Η «Ανθρωπότητα» του Rutger Bregman θα σου αλλάξει προοπτική

Περίληψη: Ο Rutger Bregman, με το νέο του βιβλίο «Ανθρωπότητα», επιχειρεί μια ανατρεπτική ματιά στην ανθρώπινη φύση: αναζωογονητική, αισιόδοξη και πολύ ενδιαφέρουσα!

Ο ολλανδός ιστορικός Rutger Bregman κέρδισε πολλούς αναγνώστες με το βιβλίο του «Ουτοπία για ρεαλιστές». Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας επικεντρώνεται σε ιδέες οικονομικών, όπως το καθολικό βασικό εισόδημα για όλους και οι λιγότερες εργάσιμες ώρες ανά εβδομάδα. Το νέο του βιβλίο ξεπερνά τα στενά πλαίσια της οικονομίας και αφιερώνεται στο ζήτημα της ίδιας της ανθρώπινης φύσης. Το έργο «Ανθρωπότητα» επιχειρηματολογεί υπέρ της τυπικά αγαθής φύσης μας και βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον.

«Ανθρωπότητα» — Λίγα λόγια για το βιβλίο


Σύμφωνα με τον ίδιο το συγγραφέα, μια άποψη που συναντά κάποιος στο μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας είναι πως ο άνθρωπος είναι από τη φύση του εγωιστής και θέτει τον εαυτό του ως πρώτη προτεραιότητα. Από όποια σκοπιά κι αν δει κανείς το ζήτημα, πολιτική, θρησκευτική ή κοινωνική, η πεποίθηση αυτή φαίνεται πως είναι η επικρατούσα σε κάθε εποχή.

Ο Rutger Bregman πιστεύει πως η παραπάνω θέση είναι λανθασμένη και, για να το αποδείξει, θα φτάσει μέχρι και 200.000 στο παρελθόν. Η τοποθέτησή του είναι ότι ο άνθρωπος έχει την προδιάθεση για καλοσύνη και όχι για κακό. Όταν η επικρατούσα θέση είναι διαφορετική και επαναλαμβάνεται χωρίς αντίρρηση, όμως, συμβιβαζόμαστε και εμείς με αυτή την άποψη. Σαν αποτέλεσμα, ο άνθρωπος τείνει να βλέπει το μέλλον με αρνητισμό και αμφιβολία, παρότι η ανθρωπότητα προοδεύει συνεχώς.

Με το βιβλίο «Ανθρωπότητα» ο Rutger Bregman θέλει να αλλάξει αυτή την εδραιωμένη άποψη και να προσδώσει μια νέα προοπτική στο θέμα. Η ανατρεπτική ματιά του στην ανθρώπινη φύση είναι επί της ουσίας μια αναζωογονητική προσέγγιση που έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Το βιβλίο αυτό έχει τη δύναμη να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας, βοηθώντας τον αναγνώστη να έρθει σε επαφή με την αλτρουιστική πλευρά του, η οποία είναι έμφυτη σύμφωνα με τον Bergman.

bookfriends


Το βιβλίο «Ανθρωπότητα» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Η αισιοδοξία του είναι το καλύτερο εργαλείο για να ξεκινήσεις με διαφορετική, πιο θετική αύρα το 2021!