Νόμπελ Φυσικής 2020: Βραβεύονται οι Roger Penrose, Reinhard Genzel & Andrea Ghez

Περίληψη: Σε τρεις επιστήμονες απονέμεται το Νόμπελ Φυσικής του 2020. Οι Roger Penrose, Reinhard Genzel και Andrea Ghez βραβεύονται για το πολύτιμο έργο τους σχετικά με τις μαύρες τρύπες!

Η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας ανακοίνωσε τους επιστήμονες που θα λάβουν το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για το 2020. Φέτος τιμάται η δουλειά τριών ανθρώπων με κύριο αντικείμενο έρευνας το Διάστημα και συγκεκριμένα τις μαύρες τρύπες. Το φετινό έπαθλο θα απονεμηθεί κατά 50% στον Roger Penrose ενώ ο Reinhard Genzel και η Andrea Ghez θα μοιραστούν το δεύτερο μισό του βραβείου.

Ο Roger Penrose επιλέχθηκε «για την ανακάλυψή του ότι ο σχηματισμός μαύρων τρυπών είναι μια ισχυρή πρόβλεψη της γενικής θεωρίας της σχετικότητας». Πιο συγκεκριμένα, ο βρετανός μαθηματικός και φυσικός χρησιμοποίησε μαθηματικά εργαλεία, για να αποδείξει ότι η γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν προβλέπει τον σχηματισμό μαύρων τρυπών.

Οι Reinhard Genzel και Andrea Ghez ξεχώρισαν «για την ανακάλυψη ενός υπερμεγέθους συμπαγούς αντικειμένου στο κέντρο του γαλαξία μας». Οι δύο φυσικοί έστρεψαν τα τηλεσκόπια που είχαν στη διάθεσή τους στο κέντρο του γαλαξία μας, του Milky Way, και ανακάλυψαν ότι εκεί βρίσκεται μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα (supermassive black hole). Η Andrea Ghez γίνεται μόλις η τέταρτη γυναίκα που λαμβάνει το Νόμπελ Φυσικής και δήλωσε ενθουσιασμένη για το επίτευγμα αυτό.

«Οι ανακαλύψεις των φετινών νικητών ανοίγουν νέους δρόμους στη μελέτη των συμπαγών και υπερμεγέθων αντικειμένων. Αλλά αυτά τα εξωτικά αντικείμενα εξακολουθούν να θέτουν πολλές ερωτήσεις που ζητούν απαντήσεις και παρακινούν τη μελλοντική έρευνα. Όχι μόνο ερωτήσεις σχετικά με την εσωτερική δομή τους αλλά και ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο ελέγχου της θεωρίας της βαρύτητας κάτω από τις ακραίες συνθήκες που συναντιούνται κοντά σε μια μαύρη τρύπα», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής για το Νόμπελ Φυσικής.

Το Νόμπελ Φυσικής απονέμει συνολικό χρηματικό έπαθλο ύψους 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορόνων (περίπου 950.000€), το οποίο θα μοιραστούν αναλογικά οι παραλήπτες του φετινού βραβείου.

bookfriends


Πρόσφατα είχαμε την ανακοίνωση των νικητών του Νόμπελ Ιατρικής ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και η ανακοίνωση του Βραβείου Νόμπελ Χημείας. Έπειτα μένει η ανακοίνωση των Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ειρήνης, και Οικονομικών για να ολοκληρωθεί η απονομή των Βραβείων Νόμπελ για το 2020. Μείνε συντονισμένος στο Public Blog για να μάθεις όλα τα νεότερα!