Πάθος», συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών. Ο υπότιτλος «Ένα οικογενειακό χρονικό» δεν προδίδει πως στις 672 σελίδες του βιβλίου σε περιμένουν μια προβληματική ερωτική ιστορία με στοιχεία παραμυθιού, φιλοσοφίας ακόμα και παρωδίας. Το πρωτότυπο κείμενο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1969 και τώρα κυκλοφορεί και στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.

«Άντα ή Πάθος» – Λίγα λόγια για το βιβλίο


Το «Άντα ή Πάθος» αφηγείται την ιστορία της Άντα και του Βαν Βιν. Οι δυο τους γνωρίστηκαν όταν ο Βαν Βιν ήταν 14 χρονών και η Άντα 12. Ανήκουν και οι δύο σε μια ευκατάστατη οικογένεια και, όταν συναντιούνται για πρώτη φορά, νομίζουν ότι είναι ξαδέρφια. Αυτό δεν θα τους εμποδίσει από το να σχηματίσουν μια σχέση ερωτική. Η απαγορευμένη φύση του έρωτά τους κάνει το πάθος ακόμα μεγαλύτερο.

Το μυθιστόρημα διαβάζεται σαν τα απομνημονεύματα του Βαν Βιν. Ο πρωταγωνιστής είναι πια 90 ετών και διηγείται την πορεία της σχέσης του με την Άντα, η οποία πέρασε από πολλές φάσεις μέσα στα χρόνια. Άλλοτε ήταν μαζί, άλλοτε χώρια - από την εφηβεία μέχρι και τα γεράματα. Στο βιβλίο βλέπουμε την περίπλοκη ζωή τους με τον Vladimir Nabokov να επιλέγει να μας δώσει μια χρονολογική εικόνα των γεγονότων από την αρχή μέχρι το τέλος. Η ιστορία εκτυλίσσεται από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τα μέσα του 20ου, σε έναν εναλλακτικό κόσμο που φαντάστηκε ο συγγραφέας, ο οποίος όμως έχει πολλά κοινά με τον δικό μας.

bookfriends

 

Όσο κι αν το κεντρικό του θέμα δεν σε προετοιμάζει για κάτι τέτοιο, το «Άντα ή Πάθος» καταλήγει να είναι μια συγκινητική ιστορία που θα σε γεμίσει με χαρούμενα συναισθήματα.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη και μπορείς να το κάνεις δικό σου στο public.gr!