Η Ιστορία του Καπιταλισμού του Jürgen Kocka τώρα και στα Ελληνικά!

Περίληψη: Οι Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης φέρνουν στα Ελληνικά το βιβλίο του σημαντικού ιστορικού Jürgen Kocka, όπου αναλύεται η εξέλιξη της ιστορίας του καπιταλισμού από τη δημιουργία της έννοιας ως και την κρίση του 2008.

Το βιβλίο «Η Ιστορία του Καπιταλισμού» επιχειρεί με έναν εύκολο, συνοπτικό και περιεκτικό τρόπο να παρουσιάσει την ιστορική εξέλιξη του καπιταλισμού από τα μεσαιωνικά χρόνια μέχρι και την κρίση του 2008. Σύμφωνα με το βιβλίο, ο καπιταλισμός αποτελεί ένα οικονομικό φαινόμενο με μεγάλες πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις, που επηρεάζουν ό,τι μας περιβάλλει. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο χαρακτηρίζεται τόσο από φάσεις ανάπτυξης, ευημερίας, μεγάλων επιτευγμάτων όσο και από φάσεις με απότομες κρίσεις και οικονομικές ανισότητες.

Οι ρίζες της έννοιας του καπιταλισμού βρίσκονται βαθιά στην ιστορία και έχουν απασχολήσει πάρα πολλούς ανθρώπους. Με την έλευση της κρίσης του 2008 αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον για την έννοια και τη λειτουργία του καπιταλισμού. Οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, ειδικοί των πολιτισμικών σπουδών και δημοσιογράφοι επικεντρώθηκαν σε μία εκ νέου συζήτηση περί του ορισμού του καπιταλισμού και κατά πόσο αποτελεί ένα βιώσιμο και αποδοτικό σύστημα.

history of capitalism - jurgen kocka - 01

Το βιβλίο ξεκινά με την προέλευση του όρου «καπιταλισμός», ο οποίος χρονολογείται κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Παρ’ όλα αυτά η γέννηση του νέου συστήματος χρονολογείται περίπου τον 16ο αιώνα από τον κόσμο του εμπορίου. Κατά τον 17ο αιώνα η έννοια «καπιταλιστής» είναι παρούσα και αναφέρεται στους έμπορους, τους τραπεζίτες και τους ραντιέρηδες εισοδηματίες. Μετέπειτα το βιβλίο αναλύει το έργα από τρεις από τους σημαντικότερους διανοητές, τον Karl Marx, Max Weber και Joseph Schumpeter, οι οποίοι ασχολήθηκαν με την επιστήμη της πολιτικής οικονομίας και έκαναν ενδελεχή μελέτη της έννοιας του όρου και της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος. Το βιβλίο καταλήγει μέχρι και τον 21ο αιώνα, αναλύοντας τα νέα δεδομένα της λειτουργίας του συστήματος και τη νέα θεώρηση που έφερε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Jürgen Kocka είναι γερμανός ιστορικός, ειδήμων στον κλάδο της κοινωνικής ιστορίας και ομότιμος καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Από το 1992 έως το 1996 ήταν ιδρυτικός διευθυντής και ως σήμερα είναι ανώτερος συνεργάτης του Κέντρου Σύγχρονης Ιστορίας με έδρα το Potsdam. Κύριο επίκεντρο των ερευνών του αποτελεί η ιστορία των εργαζομένων σε μεγάλες γερμανικές και αμερικανικές επιχειρήσεις της αστικής τάξης. Το 1992 έλαβε το βραβείο Gottfried Wilhelm Leibniz και το 2011 το βραβείο Holberg.
 

bookfriends


Το βιβλίο «Η Ιστορία του Καπιταλισμού» κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και είναι άμεσα διαθέσιμο στο public.gr!